Новини Україна 14.07.2022 о 16:20 comment views icon

Жінок братимуть на військовий облік лише за їхньою згодою — Генштаб ЗСУ

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

У Генеральному штабі Збройних сил України після опрацювання пропозицій щодо взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних вирішили робити це лише за їхньою згодою.

Наказ Жінок братимуть на військовий облік лише за їхньою згодою — Генштаб ЗСУЖінок братимуть на військовий облік лише за їхньою згодою — Генштаб ЗСУНаказ Міністра оборони України від 11.10.2021 №313 (зі змінами відповідно до наказу Міністра оборони України від 07.02.2022 №35, зареєстрованого Міністерством юстиції України поточного року). передбачає, що з 1 жовтня 2022 року жінки окремих спеціальностей, визначених в Переліку до наказу, братимуться на військовий облік військовозобов’язаних.

Під час проведення загальної мобілізації з початку повномасштабної війни на військову службу до ЗСУ та інших військових формувань призвали близько 1% жінок від загальної кількості мобілізованих, повідомляють у Генштабі ЗСУ. Більшість з них призначили на посади медперсоналу, підрозділів зв’язку, морально-психологічного забезпечення, діловодів, бухгалтерів та кухарів.

Зараз в ЗСУ залишається потреба у жінках-фахівцях з медицини, радіотехніки та харчових технологій, але «немає гострої необхідності» суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку, наголошують в Генштабі.

Також пропонується розпочати проведення заходів із включення жінок до військового обліку не раніше ніж через місяць після завершення особливого періоду, який діє з 17 березня 2014 року, коли оголосили першу хвилю часткової мобілізації у зв’язку з російською агресією.

***

11 жовтня 2021 року Міністерства оборони окремим наказом №313 (він набув чинності 17 грудня) затвердило перелік спеціальностей та/або професій, які є спорідненими з відповідними військово-обліковими спеціальностями. Представниці цих професій обов’язково мають стати на облік військовозобов’язаних, якщо підходять за станом здоров’я та віком (від 18 до 60 років). Спочатку Міноборони вказало у Переліку 35 фахових напрямків, кожен із яких представляє десятки окремих спеціальностей, але після критики та петиції про скасування військового обліку для жінок у Міноборони переглянули рішення та затвердили скорочений варіант Переліку, що об’єднує 14 спеціальностей та 6 професій.

Онлайн-курс "Маркетингова аналітика" від Laba.
Опануйте інструменти для дослідження ринку й аудиторії та проведення тестувань.Дізнайтесь, як оптимізувати поточні рекламні кампанії та будувати форкасти наступних.
Детальніше про курс

Генштаб ЗСУ скасовує рішення щодо видачі дозволів на виїзд військовозобов’язаним — Залужний


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: