Огляди Мультфільми 03.06.2023 о 10:00 comment views icon

Рецензія на мультфільм «Людина-павук: Крізь Всесвіт» / Spider-Man: Across the Spider-Verse

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg

Микита Казимиров

Автор рецензій

Рецензія на мультфільм «Людина-павук: Крізь Всесвіт» / Spider-Man: Across the Spider-Verse

«Людина-павук: Навколо Всесвіту» 2018 року задав новий вектор розвитку для анімації та кінокоміксів. У разі першої, мультфільм показав, який привабливий вигляд може мати стилізована під класичну анімацію та комікси комп’ютерна графіка. У випадку других — задав тренд на історії про мультивсесвіти, розповівши свою всього через один сценарій настільки віртуозно, що «великим» кінокоміксам Marvel і DC і не снилося.

5
Оцінка ITC.ua
Плюси: видатний візуальний стиль, у якому кожен кадр, кожна сцена заслуговують на розбір; грамотне поєднання найрізноманітніших Людей-павуків на екрані; ідеальне опрацювання всіх елементів мультфільму
Мінуси: комусь може здатися, що їхньому улюбленій Людині-павуку приділили надто мало часу; чекати продовження після фіналу на високій ноті майже нестерпно

Через це (а також загальні захоплення від критиків і звичайних глядачів) вихід продовження виявився лише питанням часу. Чекати довелося пристойно, але у 2023 році Spider-Man: Across the Spider-Verse нарешті дістався до кінотеатрів. В рецензії нижче розповідаємо, чи вдалося мультфільму перевершити першу частину.

«Людина-павук: Крізь Всесвіт» / Spider-Man: Across the Spider-Verse

Жанр анімаційна пригода
Режисер Хоакім Дос Сантос, Кемп Пауерс, Джастін Томпсон
У ролях Оскар Айзек, Шамеік Мур, Гейлі Стайнфілд, Джейк Джонсон, Ісса Рей, Луна Лорен Велес, Джейсон Шварцман
Прем’єра кінотеатри
Рік виходу 2023
Сайт IMDb

З моменту подій першої частини минуло понад рік. Майлз Моралес вже освоївся у своїй новій ролі Людини-павука, нехай друзі з інших всесвітів і залишили його. Супергеройське життя дещо заважає повсякденним будням хлопця — і особливо створює напругу в його стосунках із батьками. Одного разу Майлз стикається з лиходієм Плямою, який звинувачує Людину-павука у всіх своїх бідах. Але ще більше лиха хлопцеві віщує повернення Гвен Стейсі з іншого світу, в яку Моралес був закоханий весь цей час.

«Людина-павук: Навколо Всесвіту» підкупив світ завдяки двом основним перевагам. Мова про візуальний стиль, який інакше як шикарним назвати не вийде, і грамотну реалізацію ідей мультивсесвіту, який у коміксах спокійно існує ось уже багато років. Дивитися за взаємодією радикально різних Людей-павуків було суцільним задоволенням, яке до того ж подали настільки художньо експресивно, що відірватися неможливо.

Психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців від Ithillel.
Пройдіть психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців щоб дізнатися ваші сильні сторони, вподобання і інтереси і з'ясувати, яка IT-спеціальність вам підходить.
Пройти тест

Новий мультфільм бере за основу дві головні переваги першої частини, але викручує їх до таких рівнів, що попередник починає здаватися безнадійно застарілим. Across the Spider-Verse б’є в серця глядачів з першої ж хвилини — причому б’є буквально, через стилізоване барабанне соло Гвен, з якого починається історія.

Рецензія на мультфільм «Людина-павук: Крізь Всесвіт» / Spider-Man: Across the Spider-Verse

Кожній сцені Across the Spider-Verse можна присвячувати цілі відеоесе, адже тут справді є, що розбиратися. Кількість Людей-павуків у мультфільмі обчислюється десятками. Так, деякі з них потрібні лише як тло, приємний (часом — ще й украй несподіваний) фансервіс або заради одного-єдиного екшен-сегмента. Але все одно те, що відбувається, через це не руйнується, не відчувається награним і вигаданим.

Половина заслуги такого ефекту — в прекрасному розумінні авторів мультфільму, навіщо конкретно вони використовують кожну Людину-павука. Центральні герої тут яскраві та незвичайні, хімія між ними так і іскриться. А камео, які регулярно викликають оплески в залі, точно порадують любителів найпопулярнішого супергероя Marvel.

Друга половина полягає в тому, що Across the Spider-Verse не впирає у фансервіс заради фансервісу. Саме цим грішить «Людина-павук: Додому шляху нема», в якому всі ключові моменти пов’язані якраз з ностальгією і взаємодією з почуттями фанатів. Так, у новій пригоді Майлза Моралеса є Люди-павуки на будь-який смак, але насамперед це якраз історія самого Майлза. Набагато більш доросла і серйозна, ніж було в попередньому фільмі.Рецензія на мультфільм «Людина-павук: Крізь Всесвіт» / Spider-Man: Across the Spider-Verse

Якщо раніше нам розповідали про становлення супергероя, то тепер — про становлення людини. Якщо перша частина була про прийняття, то друга — вже про відторгнення та відокремлення.

Психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців від Ithillel.
Пройдіть психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців щоб дізнатися ваші сильні сторони, вподобання і інтереси і з'ясувати, яка IT-спеціальність вам підходить.
Пройти тест

Across the Spider-Verse сильніше концентрується на проблемах, які виникають у Людей-павуків через їхній супергеройський обов’язок. І ставить не найстандартніше запитання: а чи можна Майлзу якось вийти з цього самого «боргу», навіть якщо це означає пожертвувати своєю частиною Людини-павука?

Рецензія на мультфільм «Людина-павук: Крізь Всесвіт» / Spider-Man: Across the Spider-Verse

«Людина-павук: Крізь Всесвіт» примудряється місцями бути вкрай незатишним мультфільмом. Він ставить незручні запитання, на які ні герої, ні глядачі не можуть дати однозначної відповіді.

Похмурий і незручний фінал стає кульмінацією такого підходу. На настільки мінорну тональність сюжету не натякав жоден трейлер — але тим приємнішим є посмак, коли виходиш із кінозалу.

Мультфільм навіть із Плями, який, кажучи відверто, завжди був другосортним лиходієм, робить дійсно жахливого антагоніста. Так, він не вражає якоюсь надприродною мотивацією, але його розвиток під час історії вселяє трепет.Рецензія на мультфільм «Людина-павук: Крізь Всесвіт» / Spider-Man: Across the Spider-Verse

Вибір Плями як центрального лиходія — рішення швидше стилістичне, ніж сюжетне. Адже його місцевий дизайн ідеально доповнює візуальну частину мультфільму і виводить його на абсолютно неможливий рівень.

У «Крізь Всесвіт» величезна кількість захопливого екшену. У грамотних пропорціях він поєднує стилістику коміксів, досягнення комп’ютерної графіки та напрацювання традиційної анімації.

Але фільм настільки хороший, що в пам’ять западають навіть звичайнісінькі сцени. Відображення у вікнах, колір неба, стіни звичайної квартири, повної драм і маленьких трагедій. Тут ідеально все.Рецензія на мультфільм «Людина-павук: Крізь Всесвіт» / Spider-Man: Across the Spider-Verse

Додайте сюди чудовий саундтрек (ще й більш жанрово різноманітний, ніж у попередній частині), чудовий темп розповіді, смішні й доречні жарти — і отримаєте найкращий мультфільм року. Можливо, найкращий мультфільм за всю сучасну історію анімації. І точно одну з найкращих адаптацій коміксів.

Після такого чекати Beyond the Spider-Verse, у якій історія досягне свого фіналу, практично неможливо. Адже продовження хочеться просто тут і зараз. Але залишається тільки набратися терпіння. І заразом потішити себе думками, що якщо друга частина вийшла настільки видатною, то третя точно має перевернути суспільну свідомість усіх і кожного.

Висновок:

Spider-Man: Across the Spider-Verse — вагома причина йти в кіно, навіть якщо вам начхати на анімацію, Людину-павука і супергероїв загалом. Це тріумф людської креативності, сповнений розуміння своїх завдань, відповідального ставлення і любові до своєї справи. Після нього можна витерпіти хоч десять зайвих супергеройських фільмів на «5 з 10», адже якщо індустрія здатна народжувати такі шедеври — то все не дарма


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: