Статті Озброєння 17.10.2023 о 10:00 comment views icon

Зенітний комплекс Terrahawk Paladin від MSI DS – ефективний засіб проти «Шахедів»

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Зенітний комплекс Terrahawk Paladin від MSI DS – ефективний засіб проти «Шахедів»

Напередодні опалювального сезону, який пов’язують з можливою активізацію російських нападів на енергетичні об’єкти, а також на тлі безперервних атак портової інфраструктури Велика Британія передала Україні зенітний ракетно-артилерійський комплекс малого радіуса дії Terrahawk Paladin власного виробництва. Мобільність та властивості комплексу роблять його ефективним засобом ураження БПЛА, зокрема «Шахедів» (Shahed-136 та інших).

Офіційна інформація про Terrahawk Paladin

Британська компанія MSI Defence Systems Ltd, звісно ж, не має нічого спільного з відомим комп’ютерним гігантом і виробляє різноманітні зенітні системи для наземного, корабельного та мобільного використання під брендами Seahawk та Terrahawk.

Terrahawk Paladin

Компанія не розкриває детальні параметри системи, доступні за запитом – ось які характеристики рекламуються офіційно:

  • Прямий вогонь калібром до 40 мм
  • Широкий вибір боєприпасів (програмовані, безконтактні, водні)
  • Широкий спектр сумісних ракет C-UAS та ракетних блоків з лазерним наведенням
  • Дистанційне керування
  • Перевірені на практиці комплекти електрооптичних датчиків
  • Автономне та напівавтономне наведення
  • Інтелектуальне відстеження за допомогою ШІ

Зенітний комплекс Terrahawk Paladin малого радіуса дії має у своєму складі всі необхідні засоби виявлення та знешкодження повітряних цілей з можливість розташування на мобільному шасі. Компанія описує комплекс як автономне рішення, розроблене для розширеної мобільності та можливості розгортання для протиповітряної оборони з близької відстані.

Terrahawk Paladin

Модульна система з дистанційним керуванням та можливістю швидкого повторного розгортання призначений для захисту від наземних, повітряних та морських загроз.

Психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців від Ithillel.
Пройдіть психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців щоб дізнатися ваші сильні сторони, вподобання і інтереси і з'ясувати, яка IT-спеціальність вам підходить.
Пройти тест

MSI DS окремо наголошує на можливостях захисту критичної інфраструктури, вразливих об’єктів, а також посиленні захисту узбережжя – те, що потрібно зараз Україні.

Terrahawk Paladin

Контейнерну систему з датчиками та ефекторами встановлено на стандартній натівській системі розвантаження та підйому (DROPS). Її можна розгорнути на землі з віддаленим розташуванням пункту керування для більшої безпеки оператора. Комплексом можна керувати за допомогою дротового підключення або по радіо у зоні прямої видимості. Для швидкого розгортання в іншому місці модуль DROPS можна встановити на вантажну машину або причеп.

Система може працювати як точковий засіб або у складі мережі ППО з загальним керуванням для захисту великої потенційної зони ураження. MSI Defence обіцяє ефективну інтеграцію систем виявлення та артилерії, а також «найкращу у своєму класі точність, смертоносність та живучість».

Terrahawk Paladin

Склад комплексу Terrahawk Paladin

Комплекс ППО Terrahawk Paladin – найновіша розробка, представлена у 2022 році та удосконалена у 2023. У базову комплектацію входять РЛС, призначена для виявлення цілей за будь-яких складних умов, цифрова система керування вогнем та автоматична гармата.

Психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців від Ithillel.
Пройдіть психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців щоб дізнатися ваші сильні сторони, вподобання і інтереси і з'ясувати, яка IT-спеціальність вам підходить.
Пройти тест
  • РЛС складається з чотирьох установок на основі активних фазових решіток, яки забезпечують виявлення цілей на 360°.
  • Система управління вогнем здатна виявляти цілі автоматично.
  • Оператору доступна оптична прицільна станція SATOS з тепловізором та лазерним далекоміром.
  • Стрічкова гармата Mk 44 Bushmaster II калібру 30 мм (з офіційних даних вище випливають можливі варіанти до 40 мм).
  • Комплекс розташований на єдиній платформі контейнерного типу і може працювати стаціонарно або на автомобільному шасі.
  • Керування здійснюється з виносного пульта двома операторами, які окремо виконують пошук та знищення цілей.

Terrahawk Paladin

Гармата може використовувати боєприпаси з керованим підривом, які також дозволяють підвищити базову дальність ураження на 600-800 м – до 2 км. Додатково Terrahawk Paladin підтримує ракетні системи, зокрема APKWS з лазерним наведенням. Подібні зенітні гармати MSI встановлені на кораблях класу Hunt («Черкаси» та «Чернігів», які передають Україні).

Штучний інтелект компанії Advanced Protection Systems допомагає у пошуку цілі обробкою зображення по відеоканалу, у наведенні залучений 3D-радар, який працює на відстані до 50 км. БПЛА виявлятимуть лише за кілька кілометрів, але цього достатньо, враховуючи їхню відносно невелику швидкість. Також система має акустичний датчик наведення – БПЛА не завжди видно на дисплеї РЛС.

Terrahawk Paladin

Система управління вогнем відсіює пташок та інші хибні цілі. Також вона вивчає сигнатури об’єктів, щоб розпізнати їх та не зачепити дружні безпілотники. Радіус керування комплексом – до 100 м, оператори можуть здійснювати його зі сховища.

Terrahawk Paladin в Україні

11 жовтня на засіданні групи «Рамштайн» в Брюсселі Велика Британія підтвердила намір передати Україні комплекси Terrahawk Paladin. Кількість систем не називають, але вони увійшли у пакет допомоги на $123 млн.

Terrahawk Paladin

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат під час телемарафону розповів, що британські комплекси допоможуть обороняти від «Шахедів» важливі об’єкти. Відповідно до району розташування вони будуть використовуватися стаціонарно або на мобільних платформах. Їх розміщатимуть поблизу об’єктів, вони збиватимуть ті цілі, які оминули ППО середнього радіуса дії, таке як NASAMS. Це можуть бути енергетичні підприємства, портова інфраструктура, яка зазнає постійних атак або будь-які важливі об’єкти.

Джерела: Вікіпедія, MSI Defence Systems, LB.ua, 24 канал


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: