Дописи 02.10.2023 о 19:46 comment views icon

Блискавка проти ноута Lenovo Legion Y540 15-irh, або як напаритись на сто дурних

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/09/image_860307190942342850019-150x150.gif *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/09/image_860307190942342850019-150x150.gif *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/09/image_860307190942342850019-150x150.gif

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

А ви знаєте, що об’єднує Тора, Флеша та мій ноутбук? Тор — повелитель блискавки, у Флеша — позначка та швидкість блискавки, а мій ноут витримав влучення тієї самої блискавки.

Почнемо з початку. Десь приблизно у 2020-му році потрапив до мене апарат — Леново Легіон. На вибір моделі вплинув тодішній розіграш і в цілому моє гарне ставлення до компанії Леново. Також, зазначу, що усі характеристики апарату були мною переглянуті декілька сотень разів, я передивився багато оглядів на той час і був впевнений, що ця машинка — збалансована робоча станція. Йшов “бум” майнінгу, збирати настільний ПК не мало сенсу, бо відеокарти коштували стільки ж, скільки повноцінна мультимедійна система — ноутбук.

Блискавка проти ноута Lenovo Legion Y540 15-irh, або як напаритись на сто дурних

На момент придбання я побачив декілька моделей у продажу. Серед них були Hewlett Packard (8 гіг оперативки, I5 8300H, 1050ti), Acer, Lenovo Ideapad 3 gaming (з одним слотом оперативної пам’яті). Ці моделі коштували від 22 до 27 тисяч гривень. Я ж обрав більш дорогу, але більш сучасну (звісно, на той час) модель із характеристиками, про які розповім нижче. Коштував мій ноутбук 33 000 гривень, але був більш потужним із хорошою системою охолодження (яку вперше я побачив десь у роликах в інтернеті).

Давайте коротенько пробіжимося по характеристикам:

  • Процесор Intel Core I5 9300 H (Чотири ядра, вісім потоків, 2.5 – 4.1 гГц),
  • Відеокарта Geforce GTX 1660ti (Шість гігів швидкої GDDR6 відеопам’яті),
  • Оперативна пам’ять – 16 гіг DDR4 частотою 2666 мГц, двома планками,
  • Посередні динаміки, що риплять від резонансу помилки віндовс,
    Гарна клавіатура із декількома рівнями білої підсвітки, якою зручно користуватися,
  • 256 гігабайт SSD від Samsung,
  • 1 Тб накопичувач HDD Seagate Barracuda Pro,
  • Двохдіапазонний Wi-Fi (2.4, 5 гГц),
  • Непоганий екран із гарними кутами огляду, 60 Гц та можливістю розкрити його на 180 градусів.
  • Рублений суворий дизайн, більшість портів виведено позаду, що при використанні ноутбука, як стаціонарного ПК, дуже зручно.
    Самі порти:
  • USB 3.1 Gen1, 3 шт., 1 x USB 3.1 Type C (Gen 1 up to 5 Gbps), Combo jack 3.5 мм для навушників, Bluetooth 4.2, отвір під замок Kensington, LAN RJ-45, Мбіт/с 10/100/1000 Ethernet.

Як виглядає матриця під різними кутами

Онлайн-інтенсив "Як створити рекомендаційну модель за 2 дні" від robot_dreams.
Ви пройдете етапи вибору, навчання, оцінки рекомендаційної моделі для електронної бібліотеки та отримаєте індивідуальний фідбек від лекторки.
Приєднатись до інтенсиву

Блискавка проти ноута Lenovo Legion Y540 15-irh, або як напаритись на сто дурних

Роз’єми

Блискавка проти ноута Lenovo Legion Y540 15-irh, або як напаритись на сто дурних

На мою думку, це були збалансовані характеристики, та згодом виявилось, що процесору не вистачає потужності. Але про все по черзі.

Я мав на той час пул ігор, які мала тягнути машина, начебто бенчмарки. RDR 2, Far Cry 5, The Witcher 3, Watch Dogs 2, та мою улюблену GTA 5. Ще були проекти для онлайн геймінгу, наприклад вже мертва і заскорузла PUBG.

Продавався ноутбук із поставленою абияк Убунту. Продавців дуже здивувало, коли я загуглив декілька команд і подивився специфікації ноутбука. Лінукс як лінукс, але не для мене. Не зручно, не звично, та й більшість програмного забезпечення в мене на віндовс. Накатив я на ноут десяту вінду (після того, як розібрався, що не всі дистрибутиви підходять, та що треба перемкнути у налаштуваннях БІОСа з UEFI на Legacy support). Поставив ігрушечки… І понеслась. Покопирсавшись у налаштуваннях, для кожної гри я отримав стабільні 60 FPS. Процесорозалежні налаштування (наприклад якість тіней) довелось скинути на середні — і ось він, мій омріяний геймінг зі стабільним фреймрейтом!

Онлайн-інтенсив "Як створити рекомендаційну модель за 2 дні" від robot_dreams.
Ви пройдете етапи вибору, навчання, оцінки рекомендаційної моделі для електронної бібліотеки та отримаєте індивідуальний фідбек від лекторки.
Приєднатись до інтенсиву

Але не все відбувалося так веселково, як хотілося би. Колесо фортуни понесло важкі свинцеві хмари на мою домівку і заклокотала гроза! Блискавки одна за одною прорізали небо, дощ лив і лив, вітер завивав. Одна із блискавок потрапила до моєї домівки. І ноутбук, який був увімкнений тоді в мережу, вмер. Жодні благання та вмовляння не принесли ніякої користі.

Блискавка проти ноута Lenovo Legion Y540 15-irh, або як напаритись на сто дурних

Мені довелося дати ноутбук знайомому, який, знайшовши у своєму щільному графіку віконце, лише через місяць відповів — материнська плата не подає ознак життя. Я, засмучений, пішов до магазину, де купував ноутбук. Я виразно пам’ятав, що на ціннику було зазначено “два роки гарантії”. У магазині було дуже неприємно від того, що головний менеджер почав “розводити” мене, що “відкривати апарати не можна, що апарат працював не так, як зазначено в документації” і на кшталт цього. Я потикав його носом у “Закон про захист прав споживачів”, де чорними літерами було зазначено, що споживач має право відкривати та обслуговувати будь-яке обладнання. І ми дійшли до огляду чеку. У ньому було написано, що магазин надає гарантію 12 місяців з дати продажу. Тобто, гарантія від магазину закінчилась.

Потім я вирушив у сервіс, який був представником компанії Леново. З першого разу не вийшло. Був День Незалежності України і двері сервісу були закриті. Після вихідних я ще раз спробував дістатися сервісу, який на цей раз вже був відкритий, приємна жіночка оглянула мій ноутбук, написала у бланку, які скарги, ретельно прописала зовнішній стан.

І через десять днів я отримав смс із запрошенням до сервісного центру, бо мій апарат повернувся після ремонту. Я перевірив, що та як, знайшов декілька незначних недоліків. Перше — штекер живлення не так міцно тримався у гнізді, друге — роз’єм для навушників приймав штекер навушників без чіткого клацання. Але з цим вже було можна жити і працювати. Усе інше і по цей час працює без проблем.

Порівняно із магазинним, обслуговування у сервісному центрі, підпорядкованому Леново, було на ступінь вище. У магазині мене “післали”, я був дуже роздратований і нормальне людяне відношення у сервісному центрі отримало ще більший позитивний відгук.

Блискавка проти ноута Lenovo Legion Y540 15-irh, або як напаритись на сто дурних

При монтажі контенту у 4к є підвисання, за рахунок достатньої кількості пам’яті підуть сучасні ігри: піде і не оптимізований Starfield, і Watch Dogs Legion, теж зовсім не оптимізований. Що мене трошки вразило і здивувало, що я зміг запустити локально нормальну версію Chat GPT. Не оту порізану, яка важить чотири гігабайти і дає односкладні відповіді, а добре навчену. Вона із п’яти гігабайт дистрибутиву розвертається на всі 16 гігабайт оперативки, довго думає (зазвичай на відповідь потрібно біля хвилини), але працює задовільно.

Профілактичне очищення я проводжу самотужки, термопасту замінюю кожного року, коли як піде, система охолодження не забивається постійно, що мене дуже тішить. Взагалі, ноутбук зібраний міцно, якщо його потрусити нічого не бовтається, якщо натиснути з боків — не тріщить.

Блискавка проти ноута Lenovo Legion Y540 15-irh, або як напаритись на сто дурних

Ще, колись, я ставив на ноут програмне забезпечення від Леново. Мені воно здалося неповноцінним та якимось “недолугим”. Декілька разів я ставив та зносив його, допоки не зупинився на думці, що менше зайвих програм — краще для системи. Саме по собі, це забезпечення не є шкідливим, доволі зручне, коли потрібно щось швиденько перемкнути у налаштуваннях, не заходячи у біос. Але, усюди свої “але”. Це програмне забезпечення, хай йому грець, остаточно заглючило і мені нічого не залишилось, окрім як користуватися чистою системою.

Сьогодні, коли пройшло вже майже чотири, а може і більше років з покупки, я дуже задоволений своїм вибором. Так, за час експлуатації мені трапились важкі випробування, так, після того, як гарантія закінчилась, я поліз розібратися, чому почав свистіти лівий вентилятор охолодження і я розібрав “нерозбірну” систему. З’ясувалось, що вентилятор висів на “соплях”, я його приклеїв на шток і вже більше ніж пів року він так працює. Якось він зміг вирівнятись на осі і ніщо не нагадує про отриманий ним недолік.

На цьому ноуті я монтую, пишу тексти та іноді граю в іграшки. Може, більше граю, тому що не завжди є робота. А може, більше пишу тексти. Найважливіше те, що коли мені потрібно, я можу відчепити ядро від свого сетапу (колонок, монітора, аудіокарти та мікрофону), покласти все необхідне у придбану спеціально для таких випадків сумку й вирушити у подорож. Або переїхати на нове місце, як мені довелося зробити на початку повномасштабної війни.

Дякую за увагу.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

Нові моделі ігрових ноутбуків MSI на базі RTX 40** серії з підтримкою DLSS 3.0 – для найвибагливіших геймерів. Ноутбуки серії Prestige та Modern – потужні помічники в роботі, навчанні та повсякденному користуванні.
Один з цих ігрових монстрів – MSI Crosshair C12V ти можеш виграти вже зараз, взявши участь в нашому конкурсі.
Бонус для читачів ITC.ua: знижка 5% у MOYO на будь-який ноутбук MSI за промокодом ITCMOYOITC.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: