Новости Новости 11.10.2021 в 17:20 comment views icon

Українські Front-end Developer-и: якою мовою пишуть, які фреймворки використовують та скільки заробляють

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

Профільний ресурс DOU.UA провів дослідження українських Front-end Developer-ів на основі 1440 анкет, заповнених під час літнього зарплатного опитування. Отже, майже половина Front-end Developer’ів у Києві має тайтл Senior, дещо менше за інших розробників фронтендери навчаються у КПІ, популярність TypeScript активно зростає, а зарплати тих, у кого це основна робоча мова, вищі за JavaScript’ерів.

Середній вік фронтенд-розробників майже не відрізняється від середнього віку інших ІТ-спеціалістів: медіана для фронтендера 28 років, для розробників та ІТ-спеціалістів загалом — 29 років. Як і решта ІТ-спеціалістів, більша частина фронтенд-фахівців мають вищу освіту (86% фронтендерів і 87% розробників загалом). Дещо рідше, у порівнянні з іншими розробниками, вони вчилися в КПІ (12% проти 14% серед усіх розробників) і дещо частіше — у невеликих чи непрофільних вишах (55% проти 49%).

Українські Front-end Developer-и: якою мовою пишуть, які фреймворки використовують та скільки заробляють

Серед фронтендерів вища частка жінок, ніж серед інших розробників — 12% проти 8% загалом у розробці. Хоча і тут їх помітно менше, ніж з-поміж інших ІТ-спеціалістів (23% всіх опитаних нами ІТ-спеціалістів — жінки). У фронтенді більше початківців: лише 29% цих спеціалістів мають понад 5 років досвіду в ІТ, в той час як у середньому серед розробників їх частка сягає 42%. Як наслідок, серед них менше фахівців рівня Senior і вище (36% проти 47% серед розробників загалом), а більше спеціалістів рівня Middle (42% проти 36%) та Junior (20% проти 15%). Також фронтендери дещо гірше за інших розробників знають англійську: 58% оцінюють свій рівень як початковий чи середній, водночас з-поміж розробників загалом таких 52%.

Практично всі фронтенд-спеціалісти в роботі використовують JavaScript (96% опитаних), а 70% — TypeScript. TypeScript поступово здобуває все більшу популярність серед фронтендерів: у 2021 році ця мова є основною для 28% з них (в грудні 2020-го — для 25%). Частка тих, для кого основною є JavaScript, знизилася за пів року з 72 до 69%. 64% опитаних користуються бібліотекою React.js, ще 29% — Angular. Інші бібліотеки та фреймворки менш популярні: 18% фронтенд-спеціалістів використовують Vue.js, 10% — jQuery, 9% — React Native, 3% — WordPress, решта — менше як 1% на кожну мову. 49% респондентів обирають одну бібліотеку чи фреймворк для роботи, 28% — два і ще 23% — три.

Ті, для кого JavaScript є основною мовою програмування, віддають перевагу бібліотеці React.js (70%), далі за популярністю — Angular (19%). Також вони частіше використовують Vue.js (22%), jQuery (12%), React Native (10%), WordPress (3%), ніж ті, в кого основна мова програмування TypeScript. Розробники, які частіше застосовують TypeScript, однаково часто використовують як Angular (53%), так і React.js (51%), а інші фреймворки майже не залучають. У порівнянні з іншими розробниками, фронтенд-спеціалісти частіше пишуть для Web, а також для мобільних платформ.

Розмовна англійська.
Після цього курсу ви зможете спілкуватись з іноземцями і цікаво розкажете про себе.
Приєднатися

Зарплати Front-end дещо нижчі, в порівнянні із зарплатами Back-end, Full Stack і спеціалістів з Mobile. Медіанні зарплати у фронтендерів, за даними нашого опитування, в червні 2021 року становили $2500, водночас у Back-еnd та Mobile — $3000, а Full Stack — $2800. Насамперед це можна пояснити тим, що у Front-еnd працює менше досвідчених спеціалістів, ніж серед інших спеціалізацій. Якщо порівнювати розробників з однаковим досвідом роботи, то різниця в зарплатах зникає, і досвідчені фронтендери отримують такі ж зарплати, як і спеціалісти у Back-еnd, Full Stack та Mobile.

У спеціалістів з TypeScript медіанна зарплата вища. Серед тих, у кого це основна мова програмування, вона становить $3000 проти $2300 у тих, в кого основна мова JavaScript. Фронтендери, які переважно використовують TypeScript, дещо досвідченіші за тих, хто обирає JavaScript (понад 5 років в ІТ мають 36% спеціалістів з TypeScript проти 25% серед тих, для кого основна мова JavaScript). Проте фахівцям, що пишуть на TypeScript, готові платити більше, попри досвід. Різниця в зарплатах зникає лише серед найбільш досвідчених розробників: медіанні зарплати тих, хто має понад 10 років досвіду в ІТ, практично однакові для обох мов.

Зарплата фронтендерів також залежить від міста, типу та розміру компанії, рівня англійської та статі:

Повна версія дослідженная доступна за наступним посиланням.

Джерело: DOU.UA

Продолжается конкурс авторов ИТС. Напиши статью о развитии игр, гейминг и игровые девайсы и выигрывай профессиональный игровой руль Logitech G923 Racing Wheel, или одну из низкопрофильных игровых клавиатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: