Новости Устройства 30.11.2021 в 18:12 comment views icon

Україна проведе перепис населення у співпраці з Apple — деталі меморандуму, підписаного Мінцифрою

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заместитель главного редактора, руководитель отдела новостей

Мінцифра та Apple співпрацюватимуть у межах запланованого перепису населення 2022-2023, а Україна стане другою країною у світі після США, що проведе перепис населення у співпраці з купертіновським IT-гігантом, повідомляють пресслужби Мінцифри та Офісу Президента.

Що сталось

Проєкт перепису населення був однією з основних тем, яка обговорювалась президентом України Володимиром Зеленським та командою Мінцифри під час нещодавньої вересневої зустрічі з гендиректором Apple Тімом Куком. Домовленості щодо співпраці, досягнуті під час переговорів, які продовжувались весь цей час, 30 листопада скріпили відповідним Меморандумом, який підписали Міністерство цифрової трансформації України, Apple Inc. та ТОВ Apple Ukraine. З української сторони документ підписав Віцепрем’єр-міністр України — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. А зі сторони компанії Apple — Директор зі взаємодії з органами державної влади країн та регіонів Марк Леннон. Під час підписання був присутній також Президент України Володимир Зеленський, який окремо наголосив, що «цифровізація є безумовним пріоритетом для нашої держави».

Що передбачає Меморандум між Apple та Мінцифрою

Повного тексту документу у відкритому доступі поки що немає, тому залишаються лише пресрелізи Мінцифри та Офісу Президента, в яких конкретики, на жаль, обмаль. Зокрема, Мінцифра виокремлює наступні ключові домовленості щодо співпраці:

  • Всеукраїнський перепис населення 2023 року (деталей поки немає).
  • Обмін досвідом та експертизою у проєктах, пов’язаних з переходом до режиму paperless (той самий режим «‎без паперів» зі «всіма 100% держпослуг в онлайні до 2024 року»), та щодо покращення досвіду взаємодії громадян з органами державної влади.
  • Розвиток застосунку «Дія» для платформи iOS. Повідомляється, що Apple забезпечить підтримку у використанні та вдосконаленні «Дії» (яким саме чином, не уточнюється).
  • Спільні ініціативи з цифрової грамотності та щодо залучення цифрових технологій у сфері охорони здоров’я.

    Онлайн-курс Frontend-разробник.
    Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
    Зарееструватися

Також згадується про створення спеціальних робочих груп, які відповідатимуть за розробку детальних планів відповідно до узгоджених ініціатив, надаватимуть експертну підтримку та проводитимуть зустрічі для роботи над спільними проєктами. Знову-таки ніяких деталей щодо конкретних ініціатив та строків їх реалізації немає.

Повідомляється, що Apple співпрацюватиме з Мінветеранів — допомагатиме в цифровізації та аудиту ветеранів, ведення електронних записів про стан здоровʼя ветеранів поточними напрацюваннями щодо збору та обробки інформації з гаджетів від компанії Apple. А також впровадженням телемедицини для ветеранів із віддалених куточків країни.

Всеукраїнський перепис населення

Всеукраїнський перепис населення мав відбутися у 2021 році, але через карантинні обмеження і нестачу фінансування у грудні 2020 року його перенесли на 2023 рік. У вересні Бюджетний комітет Ради погодив виділення понад 82 млн грн на підготовку до його проведення.

Перший і поки єдиний Всеукраїнський перепис відбувся в Україні у 2001 році, тоді нарахували 48 мільйонів 457 тисяч людей. У грудні 2019 року в Україні відбувся так званий електронний перепис населення, за результами якого чисельність населення України становить 37 мільйонів 289 тисяч людей (ця оцінка не включає мешканців тимчасово окупованих територій та анексованого Криму).

***

У Apple поки не робили жодних публічних заяв щодо співпраці з Мінцифрою, і ми всі пам’ятаємо як розвивались події після підписання меморандуму з Microsoft, коли нам обіцяли $500 млн інвестицій, будівництво як мінімум двох дата-центрів та запуск сервісів Xbox в Україні до кінця 2020 року. Відтоді Мінцифра підписала далеко не один такий меморандум, зокрема і з Amazon (AWS). Та чи потрібно нагадувати, що меморандум — лише документальна форма декларації намірів, проте він не накладає ніяких юридичних зобов’язань щодо виконання цих домовленостей.  Тому поки не зрозуміло, що саме чекати від чергового меморандуму та чи чекати на щось взагалі. Як завжди, лише час покаже.

Онлайн-курс Frontend-разробник.
Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
Зарееструватися

Що стосується згаданого проєкту перепису населення, який компанія Apple успішно втілила в США, у ньому бекенд все одно писали організатори перепису. Водночас Apple надала (читай: продала) техніку для проведення перепису. Найбільш ймовірним сценарієм наразі здається, що участь Apple у Всеукраїнському переписі населення зрештою буде зведена до постачання деякої кількості iPad (малоймовірно, що їх нададуть безоплатно) та допомоги в оптимізації «Дії» для iOS.

Продолжается конкурс авторов ИТС. Напиши статью о развитии игр, гейминг и игровые девайсы и выигрывай профессиональный игровой руль Logitech G923 Racing Wheel, или одну из низкопрофильных игровых клавиатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: