Статті Озброєння 17.04.2023 о 14:00 comment views icon

Rosomak: польські бойові машини для українського контрнаступу

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg

Ірина Тесленко

Автор статей

Rosomak: польські бойові машини для українського контрнаступу

Квітень для президента України почався з поїздки до сусідньої Польщі. Окрім теплого приймання української делегації очільник Польщі Анджей Дуда зробив важливі заяви, оголосивши про нову військову співпрацю та постачання кількох сотень бойових машин Rosomak. Розглянемо чим цікава «Росомаха» і які її переваги перед іншими бронемашинами. 

Фінське походження Rosomak

Rosomak – броньована машина, яка відома своєю універсальністю. Вона може виконувати різні ролі, тому існує в численних модифікаціях. Київ може отримати варіанти бойової машини піхоти та бронетранспортера. Вони відрізняються озброєнням — БМП має 30-мм гармату і кулемет, а БТР лише кулемет.Rosomak: польські бойові машини для українського контрнаступу

Вигляд у бронемашини доволі специфічний, який легко впізнати за “скошеним носом” і масивними колесами. Таку зовнішність машина отримала від фінської Patria, на основі якій і побудована. Якщо Patria була доступна з двома видами колісної формули, то Rosomak поставляється з колісним шасі типу 8×8. Ще на початку 2000-х Польща налаштувала виробництво цих машин, спеціально модифікованих під потреби Війська Польського, а на озброєння перший БТР поступив у 2007 році.  

Особливість цієї бронемашини полягає у модульній конструкції, яка спрощує будь-які модифікації – чи то ремонт, чи то посилення захисту. Тому й не дивно, що Rosomak стала базою для машини вогневої підтримки WWO Wilk, санітарної та медично-евакуаційної машини, машини розвідки, нагляду та навіть самохідного міномета. Універсальність шасі Rosomak дозволяє пристосовувати її під різні військові потреби. Rosomak: польські бойові машини для українського контрнаступу

Росомаха перевірена в дії, адже застосовувалась під час бойових зіткнень в Афганістані. Також Польща вже має досвід експорту бойових машин, адже 40 одиниць класичних Патріа були виготовлені поляками для Об’єднаних Арабських Еміратів.

Відомо, що на озброєнні Війська Польського перебувало орієнтовно 350 машин у версії БМП і на 50 одиниць менше у версії бронетранспортера. Контракт на постачання бронемашин Києву оплачується коштами Європейського Союзу і Сполучених Штатів. Конкретний тип машин – з гарматним чи кулеметним озброєнням не розкривається. 

Конструкція RosomakRosomak: польські бойові машини для українського контрнаступу

Як було сказано вище, Rosomak зберегла від Патрії модульність конструкції. Така особливість рами машини дозволяє проводити модифікації кузова, збільшуючи рівень захищеності екіпажу від вибухових пристроїв. У типовій конфігурації машина вміщує трьох осіб екіпажу для управління (водія, командира та навідника), а десантне відділення дозволяє перевозити вісім повністю екіпірованих піхотинців.

Передня права частина слугує силовою установкою, у лівій передній частині розміщується водій. Машина зручна для швидкого реагування, адже має окремі люки для входу та виходу солдатів, з головним на електроприводі у десантному відділенні. Rosomak: польські бойові машини для українського контрнаступу

Військові оглядачі наголошують на балансі мобільності, захисту та вогневої міці цієї машини. Версія бойової машини піхоти оснащується 30-мм автоматичною гарматою Mk 44 Bushmaster II з системою стабілізації та 7,62-мм кулеметом UKM-2000C для ведення бою на близьких дистанціях. Бойовий модуль найчастіше розміщується на башті італійського виробництва Melara Hitfist-30P, яка вміщує систему керування вогнем з тепловізійними прицілами та камерами.

Бізнес англійська від Englishdom.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

Додатково до основної гармати, Rosomak може використовувати ПТРК Spike для ураження важкоброньованих цілей.  Передбачена пасивна система спостереження POD-72 Radomka, безпечного огляду UOW Pandora, автоматичного виявлення забруднень CHERDES і внутрішньої системи зв’язку FONET.

Таке озброєння дозволяє машині ефективно діяти по різноманітних цілях, уражаючи піхоту противника, легку броньовану техніку та укріплені позиції. При цьому Rosomak здатна застосовувати різні типи боєприпасів — бронебійні, осколково-фугасні та трасуючі.Rosomak: польські бойові машини для українського контрнаступу

Завдяки продуманому шасі Rosomak легко долає умови бездоріжжя, розвиваючи швидкість понад 100 км на годину по шосе. Таку спритність машина має завдяки дизельному двигуну, наприклад Scania DI 12 або DC 13. Висока маневровість забезпечується колісною формулою 8х8, а запас ходу досягає 800 км. Завдяки таким параметрам машина не вимагає частих дозаправлень для подолання великої відстані.

Окрім мобільності, Росомаха надійно захищає екіпаж, адже має базову сталеву броню (захист від стрілецької зброї, осколків снарядів і розривів мін) та може отримати додаткову (від великокаліберної та протитанкової зброї).

При цьому машина має систему захисту від ядерної, біологічної та хімічної дії. Також можливе використання систем самозахисту на основі гранатометів — вони створюють димову завісу, щоб замаскувати Rosomak.Rosomak: польські бойові машини для українського контрнаступу

Технічні характеристики Rosomak

Характеристики Значення
Вага 22 т
Довжина  7,7 м
Ширина  2,8 м
Висота  2,3 м
Екіпаж  3 особи
Десант  8 піхотинців
Колісна формула  8х8
Запас ходу 800 км
Максимальна швидкість  100 км/год

Переваги та можливості Rosomak

Rosomak: польські бойові машини для українського контрнаступу

Якщо з північно-східним сусідом нам не поталанило, то Польща у скрутний момент подала руку допомоги. Ми вже маємо величезний список з широкою номенклатурою озброєння від Польщі. Самохідні артилерійські установки Krab, танки Leopard 2A4, T-72 і Twardy, системи протиповітряної оборони, боєприпаси та амуніція – все це вже постачає Польща та постійно закликає збільшувати військову допомогу. У тому числі Варшава одна з перших зголосилась передавати авіацію, і передає свої запаси МіГ-29.Rosomak: польські бойові машини для українського контрнаступу

У випадку з Rosomak контракт на постачання містить аж дві сотні таких машин, чого цілком достатньо для укомплектування двох бригад. Ці бойові машини українці можуть застосовувати у великому спектрі місій, а головне надавати підтримку військовим у будь-якому середовищі. Росомаха ефективно впорається з транспортуванням піхоти у міських умовах, захистить солдат під час доставлення на нульові позиції, допоможе евакуювати з гарячих точок. 

Бізнес англійська від Englishdom.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

Польські Rosomak за час свого існування отримали гарну репутацію за універсальність та надійність, а завдяки достатній кількості та швидкій передачі від Польщі, машини вже можуть бути готовими до виконання бойових задач під час українського контрнаступу.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: