Огляди Ігри 27.02.2023 о 14:00 comment views icon

Чи варто купувати PlayStation VR у 2023 році?

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/05/Artem-Lysajchuk-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/05/Artem-Lysajchuk-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/05/Artem-Lysajchuk-1-96x96.jpg

Артем Лисайчук

Автор статей та оглядів

Чи варто купувати PlayStation VR у 2023 році?

Днями Sony випустила PlayStation VR2 — нова гарнітура віртуальної реальності з підтримкою ледве не усіх сучасних технологій та, що найголовніше, високою роздільністю екрана. Звичайно, все нове має свою ціну, яка для багатьох може виявитися зависокою і це хороша можливість звернути увагу на PlayStation VR минулого покоління. Та чи варто це робити, розберемося у цій статті.

Популярність та успіх PlayStation VR

PlayStation VR вийшов у жовтні 2016 року, за наступні три роки власниками шолома стали понад 5 млн покупців, що зробило гарнітуру від Sony найпопулярнішим VR-шоломом у світі. Принаймні у споживацькому секторі. 

Такій популярності посприяла низька ціна, всього $399, відносно простий спосіб встановлення та велика база власників PS4 (50 млн станом на кінець 2016 року), яка була необхідна для роботи PSVR. Навіть для нової аудиторії комплект PS4+PSVR коштував всього $800 ($900 якщо з PS4Pro), що було значно дешевше, аніж купувати той же Oculus Rift, який сам по собі коштував $600 і для роботи якого потрібний був потужний ПК.

Заради низької ціни, та мала потужність PS4 як джерела зображення, довелося піти на певні жертви та компроміси, головним недоліком стала низька роздільність екрана, всього 1920х1080рх (960×1080рх на кожне око). Для порівняння, Oculus Rift (теж 2016 року випуску) має роздільність 1080×1200 на кожне око, а сучасні версії VR — 1600х1440 (і більше) на око.

Досвід користування

На момент виходу PSVR мав, мабуть, найпростіший спосіб встановлення. Шолом підключається до процесорного блоку, від нього два дроти підключаються до PlayStation і один в розетку для живлення, камера окремо підключається до PlayStation.

Онлайн-курс "Digital Marketing" від Laba.
Розширте пул навичок у роботі з аудиторією.Навчіться запускати рекламні кампанії без зайвих витрат бюджету з сучасними інструментами діджитал-маркетингу, включаючи AI.
Детальніше про курс

На практиці підключення здійснюється простіше ніж може здаватися, інструкція чітко все пояснює, усі дроти пронумеровані тож навіть непідготовлена людина без проблем справиться із завданням.

Шолом легкий, зручно надягається, має затиск для фіксації та навіть при тривалому користуванні не викликає дискомфорту. Мій рекорд це близько восьми годин (я не жартую) гри у Robinson: The Journey з кількома короткими перервами.

Ще одна перевага PSVR це коректна робота в обмеженому просторі. У мене маленька кімната і навіть в метрі від камери не виникає проблем з відстежуванням рухів, головне стояти по центру камери. Хоча, все ж краще стояти на відстані хоча б 2-3 метри від камери.

Ще VR чудово працює при мінімальному освітленні та навіть у повній темряві, а от при дуже яскравому світлі, камера може не вловлювати діоди PS Move-ів, шолому чи DualShock 4. Але наголошую, це лише при дуже яскравому світлі (прямі сонячні промені) і на практиці подібного практично не трапляється.

Основним способом вводу є DualShock 4 та PlayStation Move, які переїхали ще з покоління PS3. Це не найточніші маніпулятори на ринку, але відчутної затримки я теж не відчув, до того ж вони зручно лежать як у великих, так і маленьких долонях. Якщо активно крутитися і випадати з поля зору камери, то при поверненні назад у кадр PS Move інколи губиться. В таких випадках достатньо повторити калібровання (затисненням однієї кнопки) і все повертається у норму.

Онлайн-курс "Digital Marketing" від Laba.
Розширте пул навичок у роботі з аудиторією.Навчіться запускати рекламні кампанії без зайвих витрат бюджету з сучасними інструментами діджитал-маркетингу, включаючи AI.
Детальніше про курс

Знову ж, на практиці рідко люди саме випадають з кадру, часто буває при гранні у Beat Saber новачки підходять ледве не в притул до камери й намагаються «підмітати» підлогу і навіть у таких випадках камера все ловить. Спостерігати як друзі грають у VR це окремий вид задоволення.

При тривалому гранні, особливо у спеку та особливо в активні ігри (Beat Saber) шолом запотіває, тож завжди потрібно мати хустинки для протирання окуляра та гумової накладки. В окулярах грати відносно комфортно, гумовий ущільнювач може не до кінця прилягати до обличчя, але сам шолом не давить на окуляри. Я перевіряв з окулярами для 3D, тож нічого більшого сказати про такий досвід не можу.

Станом на 2018 рік для платформи вже було випущено 672 гри, з ексклюзивів хочу виокремити Until Dawn: Rush of Blood, Farpoint, Firewall: Zero Hour, Blood & Truth, Wipeout: The Omega Collection, Iron Man VR (нещодавно вийшла для Quest 2) і звичайно Astro Bot Rescue Mission, мабуть, найкраща гра для PSVR і одна з найкращих для VR загалом.

Також деякі традиційні ігри отримали підтримку VR, це No Man’s Sky, Resident Evil 7: Biohazard, Hitman 3, Dreams, The Elder Scrolls V: Skyrim VR та багато інших.

Однозначним хітом є вже згаданий Beat Saber, я не знаю скільки годин я провів у цій грі сам та в компаній друзів (дуже багато), але кожна хвилина приносить радість та задоволення. Як би потрібно було обрати лише одну гру для VR, нею однозначно став би Beat Saber. Але він є на усіх платформах, а на ПК ще й можна обирати власну музику і тоді гра автоматично будує доріжку під неї.

На PlayStation цей функціонал недоступний, скоріше за все причина у ліцензуванні музики. Але розробники досі підтримують гру, випускають як платні паки з піснями відомих виконавців різних жанрів, так і безплатні набори музики, нове оточення та режими. Певним чином навіть змінюється патерн побудови доріжки, досвідчені гравці відчують, що куби з’являються дещо інакше, аніж у класичних наборах музики. Звичайно, це деталі, але вони відчуваються.

PlayStation 5 та зворотна сумісність

PlayStation VR також сумісний з PlayStation 5, але з певними обмовками. Для підключення камери потрібний перехідник, який Sony може вислати безплатно, або який можна придбати за приблизно 1000 грн з Китаю чи на вторинному ринку. Деякі ігри потребують DualShock 4 і вони не будуть працювати з DualSense, оскільки останній не має яскравого світлодіода. Також, деякі демо-версії ігор та VR-досвіди, не мають зворотної сумісності з PS5.

Демки вже згаданих Astro Bot Rescue Mission та Blood & Truth не запускаються на PS5 (повні версії працюють!). З експіріенсів найбільше шкодую за The Last Guardian VR Demo, це безкоштовна VR-гра з кількома пазлами та можливістю покататися верхи на Тріко. Вона коротенька, проходиться за 10-15 хвилин, але викликає чимало позитивних емоцій. Хочу наголосити, що це лише окремі демо-версії та окремі VR-досвіди, яких одиниці з-поміж сотень ігор, які нормально працюють на PS5.

Головне запитання

Технології віртуальної реальності не стоять на місці. Попри помірну популярність VR-шоломів вони продовжують розвиватися та вдосконалюватися, хоч і не так стрімко, як інші сфери комп’ютерних технологій. 

Тож, чи варто купувати PlayStation VR у 2023 році? Звичайно, на це запитання кожний дасть собі відповідь сам, але моя думка, що не варто, особливо якщо мова йде про новий пристрій.

За ціну повного нового комплекту PSVR1+пара PS Move можна придбати Oculus Quest 2, який у всьому кращий за стару гарнітуру від Sony і при цьому може працювати як автономно, так і підключеним до ПК всього одним дротом.

Якщо ви вже є власником PS4/PS5, то як варіант, придбати PSVR на вторинному ринку, пройти бажані ігри та продати, або ж залишити задля вечірок та Beat Saber.

Якщо у вас будуть запитання, охоче спробую відповісти на них у коментарях.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: