Статті Статті 21.12.2022 о 09:00 comment views icon

Німецька САУ RCH 155: найсучасніша арта 

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg

Ірина Тесленко

Автор статей

Ще в липні 2022 року Міністр оборони України Олексій Резніков надсилав офіційний запит для передачі України САУ RCH 155 – однієї з найновіших гаубиць світу. Німеччині потребувалося багато часу на прийняття рішення. Тільки у вересні в німецьких ЗМІ з’явилася інформація про можливу передачу RCH 155. Однак вже 15 грудня Бундесвер офіційно анонсував новий пакет військової допомоги, в якій включено 18 САУ RCH 155. Пропонуємо дізнатися більше про можливості цієї гаубиці та її потенційну користь на фронті. 

Виробництво та передача Україні

Німецька САУ RCH 155: найсучасніша арта 

Хоч Бундесвер і назвав точну кількість гаубиць, які плануються передати Україні, не можна впевнено говорити про їх швидку доставлення на фронт. Уряд Німеччини не розголошував деталі щодо часу доставляння з міркувань безпеки, однак ці САУ позначені як такі, що вимагають проведення ремонтних робіт або мають бути виготовлені. Також Бундесвер наголошує, що для деяких видів озброєння триває навчання персоналу. В цьому числі й САУ RCH 155. 

Виробництвом гаубиць займається відома компанія Krauss-Maffei Wegmann, яка виготовляє всесвітньовідомі танки Leopard, САУ PzH 2000, самохідні зенітні комплекси Gepard і бронеавтомобіль Dingo ATF, про який ми писали раніше

САУ RCH 155 побачила світ у 2014 році. Вона є наступником САУ PzH 2000 (1998 року) та САУ Donar (2008), від яких інженери взяли кращі рішення та адаптували САУ RCH 155 до сучасних вимог. Головна перевага цієї гаубиці – можливість ведення вогню в русі. Цю особливість одразу підкреслює назва САУ, адже RCH є абревіатурою та розшифровується як Remotely Controlled Howitzer (дистанційно керована гаубиця). 

Конструкція САУ RCH 155

Німецька САУ RCH 155: найсучасніша арта 

На відміну від свого попередника САУ Panzerhaubitze 2000 нова САУ RCH 155 є більш мобільною та простішою в обслуговуванні. САУ RCH 155 розміщується на колісному шасі, а не на гусеничному, а екіпаж складає всього дві людини.

Курс English For IT: Communication від Enlgish4IT.
Почни легко працювати та спілкуватися з мультикультурними командами та міжнародними клієнтами. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Інформація про курс

Нагадаємо, що в САУ PzH 2000 обслуговуванням займається аж 5 осіб: командир, водій, навідник, два заряджальника. Скорочення кількості людей можливе завдяки дистанційному керуванню вогнем, адже екіпаж більше не змушений втручатися фізично в процес підготовки та ведення вогню.

Автоматизація не тільки зменшує склад екіпажу, а й дозволяє здійснювати “залповий” вогонь. Гаубиця підтримує такий режим, при якому здійснює постріли серійно, змінюючи траєкторію руху снаряда, які в результаті уражають ціль одночасно.

Німецька САУ RCH 155: найсучасніша арта 

Якщо грубо описати конструкцію САУ RCH 155, то це башта від гусеничної САУ PzH 2000, яку поставили на шасі колісної бронемашини Boxer. Платформа Boxer з колісною формулою 8×8 забезпечує не менш високу мобільність, ніж гусеничне шасі, однак забезпечує швидкість по шосе більше ніж 100 км на годину.

З дизельним двигуном MTU в 815 к.с. запас ходу становить близько 700 км. Окрім цього САУ має захист від протитанкових мін і саморобних вибухових пристроїв – броня на корпусі та захищене днище робить машину достатньо живучою в умовах бойових дій. Вага артилерійського модуля становить 12,5 тонн, а вся маса машини досягає 39 тонн. 

Курс English For IT: Communication від Enlgish4IT.
Почни легко працювати та спілкуватися з мультикультурними командами та міжнародними клієнтами. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Інформація про курс

Бойова міць формується артилерійською установкою зі стволом довжиною 8 метрів (52 калібри). Боєкомплект САУ містить 30 снарядів, а максимальний темп ведення вогню обмежений дев’ятьма снарядами на хвилину. Важливим уточненням є сумісність САУ з далекобійними снарядами «VULCANO» та «EXCALIBUR» з 90 км та 70 км дальності відповідно.

При застосуванні стандартних V-LAP максимальна дальність стрільби становить до 52 км. Снаряди «EXCALIBUR» зарекомендували себе на фронті, адже вже застосовуються ЗСУ з гаубицями M777 чи французькими САУ CAESAR. Вони відрізняються високою точністю ураження та придатні для ведення бою в міських умовах.

Щодо «VULCANO», то німецький уряд ще раніше анонсував їх передачу для використання з САУ PzH 2000. Ці снаряди також мають високий показник точності та можуть працювати як по рухомих, так і нерухомих цілях. 

Додатково САУ RCH 155 може оснащуватися кулеметом, гранатометом і системами захисту від різних типів загроз (радіаційної, біологічної та хімічної). 

Технічні характеристики САУ RCH 155: 

 

Характеристика  Значення
Вага  39 т
Швидкість  100 км/год 
Запас ходу  700 км
Дальність вогню
базова  до 40 км
снаряди «EXCALIBUR» до 52 км
Екіпаж  2 особи

 

САУ RCH 155 і 2С22 «Богдана»

Німецька САУ RCH 155: найсучасніша арта 

При знайомстві з німецькою САУ одразу згадується українська самохідна гаубиця на колісному шасі 2С22 «Богдана». ЇЇ розробником виступає «Краматорський завод важкого верстатобудування». Установка сумісна зі 155 мм снарядами та встановлюється на шасі КрАЗ-63221 з колісною формулою 6×6.

Вона почала розроблятися у 2018 році, передбачає автоматизовану систему наведення на контролерах Siemens SIPLUS та SIMATIC HM та систему автоматичної подачі боєприпасів на 6 снарядів. Боєкомплект складає 20 снарядів.

Хоч «Богдана» виготовлена тільки як дослідний зразок вона вже показала себе на фронті. За словами Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного установка знищувала окупантів під час операції звільнення острова Зміїний.

Ціллю «Богдани» став ворожий ЗРГК «Панцирь-С1», а її «навідником» служив БПЛА Bayraktar TB2. З таким бойовим досвідом можна сподіватися, що 2С22 «Богдана» в майбутньому стане в ряд до західних аналогів з САУ RCH 155 чи словацькою Zuzana 2.

Німецька САУ RCH 155: найсучасніша арта  

Важливість передачі САУ RCH 155 не можна переоцінити, адже це найбільш сучасна та просунута установка у світі. У сучасних війнах артилерія відіграє чи не найважливішу роль, адже за різними даними близько 85% втрат стаються внаслідок застосування артилерійських установок. 

Можливість використання далекобійних снарядів допоможе працювати у тилу ворога, а висока точність допоможе мінімізувати рівень супутніх втрат, що важливо для сторони, яка воює на власній території. 

Єдине, що хвилює у передачі цих САУ – швидкість їх отримання. У вересні 2022 року на шпальтах німецьких ЗМІ з’являлася інформація, що виробництво цих установок затягнеться аж до 2025 року. Хочеться сподіватися, що нерозголошення часу постачання має виключно безпековий характер і сучасна військова техніка прибуде на захист України вчасно та у достатній кількості.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: