Статті Озброєння 31.10.2023 о 15:00 comment views icon

Проєкт FrankenSAM – як застаріле радянське та західне ППО інтегрували з сучасним озброєнням

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Проєкт FrankenSAM – як застаріле радянське та західне ППО інтегрували з сучасним озброєнням

Наближається зима та опалювальний сезон, а також можливі ракетні обстріли енергетичної інфраструктури України з боку російських загарбників. В умовах нестачі ППО українці разом с США, Німеччиною та іншими партнерами змушені шукати нестандартні технічні рішення для інтеграції наявних, у тому числі радянських засобів ППО та РЛС з сучасним ППО. Американці називають цю програму FrankenSAM та активно допомагають з поєднанням у єдину систему різних комплексів оборони неба.

Під час вторгнення росії Україна ефективно поєднує західну та радянську зброю у бойових діях і створює несподівані, але у багатьох випадках вдалі рішення. Минулого року американські військові чиновники із захопленням говорили про здатність України «макгайверити» свій арсенал. Метафора має коріння у телевізійному шоу 1980-х років, у якому головний герой використовує імпровізовані пристрої, щоб вийти зі складних ситуацій. The New York Times розповідає про FrankenSAM – проєкт, який намагається зробити це для ППО України.

FrankenSAM

Які засоби ППО поєднує FrankenSAM

В рамках програми новітні передові ракети західних виробників поєднують з переобладнаними пусковими установками радянських часів або радарами, які українські Сили оборони вже мають.

Один з варіантів цих імпровізованих засобів ППО поєднує радянські пускові установки «Бук» та американські ракети Sea Sparrow. За твердженням посадовців Пентагону, установки були випробувані протягом останніх кількох місяців на військових базах у Сполучених Штатах та постачатимуться або вже поставлені в Україну цієї осені.

ЗРК «Бук»

  • Самохідні зенітно-ракетні установки «Бук» призначені для боротьби з крилатими ракетами, керованими бомбами, літаками, безпілотниками, гелікоптерами та іншими маневровими повітряними цілями на дистанціях від 30 м до 18 км.FrankenSAM ЗРК Бук-М1
  • На озброєнні в Україні перебувають установки Бук-М1, складові до яких з 2018 року вироблялися підприємствами «Укроборонпрому». Більш пізні модифікації перебувають лише на озброєнні росії та її союзників.

Ракети Sea Sparrow

  • Як можна здогадатися з назви, RIM-7 Sea Sparrow початково вироблялися для застосування на флоті, для захисту від протикорабельних ракет та інших повітряних цілей. Майже чотириметрова ракета (3,7 м) вагою 230 кг з 41 кг боєзапасу знешкоджує цілі на операційній відстані 19 км. Існують модифікації зі збільшеним об’ємом двигуна.FrankenSAM RIM-7 Sea Sparrow
  • Ракети та установки розроблені у 1960-х роках та багаторазово зазнавали модернізації. Польські та чеські наземні модифікації ЗРК «Бук» з ракетами RIM-7 відомі з 2008 року, але тоді не знайшли попиту.

Ще одним прикладом можна вважати використання комплексів Hawk часів холодної війни, які інтегруються з наявними радарами та ракетами. У жовтні роботу Hawk у складі ППО разом з більш сучасними установками показав Микола Оліщук, командувач Повітряних сил України.

ЗРК MIM-23 Hawk

  • Американський зенітно-ракетний комплекс середнього радіуса дії MIM-23 Hawk був прийнятий на озброєння ще у 1959 році. Комплекс працює на відстані до 50 км і висоті до 20 км.FrankenSAM ЗРК MIM-23 Hawk
  • Комплекс Hawk покращувався у 1971 та 1995-1996 роках. Він використовує ракети з напівактивним самонаведенням. Головна його перевага – велика кількість таких ракет. За весь час їх було вироблено понад 40 тис.

Американці згадують неназвану імпровізовану наземну пускову установку, яка здатна використовувати радянські радари для запусків американських ракет AIM-9M Sidewinder, які початково призначалися для винищувачів F-16 та F-18. Ії представили у пакеті допомоги на $200 млн, про який Пентагон оголосив 11 жовтня. Наразі невідомо, коли ці установки дістануться України.

AIM-9M Sidewinder

  • Авіаційна ракета «повітря – повітря» виробництва Raytheon, що перебуває на озброєнні з 1956 року. Ракета довжиною 3 м та вагою 85 кг вражає цілі на відстані до 35 км боєголовкою 9,4 кг.FrankenSAM AIM-9M Sidewinder
  • Було виготовлено понад 200 тис. цих ракет, тож труднощів з їхнім постачанням суттєво менше, ніж з іншими видами озброєнь. На війні в Україні ракета успішно використовується разом з радянськими моделями літаків.

Постачання ППО в Україну

В очікуванні важкого сезону атак союзники активно постачають Україні ППО. Минулого тижня канцлер Німеччини Олаф Шольц оголосив, що його уряд надасть Україні ще три батареї протиповітряної оборони, включаючи одну систему Patriot, у рамках «зимового пакета» майже на $1,5 млрд.

FrankenSAM Patriot

Позаминулого тижня адміністрація президента США Байдена оголосила про пакет військової допомоги Україні на суму $150 млн. Пакет озброєнь включав додаткові боєприпаси для трьох типів систем протиповітряної оборони, включаючи ракети Sidewinder для однієї з систем FrankenSAM. Наразі Україна потребує більшої кількості вже наявних видів зброї. Саме меті ефективного використання наявних засобів і служить програма FrankenSAM.

Курс English For Tech: Speaking&Listening від Enlgish4IT.
Після курсу ви зможете найкраще презентувати свої досягнення, обговорювати проекти та вирішувати повсякденні завдання англійською мовою. Отримайте знижку 10% за промокодом TCENG.
Дізнатись про курс

Як починався FrankenSAM

Наприкінці минулого року українські посадові особи попросили союзників допомогти знайти ракети для близько 60 пускових установок «Бук» та радарів радянських часів, які простоювали через нестачу боєприпасів. Шукати у світі радянську зброю надто важко і більшість зусиль у цьому вже були зроблені раніше, тож українці запропонували переобладнати пускові установки для використання зенітних ракет калібрів НАТО, наданих Сполученими Штатами.

Українські посадовці запропонували самостійно змонтувати озброєння, щоб не витрачати час та якомога швидше поставити системи на бойове чергування. Але американські інженери наполягали на виконанні робот з їхнього боку – знадобилося понад сім місяців, щоб перевірити та затвердити проєкт після того, як у січні Пентагон погодився надати ракети Sea Sparrow для програми.

FrankenSAM RIM-7 Sea Sparrow

За словами народної депутатки Олександри Устінової, голови комісії Верховної Ради з постачання зброї, перші кілька відремонтованих та покращених пускових установок і ракет «Бук» надійшли в Україну лише нещодавно. Зараз Україна готова відправити до США ще 17 пускових установок «Бук» для переобладнання, але американці щомісяця повертають лише п’ять готових установок.

Постачання Hawk також було затягнутим. Іспанія пообіцяла їх у жовтні 2022 року. Через місяць Сполучені Штати заявили, що профінансують оновлення старих ракет Hawk для наданих іспанських систем. Але принаймні деякі з них були доставлені в Україну без необхідного радіолокаційного обладнання. На завершення постачання Hawk знадобилося ще дев’ять місяців. Ось чому Микола Олещук демонструє їхню роботу лише зараз.

Курс English For Tech: Speaking&Listening від Enlgish4IT.
Після курсу ви зможете найкраще презентувати свої досягнення, обговорювати проекти та вирішувати повсякденні завдання англійською мовою. Отримайте знижку 10% за промокодом TCENG.
Дізнатись про курс

Майбутнє проєкту

Представники американського оборонного відомства та інженери також все ще випробовують, можливо, найпотужніший FrankenSAM: ракети Patriot та пускову установку, яка працює зі старішими українськими радіолокаційними системами вітчизняного виробництва. Офіційний представник Пентагону заявив у середу, що випробувальний запуск ракет цього місяця, проведений на полігоні Уайт-Сандс у Нью-Мексико, успішно вразив дрон. За словами посадовця, систему планують відправити в Україну цієї зими разом із наданими ракетами та іншими складовими Patriot від союзників.

FrankenSAM Patriot

Розробки FrankenSAM дозволяють використати наявні застарілі запаси зброї радянського та західного виробництва в ефективному поєднанні, перетворюючи старе «залізо» в арсеналах на системи, що рятують життя. Інженери працюють над ідеями та проєкт, тож у майбутньому можуть з’явитися інші подібні системи.

Джерела: The New York Times, Вікіпедія, Мілітарний, Defense Express та інші.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: