Статті Статті 03.11.2022 о 12:00 comment views icon

Бронеавтомобілі «Варта», «Новатор», «Дозор-Б» та інші: на чому їздять в ЗСУ?

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg

Ірина Тесленко

Автор статей

Одним з найчастіших військових запитів для волонтерських зборів є придбання авто. Темно-зелені пікапи постійно трапляються в соціальних мережах у благодійних постах, адже машини аналогічно дронам є розхідним матеріалом на війні. Також у новинах часто зустрічається інформація про передачу Україні броньованих авто від різних країн. Нашими дорогами можуть їздити австралійські Bushmaster, німецькі Dingo та Bergepanzer 2, американські Humvee та британські Mastiff, Husky та Wolfhound. У цьому матеріали ми розберемось чому автомобіль може бути кориснішим за танк і які броньовані машини виробляє вітчизняна промисловість. 

Основне призначення броньованої машини

Історія броньованих машин починається з часів Першої світової, на сьогодні цей вид техніки має кардинально інший зовнішній вигляд. Якщо у війнах минулого ефективнішими були танки, то у сучасних воєнних конфліктах більш цінними є висока маневровість і здатність протидіяти партизанській тактиці дій. 

Такими характеристиками володіє броньоване авто – найлегший вид транспорту з класу бойових броньованих машин. Воно стоїть на озброєні сухопутних військ і умовними “старшими братами” броньованого авто є бронетранспортери та броньовані машини піхоти. Окремо виділяються захищені автомобілі MRAP – машини, основна мета яких захищати екіпаж від підриву на мінах і атак із засідок. 

MRAP

Броньовані автомобілі отримали широке застосування вже після Другої світової. Збільшення кількості локальних конфліктів без чіткої лінії фронту, часто в складних географічних умовах (наприклад в горах чи пустелі) стали факторами розвитку цього класу авто. Складність логістики важкого озброєння та його низька маневреність зумовило появу броньованого автомобіля, який спочатку з’явився як модифікація цивільної вантажівки. Першим прикладом такого авто стала Mamba APC, яка у 80-ті роки 20-го століття стала ключовим транспортом для миротворчого контингенту ООН. 

Mamba APC

Однак броньоване авто може будуватися не тільки на цивільному шасі, яке переобладнане для військових задач (сучасний приклад ізраїльські Plasan SandCat), а й на унікальному шасі, яке розроблялося спеціально для бойових дій (американський Oshkosh L-ATV). 

Онлайн-курс "Проджект-менеджмент у геймдеві" від Skvot.
Новий левел для тих, хто хоче поєднати менеджерські скіли та любов до ігор.Отримай необхідний скілсет та керуй командою в ігровій індустрії.
Детальніше про курс

Oshkosh L-ATV

Яким би не було шасі, автомобіль виконує однакові задачі: перевезення особового складу, вогнева підтримка дій тактичних мобільних груп, спеціальні, розвідувальні, пошуково-рятувальні завдання, охорона та патрулювання, супровід колон. 

В українських реаліях броньовані автомобілі застосовувалися з початку АТО, наразі їх можна побачити не тільки на фронті, а й в прифронтових зонах, де потрібна евакуація мирного населення чи розмінування щойно звільнених від окупантів територій. 

Висока маневровість і прохідність броньованого авто дозволяє долати пересічену місцевість, а озброєння та підвищена захищеність – виконувати бойові завдання з меншим ризиком для особового складу. 

Українські броньовані авто

На озброєнні Збройних Сил України використовуються різні варіанти броньованих авто і багато з них виготовляється в Україні. Одними з таких виробничих підприємств є ТОВ «Українська бронетехніка» і НВО «Практика». 

Онлайн-курс "Проджект-менеджмент у геймдеві" від Skvot.
Новий левел для тих, хто хоче поєднати менеджерські скіли та любов до ігор.Отримай необхідний скілсет та керуй командою в ігровій індустрії.
Детальніше про курс

Перше підприємство з 2015 року займається випуском трьох видів авто – СБА «Варта», СБА «Новатор» і авто типу MRAP на шасі вантажівки ЗІЛ-131 «Варта-Редут». 

варта

Друге підприємство відоме броньованими авто з потужною назвою «Козак», а також спільною розробкою з автомобілебудівною корпорацією «Богдан» – ББМ «Барс-8». 

барс 8

Саме «Барс-8» з лютого 2019 року є другим бронеавтомобілем, який успішно завершив програму державних випробувань, після «Козак-2». Ця модель може мати успіх навіть на закордонних ринках, адже є дослідним зразком для іспанської компанії, яка займається розробкою мобільної мінометної системи. 

СБА «Варта» і СБА «Новатор» можуть оснащуватися кулеметами 7,62 мм, 12,7 мм, тому вони можуть грати роль машин підтримки піхоти й оборони блокпостів. 

новатор

«Барс-8» має різні модифікації, які впливають на можливий тип встановленого озброєння. Були представлені версії зі 120-мм мобільним мінометним комплексом і з різноманітними розвідувальними комплексами. 

Також українська оборонна промисловість може пишатися повністю унікальною розробкою тактичної бойової колісної машини «Дозор-Б». 

дозор б

Розробка машини належить Харківському конструкторському бюро з машинобудування та офіційно представлена у 2007 році. Вона створена як багатоцільовий захищений засіб для транспортування особового складу, зброї, та військового обладнання вагою до 2 тонн. І саме ця машина стала основою для польської «Oncilla». У 2013 році польська компанія «Міста» купила в України ліцензію на виробництво бронемашини «Дозор-Б», і перша «Oncilla» була випущена з конвеєра Київського бронетанкового заводу. Станом на травень 2021 року ЗСУ має на озброєні 11 машин цього варіанту та 10 у класичному «Дозор-Б». 

«Дозор-Б» має найбільш численні варіації озброєння. На бронеавтомобіль може встановлюватися 12,7-мм зенітна кулеметна установка, 30-мм автоматичний гранатомет КБА-117, ПТКР «Стугна», 130-мм протитанковий ракетний комплекс «Бар’єр», гранатомети, бойовий модуль «Вій» тощо. 

Порівняльні характеристики броньованих авто наведені у таблиці: 

Характеристики Варта Новатор Барс-8 Козак 2
Шасі МАЗ-5434 Ford F-550 Dodge Ram Iveco Eurocargo
Вага, тонн 8,845 8 15
Швидкість км/год 90 120 110 100
Двигун, к.с. 380 300 385 279
Броня

6 кг/8 кг  

тротилового еквівалента

ПЗСА-4 Stanag 4569  Stanag 2
Екіпаж  2 2 2 2
Десант  8 3 8 13

 

Сьогодні бронеавтомобілі допомагають Збройним Силам протистояти російському вторгненню. Служба Безпеки України неодноразово поширювала світлини зі звільнених міст Харківщини, де зафіксовані службові «Варта» і «Новатор». 

звільнення

Додатково парк бронеавтомобілів поповнюється силами волонтерів. У фонді “Повернись живим” повідомляли про придбання 11 американських автомобілів LC79 APC-SH Fighter2. Враховуючи підтримку західних партнерів можна сподіватися на достатню кількість броньованих автівок для виконання бойових завдань. Але ми завжди пам’ятаємо про силу єдності та донату на ЗСУ – залишаємо коротке нагадування про щоденний крок до Перемоги.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: