Статті Статті 26.01.2023 о 12:00 comment views icon

M1 Abrams: американський танк для звільнення української землі 

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg

Ірина Тесленко

Автор статей

США офіційно надають Україні 31 танк M1 Abrams. Ми вже писали про цю техніку у вересні, а зараз прийшов час перечитати цей матеріал знову. Сподіваємося стаття допоможе вам бути в курсі того, що надає нам наш головний партнер.

Ще навесні, а саме 28 квітня, у Палаті представників Сполучених Штатів проголосували за надання ленд-лізу для України. Завдяки йому Збройні сили України можуть отримати перелік необхідної зброї для звільнення території від окупантів. Ленд-ліз погоджено для надання бронетехніки, засобів ППО, авіації та інших видів зброї, а в дію цей документ вступає вже на початку жовтня 2022 року. До цього часу, Україна отримує зброю у рамках програми військової допомоги USAI. 

Наприкінці вересня у мережі почала з’являтися інформація про майбутні пакети військової допомоги. Американською стороною розглядається передача важкого озброєння, а саме танків М1 Abrams. Про це говорить низка аналітиків, в тому числі українського військового порталу Defense Express. Спеціалісти з військової справи наголошують, що саме цей вид озброєння здатен підсилити українські сили для наступальних операцій. 

Історія створення М1 Abrams

М1 Abrams є американським танком третього покоління, який був прийнятий на озброєння у 1980 році. Це не новий вид броньованої техніки, однак, саме ця модель використовувалася у всіх військових операціях, в яких брала участь американська армія з 90-х років. Тобто М1 Abrams був перевірений у дії ще за часів тренувань сил альянсу у період “Холодної війни” та в реальних військових операціях на Близькому Сході, Іраку, Афганістані та Ємені. На сьогодні цей вид озброєння використовується арміями вісьмох країн – США, Австралія, Ірак, Кувейт, Марокко, Саудівська Аравія. А вже у квітні 2022 року Польща підписала контракт на суму 4,75 млрд доларів для постачання 250 одиниць танків М1 Abrams. 

Чому вже понад 40 років ця модель зберігає репутацію одного з найефективніших танків, що стоїть на озброєні сучасних армій світу? 

M1 Abrams

Тактико-технічні характеристики танку М1 Abrams

Попри недосконалості моделі на момент її конструювання, M1 Abrams отримував за роки існування безліч модернізацій. Він став першим танком, оснащеним протитанковим снарядом зі збідненим ураном, який здатний пошкодити будь-яку іншу бронетехніку іноземних армій. Хоча на момент створення М1 Abrams за деякими параметрами поступався німецькому танку Leopard 2 і навіть радянським моделям як Т-64 чи Т-80.  

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше

Класичні моделі М1 Abrams поступали на озброєння армії США у типових темно-зелених і чорних кольорах НАТО, однак за запитом у Google часто можна зустріти фото танка блідого коричневого кольору. Це пояснюється тим, що перші М1 і його модернізація M1A1, що діяли у ході військових операцій на Близькому Сході, перефарбовувалися у тони пустелі, так званий колір засмаги. 

M1 Abrams

Танк розрахований на екіпаж з чотирьох людей – командира, навідника, заряджальника, механіка-водія. Важить броньована машина 57 тонн для версії М1А1 та 61 тонн для версії М1А2. 

Важливими елементами конструкції будь-якої броньованої машини є ступінь її захищеності та вид озброєння. Броня “Абрамсу” була створена на основі розробки «Чобхем» від британських фахівців. Танк покритий композитною бронею зі сталі, кераміки та кевлару, а також може додатково покриватися захистом над ходовою та кормовою частинами та паливними баками. З 1987 років у захисті передньої частини башти та корпусу танку використовується модернізована система броні зі збідненого урану. Це з однієї сторони робить М1 Abrams одним з найзахищеніших танків, але й одним з найважчих моделей, адже збіднений уран майже у два рази щільніший за свинець. 

М1 Abrams оснащений балістичною системою керування вогнем, в основний приціл навідника GPS вбудовані лазерний далекомір і тепловізійний прилад. Передбачена газова система захисту від пожеж і детонації боєкомплекту у разі підбиття танку. 

Озброєння М1 Abrams відрізняється від різних версій. В оригінальній версії використовувалася 105-мм нарізна танкова гармата M68 з можливістю розміщення 55 снарядів, а в модернізаціях M1A1 і M1A2 використовується 120 мм гладкоствольна танкова гармата M256. Гармата М68 свого часу мала гарну репутацію серед конструкторів, однак для того, щоб впоратися з обтяженою бронею танків в майбутньому у наступних версіях танків M1A1 і M1A2 застосовується великокаліберна зброя. 

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше

M1 Abrams

З додаткового озброєння танк оснащується трьома кулеметами, екіпаж також має змогу зберігати усередині башти гвинтівки типу M16 чи карабіни M4. 

Для перевезення танків може використовуватися авіація (військово-транспортні літаки C-5 Galaxy або C-17 Globemaster III), а також важкі транспортери M1070.  

Броня «Чобхем», багатошарова протиснарядна композитна броня, посилена збідненим ураном
Операційна дальність  410 км
Швидкість  72 км/год (шосе), 48 км/год (по пересічній місцевості)
Головне озброєння 105-мм нарізна танкова гармата M68 (з M1А1 — 120 мм гладкоствольна М256)
Другорядне озброєння

1×12,7-мм великокаліберний кулемет M2HB

2×7,62-мм M240 кулеметів (1 баштовий, 1 спарений)

Двигун  Honeywell AGT1500З багатопаливний газотурбінний двигун 1500 к.с. (1120 кВт)
Ємність паливних баків  1900 л

Таблиця 1. Характеристики танку М1 Abrams

Недосконалості конструкції  М1 Abrams

Однією з особливостей моделі танку є його надвелика вага, а також надмірна витрата палива (38 л палива використовується лише для запуску турбіни). М1 Abrams працює на газотурбінному двигуні потужністю 1500 к.с. і оснащений шестиступеневою (чотири вперед, два назад) автоматичною коробкою передач. На дорожньому покритті здатен розвивати швидкість 72 км/год, однак на пересічній місцевості не рухається швидше за 48 км/год. 

Така потреба у паливі формує логістичні проблеми для війська. Під час наступу на Близькому Сході армія США вперше зіштовхнулася з малою швидкістю пересування на танках, адже потребувала частої потреби у дозаправленні, які здійснювали спеціальні машини. 

Велика вага М1 Abrams, своєю чергою, формує проблеми зі швидкістю розгортання танків, адже вимагає спеціалізованої техніки для їх перекидання. 

M1 Abrams

Потенціал застосування М1 Abrams для ЗСУ

За словами прем’єр-міністра України наші Збройні сили розраховують отримати від західних партнерів американські Abrams і німецькі Leopard 2. Наразі на озброєнні українського війська застосовуються радянські зразки танків Т-72 і схожі броньовані машини. Західні моделі відрізняються не тільки кращою вогневою міццю та бронюванням, а й маневровністю, а значить дозволять мати перевагу в бою з російськими окупантами. 

Танки за своєю суттю використовуються для підтримки піхоти під час виконання бойових завдань, а також наступальних операцій. Саме там, де існує можливість прориву оборони застосовуються танкові з’єднання. За останнім подіями на фронті, стає зрозумілим, чому саме зараз українська дипломатія та військове керівництво підсилило запити на цей вид озброєння. 

M1 Abrams

Надання модернізованої техніки, яка здатна уражати російські аналоги допоможе підсилити вогневу потужність української армії. При стовідсотковому забезпеченні ЗСУ у рамках ленд-лізу, українська сторона може отримати перевагу не тільки на землі, а й в небі, якщо військова допомога не буде гальмуватися західними партнерами. 

Головними причинами, якими посадові особи міністерств оборони США та Німеччини пояснюють затримку у постачанні, називаються відмінності у танках Abrams і Leopard 2 від радянських зразків. Західні моделі озброєння вимагають іншого матеріально-технічного забезпечення та обслуговування, а також тривалого навчання наших військових. Україна має упевнити партнерів, що здатна сформувати екіпажі для ефективного використання техніки та спроможна її утримувати. 

Однак, інформація про підготовку українських військових вже надходила від представника Пентагону Джона Кірбі. А це дозволяє сподіватися, що Україна все ж отримає новітню техніку не тільки для звільнення окупованих територій від 24 лютого, а й від 2014 року. Віримо у ЗСУ та не зупиняємося донатити для наближення Перемоги.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: