Статті Україна 15.08.2023 о 10:00 comment views icon

Зима близько — енергосистема, зв’язок, інтернет. Як Київстар‎, Vodafone та lifecell підготувалися до потенційних блекаутів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Попередні масові атаки на енергетичну інфраструктуру та часткові регіональні блекаути стали серйозним випробуванням для телеком-компаній країни, тож є питання — як підготувалися «Київстар»‎, Vodafone та lifecell до проходження осінньо-зимового періоду 2023/24 року та потенційних знеструмлень? Чи достатньо стійкими наразі є мережі «великої трійки» мобільних операторів?

Численні заклики готуватися до «дуже непростої зими», які зараз лунають відусюди, не що інше, як голос розуму — росіяни й надалі намагатимуться знищити енергетичну інфраструктуру України, бо вони —  аморальні терористи. Авжеж, готуватися потрібно, зважаючи на попередню зиму та загрозу нових знеструмлень внаслідок ймовірних майбутніх атак росіян на енергетичні об’єкти.

Підготовка енергосистеми України — двома словами

У самому розпалі наймасштабніша ремонтно-відновлювальна кампанія енергетичних об’єктів — за інформацією Кабміну, в межах підготовки до ОЗП вже відремонтовано/відновлено:

  • 5 блоків АЕС загальною встановленою потужністю 4,4 ГВт (у ремонті — ще чотири на 3,4 ГВт);
  • 70% всіх ТЕС — 24 блоки на 4,3 ГВт (решта 30% — у ремонті);
  • 68% ГЕС — 32 гідроагрегати на 1,8 ГВт;
  • 80% магістральних мереж.

У неділю, 13 серпня, максимум споживання виявився найменшим з початку серпня — це пов’язано як зі зниженням температури (з 27,1˚С 6 серпня до 20,6˚С 13 серпня), так і з більш розподіленим впродовж доби графіком використання потужних побутових приладів, що характерно для вихідних. Але вже з 14 серпня метеорологи прогнозують нове посилення спеки, тож Укренерго як і раніше закликає бережно споживати у період пікових навантажень (з 16:00 до 23:00). Водночас оператор енергосистеми покладає сподівання на ППО — її щільність зросла порівняно з жовтнем минулого року, коли росія почала цілеспрямовано нищити енергосистему України.

«Київстар»‎, Vodafone та lifecell — ставка на генератори та акумулятори

Мобільний зв’язок та інтернет — стратегічно важливі речі навіть у мирний час, тож повертаємося до піднятих на початку питань. Важливо розуміти, що жоден з операторів немає 100% захисту та диво рішення від умовного блекауту на 2-3 дні. Водночас протягом року «велика трійка» мобільних операторів України посилювала мережі генераторами, акумуляторами тривалої дії та джерелами безперебійного живлення. Тепер детальніше за всіма трьома.

«Київстар»‎

«Київстар»‎ інвестував 920 млн грн (+ ₴500+ млн від березня) в енергонезалежність базових станцій мобільного зв’язку та інфраструктуру «Домашнього інтернету» — оператор має 2,5 тис. стаціонарних і мобільних дизель-генераторів, які здатні живити базові станції, комутатори й критично важливе телеком-обладнання. Додатково найбільший оператор (24 млн абонентів мобільного зв’язку та понад 1 млн користувачів послуги «Домашнього Інтернету») встановив на базові станції майже 37 тис. акумуляторів тривалої дії (ймовірно, літій-залізо-фосфатних), які забезпечать 4-6 годин у разі знеструмлення. І до кінця цього року 70% мережі фіксованого «Домашнього інтернету» захистять від знеструмлень за допомогою 50 тис. блоків безперебійного живлення (зазвичай це дозволяє отримати від 2 до 6 годин залежно від умов — прим. ред.)

Бізнес англійська від Englishdom.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

Vodafone Україна

За словами Vodafone, 100% майданчиків, на яких розташовані базові станції, оснащені резервним живленням — акумуляторні батареї здатні підтримувати роботу без основного живлення від мережі до 4-5 годин. Водночас у Vodafone визнають, що за масових і частих відключень, які були минулої осені та зими, батареї не встигали заряджатися та втрачали частину початкової місткості через постійне недозаряджання. З цих причин інколи після знеструмлення базова станція вимикалась в сильно коротший термін.

На вузлових майданчиках мережі Vodafone встановлені стаціонарні дизель-генератори, а базові станції під час знеструмлень живитимуть мобільні генераторні установки — в активі є 1120 дизель-генераторних установок (за час повномасштабної війни закупили 414 мобільних генератори. Також інженери Vodafone замінили 24712 акумуляторних батарей.

Основний план Vodafone — під час планових відключень електроенергії за допомогою мінімально необхідної кількості базових станцій підтримувати доступність покриття, оскільки підтримувати роботу всіх 10+ тис. об’єктів зв’язку по всій країні неможливо навіть за умови наявності достатньої кількості генераторів.

Vodafone також активно залучає партнерів до спільного використання потужних стаціонарних генераторів з вільними потужностями  5-7 кВт — це кропітка точкова робота, та вона дозволить збільшити карту покриття на випадок відключень і покращити доступність сервісів.

lifecell

У lifecell також визнають труднощі із забезпеченням одночасної роботи всього обладнання на генераторах — мережа оператора налічує більше ніж 9 тис. базових станцій по всій Україні. Перевага в забезпеченні генераторами надається комутаторам і вузловим технологічним майданчикам — в такому випадку опорна мережа оператора працюватиме.

Бізнес англійська від Englishdom.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

За останні місяці lifecell забезпечили підключення ще понад 800 стаціонарних, партнерських та мобільних генераторів, які здатні забезпечувати роботу базових станцій без живлення. Також lifecell в межах підготовки до ймовірних блекаутів замінив тисячі акумуляторних батарей на більш ємні та витривалі, які здатні працювати без живлення 4-5 годин.

Оптичні мережі GPON — інтернет без світла

Серед провайдерів фіксованого інтернету найефективнішим вирішенням блекаутів стали оптичні мережі FTTB (до 100 Мбіт/с) та GPON (до 1000 Мбіт/с), які здатні працювати досить довго за відсутності електрики. Ключова перевага GPON над FTTB полягає в пасивності технології — кабель прокладається безпосередньо від центрального комутатора до абонента без необхідності використання додаткового обладнання, яке потребує живлення. У FTTB також є центральний вузол, але в кожному будинку додаткового встановлений активний комутатор. Так у GPON живлення потребує одна точка GPON OLT, яка роздає зв’язок на тисячі абонентів, тоді як у FTTB потрібно підтримувати кожен комутатор, яких сотні.

На жаль, «Київстар»‎ не дуже поспішає впроваджувати GPON — початок розбудови мережі «Домашнього Інтернету» з використанням цієї технології заплановано лише на четвертий квартал 2023 року.

У Vodafone з GPON справи трохи кращі — з червня компанія активно розширяє гігабітний домашній інтернет GigabitNet, який наразі є одним з пріоритетних напрямів оператора. Після початку російського вторгнення Vega, яка стала частиною Vodafone восени 2021 року, однією з перших відновила будівництво GPON у Києві, Одесі, Дніпрі, Львові, Харкові та інших містах.

За 2022 рік карта покриття GPON розширилася на 1072 нових зон, що відкрило доступ до енергоефективного інтернету майже для 150 тис. домогосподарств. За 7 місяців 2023-го мережа GPON стала доступною у 1 032 будинках для 153 тис. квартир.

За словами гендиректора Vega Сергія Скрипнікова, наразі доля клієнтів Vega, які отримують послуги за цією технологією становить 61%. Основні технічні майданчики, на яких встановлено комутаційне обладнання, повністю забезпечені акумуляторними батареями, які можуть тримати безперебійне живлення близько доби. Також компанія має необхідну кількість генераторів (як стаціонарних, так і мобільних), щоб у разі необхідності довше підтримувати роботу обладнання.

Паралельно йде модернізація мережі FTTB на GPON з переведенням абонентів на досконалішу технологію — так, з початку року додалося ще 273 будинків з можливістю підключення 30 тисяч квартир.

Додатково Vega в межах підготовки до блекаутів придбала близько 2500 АКБ та підготувала певний запас пального. Загалом у 2023 році Vega вже інвестувала понад 147 млн грн в енергонезалежність інфраструктури, а до кінця року загалом планує збільшити суму до 300 млн грн.

Ecoflow, Bluetti чи щось інше?

Щодо звичайних споживачів, то оптимальним варіантом на випадок блекаутів досі лишаються зарядні мобільні станції (як менш зручна альтернатива, але дешевша альтернатива — окремі акумулятори та інвертори) з сонячними панелями або паливні (газові) генератори, якщо йдеться не про квартиру в багатоквартирному будинку, а власний будинок. Яку станцію обрати, тут все залежить від індивідуальних потреб кожного — найвідомішими брендами є згадані вище Ecoflow та Bluetti, але Anker, Jackery та інші не є менш надійними, просто не такі популярні та поступаються набором додаткових функцій.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: