Статті Озброєння 24.04.2023 о 14:00 comment views icon

ПЗРК Piorun: блискавична робота по ворожій авіації 

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg

Ірина Тесленко

Автор статей

ПЗРК Piorun: блискавична робота по ворожій авіації 

Сусідська Польща настільки потужно допомагає у військових постачаннях Україні, що сьогодні ми знову розглядаємо зброю польського виробництва. ПЗРК Piorun може стати легендою цієї війни, адже «лускає» рашистські літаки як насіння. Нещодавно цей комплекс знищив Су-25 під Бахмутом і продовжує ефективно збирати трофейну авіацію, а тому заслуговує не меншої слави, аніж американський Stinger. Розглянемо в чому особливості цього ПЗРК і які сюрпризи ще можуть підготувати поляки для наших ворогів. 

Історія створення ПЗРК Piorun

ПЗРК Piorun Київ отримав ще до початку повномасштабного вторгнення. Відповідну постанову польського уряду про надання комплексів опублікували 1 лютого 2022 року. Завдяки такій підтримці ця зброя відразу працювала на фронті, повністю виправдовуючи свою назву (Piorun з польської «блискавка, Перун»). На рахунку Piorun чимало авіації ворога — і гелікоптерів (Мі-24, Ка-52) і літаків по типу Су-25 і навіть Су-34. Однак, завдяки безконтактному підриву Piorun ефективно здатен впоратися і з меншими повітряними цілями як БПЛА «Орлан-10». ПЗРК Piorun: блискавична робота по ворожій авіації 

Piorun — це результат роботи польських інженерів компанії Mesko, які провели глибоку модернізацію системи Grom, яка побудована на базі радянського ПЗРК «Ігла». Ігла теж застосовується українськими військовими на фронті та збирає трофейні винищувачі та бомбардувальники. Однак поляки наділили стару зброю ще кращими можливостями для «полювання» на авіацію і не тільки. Починаючи з 2010 року проєкт модернізації включав роботи над головкою самонаведення ракети, покращенням її чутливості виявлення та стійкості для перешкод, а також збільшення дальності наведення на ціль.

До того ж поляки встановили раніше згаданий неконтактний підривник, завдяки чому Piorun став засобом знищення і невеликих БПЛА. Зброя стала набагато сучасніше та актуальніше під нові виклики, до того ж нею може керувати один військовий. Оператор має багато можливостей для налаштування Piorun (тип погоди та цілі, режим роботи), а тепловізійна система дозволяє застосовувати ПЗРК вночі. 

На озброєння Війська Польського Piorun поступив у 2019 році та ще може зустрічатися під старою назвою Grom. Ракети з цього ПЗРК отримали у поляків широке застосування, адже випускаються з самохідних зенітно-ракетних комплексів Poprad, ракетно-артилерійських комплексів PSR-A Pilica, самохідних комплексів «Biala» (модернізована радянська «Шилка»).

Щодо кількості, то контракт на закупівлю Piorun був підписаний Варшавою з виробником ще у 2016 році. Тоді Міністерство оборони Польщі хотіло закупити 420 пускових установок і 1300 реактивних снарядів. Однак з початком повномасштабного вторгнення Польща посилила виробництво озброєння і 23 червня 2022 року відбувся підпис контракту з Міністерством оборони Польщі на постачання 600 одиниць ПЗРК Piorun, а також 3500 ракет для нього.

Курс Fullstack Web Development від Mate academy.
Стань універсальним розробником, який може створювати веб-рішення з нуля.
Дізнатись про курс

Окрім цього виробник Mesko підписує контракти на постачання Piorun в інші країни — вже відомо про замовлення Норвегії, Естонії та США. У польських ЗМІ журналісти називають Piorun світовим бестселером та справжнім експортним хітом польської збройової промисловості. 

Конструкція та особливості ПЗРК PiorunПЗРК Piorun: блискавична робота по ворожій авіації 

Сам по собі переносний зенітно-ракетний комплекс Piorun дуже схожий до американського FIM-92 Stinger. Завдяки конструкціям ракет в обох комплексів гарна репутація та бойова ефективність. Вони обходять теплові пастки, які випускає авіація, однак Piorun більш гнучкий в налаштуваннях (передбачено два режими роботи — переслідування або зустріч). Цікаво, що комплекс підтримує навіть систему авторизації, щоб ним міг керувати лише один військовий. 

Максимальна швидкість цілі, яку здатен збити Piorun становить 400 м/с при стрільбі назустріч і 320 м/с при стрільбі по об’єкту, що рухається. Відстань до цілі може складати від 500 м до 5,5 км, а висота — від 10 м до майже 4 км. Конструкція ПЗРК складається з одноступеневого снаряда, джерела живлення, пускового механізму та пускової труби, в якій розміщується ракета. 

Ракета Piorun класу «земля-повітря» має твердопаливний двигун, інфрачервону систему самонаведення, а маса бойової частини становить майже 2 кг. Також у комплексі передбачений оптичний приціл, який застосовується вдень і тепловізор для нічного бою. Джерело живлення (знімна батарея) призначена для головки самонаведення та системи запалювання, а для перемикання режимів роботи, вибору типу цілі та погоди у конструкції передбачена компактна клавіатура з правої сторони. ПЗРК Piorun: блискавична робота по ворожій авіації 

Застосування ПЗРК стандартне — оператор визначає ціль, націлює пускову установку та натискає спусковий гачок. Завдяки системі наведення ракета «бачить» теплову сигнатуру цілі та знищує її. 

Тактико-технічні характеристики ПЗРК Piorun:

Характеристика  Значення
Калібр  72 мм
Швидкість польоту ракети 660 м/с
Маса ракети  10,5 кг
Маса бойової частини ракети 1,82 кг
Довжина ракети 1,5 м
Тип боєголовки HE (осколково-фугасна)
Маса комплексу  16,5 кг
Відстань до цілі  від 500 до 5500 м
Висота цілі від 10 до 3 500 м

Модернізація та переваги ПЗРК PiorunПЗРК Piorun: блискавична робота по ворожій авіації 

ПЗРК Piorun можна сміливо назвати дуже сучасною зброєю. Один оператор може впоратися з ворожим літаком чи БПЛА, комплекс достатньо мобільний і головне може застосовуватися у будь-яку погоду та час доби. Piorun не вимагає багато часу на розгортання, а модернізація ракетного двигуна дозволила вражати цілі на доволі великій відстані. 

На додаток, поляки уважно слідкують за використанням своєї зброї та аналізують досвід українців, а тому запускають програму модернізації Piorun. Про новий проєкт «Grzmot» розповів віцепрезидент компанії Mesko Пшемислав Ковальчук. За словами керівника компанії Grzmot буде мати інший принцип використання, а тому для нього розробляють нову ракету та інноваційну систему наведення.

Курс Fullstack Web Development від Mate academy.
Стань універсальним розробником, який може створювати веб-рішення з нуля.
Дізнатись про курс

Grzmot буде мати більші габарити, ніж Piorun, а також покращену конструкцію з посиленою бойовою частиною та дальністю понад 10 км. Grzmot також працюватиме за принципом «вистрілив і забув», однак ракета буде наводитися на ціль спочатку по радіо, а на завершальному етапі, використовуючи інфрачервоне наведення на теплове випромінювання цілі. ПЗРК Piorun: блискавична робота по ворожій авіації 

У короткостроковій перспективі на отримання нової зброї сподіватися не варто, адже виробник потребує близько 18 місяців лише для початку випробувань, а для постачання готових одиниць можливо й кілька років. Однак поляки наголошують, що максимально сконцентрували всі свої сили та співпрацюють з іноземними спеціалістами, щоб зміцнити свою оборонну промисловість.

Відомо, що до проєктів військового призначення Варшава залучає Південну Корею та Сполучені Штати. Тому варто розглядати Польщу як одного з головних союзників у питаннях безпеки у майбутньому, адже це одна з країн, які показали, що готові протягнути руку допомоги у важкі часи.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: