Новини Наука та космос 17.07.2023 о 17:46 comment views icon

Пекельне Середземномор’я: кліматологи прогнозують регіону «‎стандартну» температуру в 50°C

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Аномальні температури стануть «‎звичною справою» для Середземноморського регіону, якому прогнозують підйоми вище 45°C щороку до 2100 року.

Квітнева хвиля спеки цієї весни в Алжирі, Марокко, Португалії та Іспанії супроводжувалась на 20°C вищою температурою, ніж зазвичай. Згідно з даними організації World Weather Attribution, спеціалісти якої займаються моделюванням клімату, ймовірність спеки приблизно у 100 разів збільшилася саме через накопичення в атмосфері парникових газів.

В статті, опублікованій 26 травня в науково-популярному журналі Climate and Atmospheric Science, на яку посилається Economist, кліматолог Ніколаос Крістідіс розглядає варіанти подальшої температурної долі Середземномор’я та Близького Сходу, а саме того, як часто в регіонах ртутний стовпчик підійматиметься вище 50°C.

У дослідженні Крістідіс з колегами спочатку змоделювали доіндустріальний світ, у якому люди ще не мали істотного впливу на атмосферу, та виявили, що дні з температурою вище 50°C були практично неможливими за таких умов (винятки становлять Саудівська Аравія та узбережжя Тунісу – там поява подібної температури можлива раз на століття).

Пекельне Середземномор’я: кліматологи прогнозують регіону «‎стандартну» температуру в 50°C

Далі команда повторно запустила моделі, використовуючи сценарій з можливими викидами й зусиллями, які країни докладуть до їхнього скорочення. У цьому випадку рівень вуглекислого газу в повітрі до 2100 року досягне приблизно 600 ppm (частин на мільйон), порівняно з приблизно 420 ppm сьогодні, що збільшує ймовірність того, що принаймні один день на рік температура в регіоні перевищуватиме 50°C.

Курс English For IT: Communication від Enlgish4IT.
Почни легко працювати та спілкуватися з мультикультурними командами та міжнародними клієнтами. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Інформація про курс

До 2100 року такі дні фіксуватимуться раз на десятиліття в Середземномор’ї та на Близькому Сході. Підйоми вище 45°C можливі щороку, що призведе до збільшення кількості пожеж та посух (а 2022-й рік вже став другим найгіршим сезоном лісових пожеж у Європі, більшість з яких прийшлися на Середземноморський регіон). Екстремальна спека також плавить дороги, руйнує залізниці та робить роботу на відкритому повітрі небезпечною – і хвилі спеки вже спричиняють 8% усіх смертей, пов’язаних із погодою.

Рекорд, якого ми не хотіли: минулий тиждень став найспекотнішим для Землі за всю історію спостережень


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: