Дописи 20.06.2023 о 17:39 comment views icon

Apple Vision Pro: інновація чи спроба заробити побільше грошей?

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/Znimok-ekrana-2023-06-21-111012-150x150.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/Znimok-ekrana-2023-06-21-111012-150x150.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/Znimok-ekrana-2023-06-21-111012-150x150.png

George Burda

автор

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Хоча я дуже цікавлюся технологіями VR, на даний момент не можу виправдати покупку анонсованих окулярів Apple Vision Pro. І справа вже не тільки в ціні.

Не будемо приховувати – Apple настільки рідко анонсує абсолютно нові пристрої, що коли такий момент нарешті настає, раптом цей анонс стає найважливішою технологічною новиною на весь рік. І навіть коли ми говоримо про технологію AR/VR, яку багато конкурентів вважають не вартою уваги. Хоча, якщо серйозно: багато компаній вкладають мільярди в розробку віртуальної реальності, а інші корпорації збентежено вдають, що ходити з людськими фігурами в Метавсесвіті – це майбутнє. Що випити цифровий напій з другом буде цікавіше, ніж у реальному житті, в той час як навряд чи хтось ще хвилюється, як зробити цифровий ковток.

Невже це успішний проект?

На щастя, Apple цього не зробила, хоча все одно, на мій погляд, незадовільно пояснила людям, навіщо їм потрібні окуляри AR/VR за 140 000 гривень ($3499). Відповідно до бачення Apple, Vision Pro (адже саме так називаються нові окуляри), ми захочемо сісти на диван, надіти окуляри на голову та переглянути фото чи відео після роботи. А на роботі було б зручно створити приватний кабінет без монітора чи інструменту для проведення живих зустрічей і презентацій. Зачекайте, хіба я не бачив саме це в Meta кілька місяців тому?

Звичайно, це тільки початок, тому що розробникам, ймовірно, знадобиться початковий рік, щоб розпочати впровадження програм для нової системи VisionOS. Однак це не змінює того факту, що в такому вигляді це все ще абсолютно не потрібна забаганка, вирішення неіснуючих проблем, та ще й додавання своїх, вартістю 140 тисяч гривень.

Почну з того, що всередині OLED-екрани. Не окуляри з функцією відображення аксесуарів (типу Google Glass), а повноцінні OLED-екрани. Це означає, що навіть якщо отримаємо роздільну здатність, що перевищує 4K для кожного ока, ми все одно дивимось на мільйони світлодіодів, які світяться в наших очах на відстані двох сантиметрів. Якщо ви думаєте, що хочете таким чином провести вечір після роботи або робочий день, рекомендую покласти OLED-смартфон з роздільною здатністю 4K в картонну коробку, покласти все на голову і посидіти так півгодини, годину. Я гарантую вам, що це буде не так зручно, як ви собі думаєте.Тим часом Apple вважає, що це буде наш кращий спосіб проводити вільний час! Ці матеріали, де жінка пакує свій одяг, одягнувши на голову окуляри Vision Pro, були справді вражаючими.

По-друге, навіть якщо, незважаючи ні на що, ви вважаєте такий вид проведення вільного часу «придатним», то … ви все одно зможете витримати максимум дві години. Тобто, зможете на самоті, а не в компанії друзів чи сім’ї подивитися фільм або футбольний матч.

Англійська для початківців від Englishdom.
Для тих, хто тільки починає вивчати англійську і хоче вміти використовувати базову лексику і граматику.
Реєстрація на курс

Мабуть, ви також зможете підключити додатковий павербанк … але потім раптом окуляри, які повинні бути легкими, портативними і, перш за все, зручними, стають прив’язаними до кабеля.. І давайте домовимося – людство роками прагнуло до зручності, і саме це стало причиною успіху iPhone. Справа в тому, що вам не доведеться думати, яку кнопку натиснути на телефоні, адже достатньо контекстно натиснути доступну опцію на екрані. Справа в тому, що камери iPhone мають чудові автоматичні режими і будуть робити оптимальні фотографії, не замислюючись про оптимальні налаштування, так само і з відео. Справа в тому, що сам інтерфейс побудований так, що ви завжди знаєте, що і де знайти.

Однак, якби стало цікаво, чи вистачить у мене заряду акумулятора у Vision Pro, щоб подивитися фільм, шукати зарядний пристрій, а наступного дня запитати, чи зарядив я його після останнього сеансу… тоді я, мабуть, віддав би перевагу просто посидіти на диван і дивитись телевізор. Там у мене не буду обмеження в роботі акумулятора.

Я б навіть навіть подивився в цьому випадку на рішення від конкурентів. Для порівняння, Meta Quest 3, який вийде восени, також є повністю автономним пристроєм, без зовнішнього акумулятора, і коштуватиме всього 500 доларів (у СІМ разів менше!). Звичайно, це також набагато менш цікава і консервативна техніка, але 500 доларів – це та сума, яку середньостатистична людина здатна заплатити за цікавий гаджет і оцінити, підходить він їй чи ні..

Так, тоді ми йдемо на багато компромісів (як-от досить погана система прозорості, тобто «підглядання» кімнати), але й на цьому обладнанні можна дивитися фільми і працювати. Звісно, ​​із значно меншою роздільною здатністю, але ми все одно дивимося на два екрани з однакової близькості.

Apple Vision Pro. Правильно, Pro

Отже, хто справді отримає вигоду від Apple Vision Pro після його дебюту на початку 2024 року? Безумовно, не лише жменька журналістів і технічних ютуберів зможуть попросити обладнання Тіма Кука на два тижні тестування.

Англійська для початківців від Englishdom.
Для тих, хто тільки починає вивчати англійську і хоче вміти використовувати базову лексику і граматику.
Реєстрація на курс

Це точно буде іграшка для найбагатших людей, 1% людства. Подібно до того, як я йду в магазин , щоб купити мультизернові булочки і не маю жодних докорів сумління, Ілон Маск замовить три копії цього шолома уві сні. І його не зупинить навіть той факт, що підключається кишенькова батарея може працювати до двох годин .

Apple хитро придумала це. Отже, ми маємо надзвичайно ексклюзивний продукт, розроблений для певного класу людей. Тепер вони будуть тестувати нову технологію, відправляти анонімні дані в штаб-квартиру яблучної корпорації, на основі яких інженери зможуть розробити (трохи ) дешевшу версію пристрою, без суфікса «Pro».

Самотня людина з шоломом на голові

Хоча Apple Vision Pro має EyeSight , який дозволяє бачити очі користувача під час сеансу в окулярах, відсутність можливості взаємодіяти з іншими людьми, які обов’язково не будуть носити шолом, викликає занепокоєння. Ну хіба що ми настільки багаті, що купуємо кожному члену сім’ї гаджет.

З одного боку, це має сенс. Ізоляція у віртуальному офісі дозволить легше зосередитися на запланованих завданнях. Якщо ми живемо самі, шолом може легко замінити великий телевізор, який фізично потрібно поставити на полицю.
Але людина — істота соціальна, я бачу, як технології, які мене зараз оточують, повністю змінили підхід до міжособистісних стосунків. Після перших кількох років захоплення месенджерами та соціальними мережами, сьогодні я ще більше ціную зв’язки, які виходять за межі віртуального світу, даруючи мені повний спектр емоцій.

Тож не дивуйтеся, що спостерігати за аватарами штучного інтелекту на FaceTime стає доволі депресивно . Ви вже навіть не побачите своїх колег через камери, тому що вони сидять у нижній білизні на віддаленій роботі і не хочуть як слід одягатися на зустріч.

Майбутнє не виглядає надто поганим, якщо ми вийдемо за рамки застосування класичних комп’ютерів

Тому найбільший виклик постає перед… розробниками програм. Тобто до тих пір, поки Apple готова видавати гранти на проекти, тому що жодна серйозна компанія не буде витрачати ресурси на створення додатків для нішевого користувача.

Якщо на Apple Vision Pro є досвід , який покращить повсякденні обчислення або стане чимось новаторським з точки зору розваг, шолом приверне більше уваги ширшої аудиторії. Робота з Disney звучить круто, але це лише початок довгого шляху для цієї системи visionOS .

Підводячи підсумок, можна сказати, що Apple Vision Pro — надзвичайно цікавий пристрій, який має багато цікавих рішень і, безумовно, просуває технологію AR/VR, але через неймовірно високу ціну він робить моду VR ще більшою модою для нуворишів . Компанії повинні бути зацікавлені в тому, щоб зробити торт більшим, а потім ділитися більшими шматками, тоді як Apple хоче спекти свій власний торт, а потім з’їсти його сама, залишивши крихти для тих, хто заплатить величезні кошти за квиток на захід.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: