Статті Озброєння 03.05.2023 о 14:00 comment views icon

САУ Rak: артсистема для протистояння штурму піхоти

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg

Ірина Тесленко

Автор статей

САУ Rak: артсистема для протистояння штурму піхоти

У великому пакеті польської військової допомоги, про який оголосили на початку квітня, була артилерійська система Rak. Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький зазначав, що Київ отримає три ротні комплекти САУ Rak. Розглянемо переваги цієї установки та чим вона може бути корисною як при обороні територій, так і при контрнаступі ЗСУ. 

Історія виготовлення САУ Rak

Раніше ми вже розповідали про броньовані машини Rosomak, які стали базою для створення САУ Rak. Існує також модифікація на гусеничному шасі SMG 120 Rak, основою для якого слугував німецький БТР Marder. Гусенична версія була представлена у 2021 році на міжнародній виставці оборонної промисловості в Кельце, однак Україні постачатиметься версія на колісному шасі.  САУ Rak: артсистема для протистояння штурму піхоти

Виробництвом установки займається польська приватна компанія Huta Stalowa Wola (HSW), яка відома українським артилеристам завдяки САУ Krab, які вже працюють проти окупантів на фронті. САУ Rak використовуються лише польськими Сухопутними військами та не вироблялися для експорту. Розробка системи стартувала у 2006 році, три роки знадобилося для презентації тестових зразків, а от початком серійного виробництва можна вважати 2017 рік, коли перші одиниці САУ стали поступати на озброєння Війська Польського. 

Особливість та переваги САУ Rak полягають у тому, що поляки виготовляли цю зброю повністю “з нуля”. Якщо колісне шасі Rosomak було натхнене фінською Patria, то мінометна установка, спосіб встановлення башти на два типи шасі, а також машини підтримки (командна-штабна, розвідувальна, ремонтна) розроблялися поляками. А тому САУ Rak, на відміну від причіпних мінометів, є автономними машинами з потужною зброєю та розширеними функціями розвідки.САУ Rak: артсистема для протистояння штурму піхоти

Використовуючи автоматизовані системи управління (польські артилеристи використовують Topaz) САУ Rak працюють як одне ціле, маючи спільну інформацію про ворога та бойові засоби його ліквідації. Така автономність і технічні вдосконалення чимось нагадують американські БМП Bradley, передача яких була так само тепло сприйнята серед військових оглядачів, як й САУ Rak.

Разом з самохідними мінометами Київ отримає командно-штабні машини, які застосовуються для керування вогнем, розгортання САУ та збору даних про умови ведення бою.  

Конструкція САУ Rak

Для того, щоб зрозуміти всю потужність САУ Rak, варто подивитися відео з офіційного каналу виробника HSW.

Кіноклуб "Забагато драми" від Skvot.
10 лекцій та 10 практикумів, щоб зрозуміти мистецтво кіномови.Сформуй власний смак та бібліотеку фільмів і навчись писати рецензії.
Програма кіноклубу

Одразу стає зрозуміло, чому САУ Rak таке привабливе для наших військових – швидкість системи вражає. Від колісного шасі Rosomak ця зброя отримує неймовірну мобільність, адже для розгортання на позиції САУ необхідно всього 30 секунд, а для згортання вдвічі менше. Враховуючи, що скорострільність 120-мм міномета становить від 6 до 8 пострілів на хвилину, то САУ Rak потребує менш як дві хвилини, щоб випустити 8 снарядів і рухатися з вогневої позиції, не очікуючи відповіді. 

Бойова частина розміщується у задній частині системи на башті, яка може обертатися на 360°, а ствол міномета підтримує різне положення під кутом від 45 до 80º. Електрична система обертання та підйому може перемикатися на ручний режим, щоб екіпаж у разі надзвичайної ситуації або виходу електрики з ладу ефективно захищався від ворожих атак. У режимі прямого наведення 120-мм міномет має мінімальну дальність стрільби 500 м і максимальну дальність від 8 000 до 12 000 м (з боєприпасами збільшеної дальності). САУ може нести на борту боєзапас в 46 мінометних снарядів, перезаряджання відбувається автоматично.САУ Rak: артсистема для протистояння штурму піхоти

Міномет використовує різні типи боєприпасів: осколково-фугасні, димові, освітлювальні. Загалом 20 боєприпасів зберігаються в системі автоматичного заряджання для негайного використання, а 26 додаткових боєприпасів зберігаються в бойовому відділенні.

Окрім міномета САУ оснащується кулеметом калібру 7,62 мм, який розміщується біля люка командира, також передбачені димові гранатомети перед баштою. Система керування вогнем використовує дані з GPS та інерціальної навігаційної системи, щоб блискавично виявляти ціль та вести вогонь з високою точністю.  

Кіноклуб "Забагато драми" від Skvot.
10 лекцій та 10 практикумів, щоб зрозуміти мистецтво кіномови.Сформуй власний смак та бібліотеку фільмів і навчись писати рецензії.
Програма кіноклубу

Броня САУ відповідає першому рівню STANAG 4569 – башта і корпус виготовлені з суцільної сталі. Екіпаж захищений від стрілецької зброї калібру 7,62 мм, осколків артилерійських снарядів калібру 155 мм і ручних гранат, а також дрібних протипіхотних вибухових пристроїв, що підірвалися під машиною. Сам екіпаж складається з трьох осіб – водія, командира та навідника. САУ Rak: артсистема для протистояння штурму піхоти

САУ завдяки надійному шасі зберегло високу швидкість руху – від 80 до 100 км на годину. Установка може подолати схил до 60%, глибину броду 1,5 м, траншею шириною 2,1 м і вертикальну перешкоду 0,5 м. 

Технічні характеристики САУ Rak

Характеристика Значення
Довжина 7.7 м
Ширина 2.8 м
Вага  24 500 кг
Калібр міномета 120 мм
Темп стрільби 6-8 пострілів на хв
Дальність стрільби до 12 км
Запас ходу 500 км
Швидкість  80-100 км/год 
Захищеність броні  STANAG 4569 Рівень 1

Переваги та сценарії застосування САУ Rak САУ Rak: артсистема для протистояння штурму піхоти

Вже понад 9 місяців українські військові тримають оборону Бахмута. Новини постійно розповідають про так звані м’ясні штурми російських найманців, які хвилями атакують позиції українських військових.

А тепер уявімо, що в розпорядженні наших воїнів наявні кілька таких САУ, які не бояться ворожих куль і відсутності гарної дороги. Для зупинки ворожої піхоти САУ Rak чи не краще рішення, про яке тривалий час просили захисники, закликаючи західних партнерів передавати міномети. 

САУ Rak використовує сучасну систему керування вогнем, тому діє точно, а конструкція башти дозволяє працювати міномету в будь-якому напрямку. Додаючи мобільність установки до загальних параметрів, сценарії для її застосування розширюються до можливостей використання в контрнаступальних діях – адже боєзапас в понад 40 снарядів дозволяє здійснювати тривалу вогневу підтримку сухопутним військам. САУ Rak: артсистема для протистояння штурму піхоти

САУ Rak зберігає свою ефективність як при націлюванні на близькі, так і на віддалені цілі. Це перетворює САУ від західного сусіда на страшний сюрприз для північно-східного – сподіваємось, що українським воїнам ця установка допоможе вкапати побільше ворогів в чорнозем.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: