Новини Технології 20.10.2023 о 14:56 comment views icon

З Ethernet на PON. Мінцифри закликає українців якнайшвидше пересідати на енергонезалежні інтернет-мережі, але ІнАУ дуже проти

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

ІнАУ розкритикувала Мінцифри за заклики до споживачів щодо необхідності якнайшвидшого переходу з Ethernet на волоконно-оптичні мережі PON (Passive Optical Network), як більш енергонезалежні.

Інтернет Асоціація України (ІнАУ) виступила з дуже дивною заявою, у якій фактично виступила проти пришвидшення переходу з Ethernet (тобто витої пари) на пасивні оптичні мережі xPON для доступу до інтернету, які вирізняються стійкістю до блекаутів та здатні працювати досить довго за відсутності електрики.

Що сталось

Днями Мінцифри та її очільник Михайло Федоров розповсюдили (1 та 2) «покрокову інструкцію» як забезпечити себе інтернетом на випадок блекаутів — фактично вони звернулися до українців із закликом активніше переходити на енергоощадні мережі за технологією xPON та підштовхувати своїх інтернет-провайдерів до модернізації інфраструктури.

Технологія пасивних оптичних мереж не нова, але саме масові обстріли енергетичної інфраструктури України російськими дронами та ракетами простимулювали розгортання цих мереж українськими інтернет-провайдерами як чи не найефективніше рішенням знеструмлень. Ключова особливість та перевага xPON полягає в пасивності технології — кабель прокладається безпосередньо від центрального комутатора до абонента без необхідності використання додаткового обладнання, яке потребує живлення. 

Позиція Мінцифри

Зима близько і нас чекає нова битва за електроенергію (с) Буданов, тож Мінцифри в рамках підготовки до можливих блекаутів, серед іншого, просуває енергоощадні мережі, щоб зробити знеструмлення максимально непомітними для українців. Тут можна також пригадати державну ініціативу щодо прокладання оптичного інтернету у села за довоєнною державною програмою «Інтернет-субвенція».

Такі мережі забезпечують українцям можливість залишатися онлайн без електрики до 72 годин і зараз послугами таких провайдерів, за даними Мінцифри, користуються 2,7 млн українців. 

Курс UI/UX дизайну від Mate academy.
На курсі ви навчитесь створювати інтуїтивно зрозумілі та привабливі інтерфейси вебсайтів і застосунків. Ви також освоїте ключові принципи дизайну та дізнаєтесь як виділятися на ринку. А ми вас не лише навчимо, а й працевлаштуємо. Сертифікат теж буде!
Дізнатися більше про курс

А що ІнАУ — які у них претензії?

Асоціація ІнАУ, куди разом з найбільшими українськими інтернет-провайдерами входять контент-провайдери (наразі об’єднання включає 173 дійсних і 53 асоційованих членів) і яка з 2000-року невтомно працює заради розвитку українського сегмента інтернету, не у захваті від просування держпосадовцями різного рангу переходу на оптичні мережі у публічному просторі.

У відповідь на ці заклики ІнАУ опублікувала відкриту заяву і направила лист до Мінцифри, де висловила свою стурбованість, що «масовий запит на перехід на PON-технології призведе лише до погіршення якості послуг, розчарування абонентів, монополізації ринку, і, як наслідок, падіння сталості і стійкості інтернет-доступу під час війни».

В ІнАУ наголошують, що телеком-оператори вклали значні кошти в модернізацію і підвищення енергостійкості своїх Ethernet-мереж, які на сьогодні використовує більшість абонентів і які, як запевняють в асоціації, вже обладнані засобами резервного живлення, які здатні забезпечити подачу сигналу до 8 годин, інколи навіть більше. Зокрема, в листі згадується група компаній «Ланет», яка інвестувала понад 40 млн грн в енергорезервування Ethernet-мереж та ТОВ «Космонова» – понад  8 млн грн (з листопада 2022).

Асоціація заявляє, що насправді кожна з цих технологій має свої переваги й недоліки в умовах знеструмлення, і споживачі мають порівняти реальні потреби і можливості з особливостями різних технологій, перш ніж приймати рішення про заміну оператора.

Також лист до Мінцифри містить низку додаткових прохань, серед них:

Курс UI/UX дизайну від Mate academy.
На курсі ви навчитесь створювати інтуїтивно зрозумілі та привабливі інтерфейси вебсайтів і застосунків. Ви також освоїте ключові принципи дизайну та дізнаєтесь як виділятися на ринку. А ми вас не лише навчимо, а й працевлаштуємо. Сертифікат теж буде!
Дізнатися більше про курс
  • Опрацювання технічних вимог до електронних комунікаційних мереж щодо їх сталості в умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану відповідно до указу Президента України від 26.11.2022 №802 з урахуванням реальних можливостей операторів і реальних можливостей держави щодо фінансування і ресурсної підтримки таких вимог. Вимога багатогодинного забезпечення операторами енергоживлення має бути встановлена в цих технічних вимогах лише для того переліку об’єктів, діяльність якого критично необхідна державі, і підкріплена державним фінансуванням.
  • Сприяння якнайшвидшому розв’язанню питання бронювання військовозобов’язаних співробітників постачальників електронних комутаційних приладів захисту (ЕКП), зокрема усунення штучних вимог щодо надання квартальної звітності при визначенні підприємств критично важливими.
  • Сприяння повторному звільненню постачальників ЕКП від оплати за опори РЕС та за доступ до будинкових розподільчих мереж на час дії воєнного стану, щоб вивільнити додаткові кошти для резервування енергоживлення.
  • Внести зміни в законодавство для встановлення відповідальності за невиконання вимог про доступ до інфраструктури представниками ЖКГ.
  • Сприяти спрощенню механізму надання перепусток для пересування впродовж комендантської години та виконання робіт для технічних фахівців операторів електронних комунікацій.

Повний текст заяви та листа ІнАУ доступні на сайті асоціації за посиланнями — 1 та 2. В Мінцифри поки ніяк не коментували претензії ІнАУ.

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: