Новини Наука та космос 12.09.2023 о 10:35 comment views icon

В США схвалили оновлені вакцини Pfizer і Moderna проти коронавірусу – в тому числі для дітей віком від 6 місяців

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Вакцини першочергово націлені на новий варіант Омікрону – XBB.1.5, а не «‎оригінальний» коронавірус.

На початку тижня Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) схвалило використання двох оновлених вакцин проти коронавірусу – Pfizer-BioNTech (Comirnaty) і Moderna (Spikevax). Обидві дозволені для осіб віком від 12 років, та в екстрених випадках – для дітей віком від 6 місяців.

Якщо Центри контролю та профілактики захворювань (CDC) підпишуть дозвіл на використання вакцин на засіданні у вівторок, то ймовірно вони будуть доступна в аптеках та лікарнях найближчими днями.

«Вакцинація залишається критично важливою для громадського здоров’я та постійного захисту від серйозних наслідків COVID-19, включаючи госпіталізацію та смерть», — нагадує доктор Пітер Маркс, головний експерт FDA з вакцин.

На відміну від бустерних щеплень, випущених у минулому, ці вакцини не виготовлені ​​з компонентів оригінальних варіантів COVID, які поширилися у 2020 році. Це моновалентна вакцина, яка натомість націлена на субваріант омікрону – XBB.1.5, який став домінуючим штамом ковіду в деяких частинах США минулої зими та більш тісно пов’язаний з EG.5, на який наразі припадає 21,5% випадків захворювань, згідно з даними CDC.

Виробнича лінія вакцини Pfizer проти Covid у Мічигані. Фото: Associated Press
Виробнича лінія вакцини Pfizer проти Covid у Мічигані. Фото: Associated Press

Нині є питання щодо вартості вакцин – це перший сезон, в якому вакцини із державного розповсюдження переходять на комерційний ринок. Pfizer і Moderna тим часом підняли цінники приблизно на 400% – якщо під час останніх раундів вакцинування уряд витрачав приблизно від $26 до $30 на дозу, то зараз вони обійдуться у $110-130. Таке підвищення, ясна річ, викликало критику у громадськості – особливо в сторону Moderna, яка розробила свою вакцину в партнерстві з федеральними вченими із використання $1,7 мільярда федеральних грантів.

Якщо припустити, що CDC рекомендує оновлені вакцини, то більшість застрахованих американців все-таки матимуть доступ до вакцини без будь-яких витрат із власної кишені. Щодо незастрахованих, то уряд поки запровадив програму, яка надаватиме їм вакцину безплатно до грудня 2024 року.

Онлайн-курс "Android Developer" від robot_dreams.
Курс для всіх, хто хоче навчитися розробляти застосунки для Android з нуля, створити власний пет-проєкт для портфоліо та здобути професію, актуальну наступні 15–20 років.
Програма курсу і реєстрація

Водночас широко розкритиковане підвищення цін навряд чи допоможе покращити охоплення вакцинацією. Торік щепилося менш як 20% дорослого населення США.

В США схвалили оновлені вакцини Pfizer і Moderna проти коронавірусу – в тому числі для дітей віком від 6 місяців
Вакцинація в Лінвуді, штат Каліфорнія, минулої осені. Фото: Марк Дж. Террілл/Associated Press

Виникають дебати й щодо того, хто має отримати цьогорічну бустерну дозу – експерти загалом погоджуються, що люди похилого віку та з ослабленою імунною системою, хоча дехто наполягає на щепленні молоді, аби зменшити передачу вразливим верствам населення.

Нині на дозвіл FDA очікує ще одна вакцина – Novavax (білкова вакцина проти COVID-19 без мРНК), яка теж націлена на XBB.1.5, і передбачена для дітей віком від 12 років.

Джерело: Ars Technica, The Verge, NYT


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: