Новини Наука та космос 15.05.2024 о 12:01 comment views icon

Монстр-пляма на Сонці «видала» найпотужніший за останні 11 років спалах — класу X8.7

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Гігантська сонячна пляма на Сонці, позначена як AR3664, залишила нам прощальний подарунок, але на цей раз без бонусів у вигляді Полярного сяйва.

10 травня AR3664 видала спалах класу X5.8, а протягом останньої доби спалахи X1.7, X1.3 і колосальний X8.7 — найпотужніший протягом поточного 11-річного сонячного циклу, за даними Центру прогнозування космічної погоди NOAA.

Сонячні спалахи — це інтенсивні спалахи електромагнітного випромінювання, що викидають плями (темні утворення, розташовані на поверхні Сонця). Вони класифікуються за літерами відповідно до розміру (причому спалахи класу X — найбільші) та цифрами, які позначають потужність.

На Сонці стався спалах класу X8.7 — найпотужніший за останні 11 років

Попри розміри та потужність нинішнього спалаху, навряд варто сподіватися на повторення поширених полярних сяйв, як це було 10 травня.

Онлайн-курс "Ілюстрація Basis" від Skvot.
Від софтів та основ ілюстрування — до перших клієнтів.Adobe Photoshop, Adobe Illustrator та Procreate.Дізнайтесь, як розвивати особистий бренд, знаходити клієнтів та гідно оцінювати свої роботи.
Про курс

«Завдяки своєму розташуванню будь-який корональний викид маси, пов’язаний із цим спалахом, ймовірно, не матиме жодного геомагнітного впливу на Землю», — написали в NOAA.

Водночас проблеми з радіозв’язком на освітленій Сонцем стороні Землі таки ймовірні. За даними SpaceWeather.com, з Австралії та Східної Азії вже надходять повідомлення про майже повне відключення частот 20 МГц або нижче.

Північне сяйво на Львівщині. Фото: Орест Залипський
Північне сяйво на Львівщині. Фото: Орест Залипський

Коли пляма знаходиться над західним краєм Сонця, то потрапляє в певне місце, що магнітно з’єднує її з Землею — по суті, потік протонів потім прямує до нас по надшвидкісній космічній автостраді, яка називається спіраллю Паркера. Частинки досягають магнітного поля Землі, обертаються і прямують до полюсів, де реагують з нашою атмосферою та викликають проблеми із передачею короткохвильового радіосигналу.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: