Новини Новини 13.04.2022 о 20:16 comment views icon

Європейське космічне агентство припиняє співпрацю з рф за місячними проєктами «Луна-25», «Луна-26» та «Луна-27»

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Європейське космічне агентство (ESA) відмовилося від участі у спільних з «роскосмосом» наукових проєктах з дослідження Місяця — «Луна-25», «Луна-26» та «Луна-27». Це означає, що на російських місячних зондах не буде інструментів ESA.

В ESA повідомили, що російська агресія проти України та введені у відповідь санкції унеможливлюють для ESA реалізацію співпраці з «роскосмосом» за місячною програмою. Наукові та бортові прилади, які призначалися для російських місій «Луна», використають в інших програмах.

Так, європейську демонстраційну камеру PILOT-D Європейське космічне агентство припиняє співпрацю з рф за місячними проєктами «Луна-25», «Луна-26» та «Луна-27»Європейське космічне агентство припиняє співпрацю з рф за місячними проєктами «Луна-25», «Луна-26» та «Луна-27»Прототип системи для перевірки майбутньої технології керування посадкою в реальному часі. В межах місії камера повинна у тестовому режимі провести зйомку поверхні Місяця під час перебування станції на місячній орбіті та при посадці замість автоматичної станції «Луна-25», чий запуск планується на третій квартал 2022 року, отримає інший комерційний замовник, з яким вже є відповідні домовленості. Його ім’я ESA не називає. Ця камера — один з ключових елементів системи посадки майбутнього європейського важкого посадкового модуля EL3 (European Large Logistic Lander).

Також ESA підтвердило, що бурову установку PROSPECT на Місяць доставить NASA в межах проєкту CLPS (Commercial Lunar Payload Services), а екзосферний мас-спектрометр EMS-L відправиться на японсько-індійський ровер LUPEX. До цього планувалося, що обидва інструменти розмістяться на борту посадкового зонда «Луна-27».

У березні ЄКА (Європейське космічне агентство) з тих же причин відмовилося від співпраці з «роскосмосом» за проєктом ExoMars з дослідження Марса.

В «роскосмосі» (звісно) поквапилися заявити, що вихід ESA з «Луна-25» «жодним чином не вплине на виконання завдань автоматичної станції», а бурову установку для «Луна-27» російська сторона «зробить самостійно». Але ж ми насправді знаємо реальний стан справ у російській космонавтиці. Власне, графік орбітальних космічних запусків срср/рф нижче наочне демонструє, в якому напрямку прямує російська космонавтика.

Англійська для початківців від Englishdom.
Для тих, хто тільки починає вивчати англійську і хоче вміти використовувати базову лексику і граматику.
Реєстрація на курс

Європейське космічне агентство припиняє співпрацю з рф за місячними проєктами «Луна-25», «Луна-26» та «Луна-27»

Радянські «Союзи» більше нікому непотрібні: OneWeb після розірвання співпраці з «роскосмосом» уклала угоду зі SpaceX Ілона Маска


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: