Огляди Огляди 23.11.2022 о 14:00 comment views icon

Огляд ноутбука 2E Complex 17 Pro. Портативна робоча станція

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Категорія великих ноутбуків не має попит. Більшість моделей з екраном 17″ є ігровими «товстунами». Але сьогоднішній учасник огляду особливий. 2E Complex 17 Pro має чим здивувати свого потенційного власника. Ця модель однозначно вартує уваги, адже майже не має конкурентів на ринку України.

4
Оцінка ITC.ua
Плюси: продуманий дизайн, швидкий процесор, хороша підсистема пам'яті, чудова автономність, добре охолодження.
Мінуси: свист дроселів, слабка камера, холодні відтінки екрану.

Технічні параметри 2E Complex 17 Pro:

Діагональ 17.3″
Роздільна здатність FHD (1920×1080)
Тип матриці IPS
Частота розгортки 60 Гц
Відеокарта Intel Iris Xe Graphics
Процесор Intel Core i7-1260P
Кількість ядер/потоків 12/16
Частота процесора 2.1 ГГц до 4.7 ГГц
Тип оперативної пам’яті DDR4, 3200 МГц
Об’єм оперативної пам’яті 32 ГБ
Енергетична ємність акумулятора 73 Вт
Час роботи від акумулятора До 14 годин
Накопичувач 1 TB M.2 SSD
Вебкамера 1.0M HD
Живлення Адаптер 19 В 4,74 А, 90 Вт
WLAN Wi-Fi 6 AX201
Розміри (ШxГxВ) 395×250.7×19.8 мм
Вага 2.25 кг

 

Пакування та комплектація

Ноутбук запакований дуже скромно. Звичайнісінька картонна коробка без жодних надписів і кольорових емблем. Мінімалізм у всій красі. Якщо це допомогло знизити фінальну вартість продукту, то воно лише на користь.

Огляд ноутбука 2E Complex 17 Pro. Портативна робоча станція

Всередині знаходиться ноутбук, зарядний пристрій, кабель живлення, документація, серветка для екрана. Що ще потрібно від ноутбука пересічному користувачу?

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

Огляд ноутбука 2E Complex 17 Pro. Портативна робоча станція

Дизайн, екран, клавіатура 2E Complex 17 Pro

Лептоп 2E Complex 17 Pro має добре продуману ергономіку. Інженери убили двох зайців, коли вирішили сховати частину дисплея. Завіси розміщені таким чином, щоб при відкритті верхня частина ноутбука ховалась за нижньою.

В результаті користувач отримує візуально малі рамки екрана і злегка підняту основну частину ноутбука. Це своєю чергою покращує вентиляцію повітря. При легкій роботі вентилятори навіть не вмикались. Нижня частина добре провітрюється.

Звичайні ігрові ноутбуки після такого дизайну дивляться дуже примітивно. 2E Complex 17 Pro великий ноутбук, але відчувається відносно компактним. Екран виглядає низьким і широким одночасно. Все завдяки такому вдалому проєктуванню.

Огляд ноутбука 2E Complex 17 Pro. Портативна робоча станція

Дисплей матовий. Діагональ 17 дюймів. IPS матриця має роздільну здатність 1080р. Картинка непогана, хоча відтінки віддають холодним. Кути огляду хороші. Матове покриття не боїться сонячних променів. Запас яскравості достатній. Та хотілося б нижчий мінімальний поріг. Вночі дисплей може здатись надто яскравим деяким користувачам. Доводиться вмикати “нічний режим” у Windows.

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

Клавіатура нічим особливим не виділяється окрім регульованої підсвітки. Можна налаштовувати будь-який колір і вибирати інтенсивність підсвічування. Але тачпад заслуговує уваги. Він величезний. Більший ніж на Macbook Air. До нього легко звикнути. Працювати за таким тачпадом приємно. Тому усі елементи керування 2E Complex 17 Pro непогані.

Зверху акуратно розмістилась камера. Не обов’язково робити виріз як в Apple Macbook M2, щоб помістити вебку в малі рамки. Якість камери низька, в ноутбуці за таку вартість хотілося б кращого.

Огляд ноутбука 2E Complex 17 Pro. Портативна робоча станція

Синтетичні тести та ігри

2E Complex 17 Pro відчувається швидким в робочих завданнях. CPU Intel Core i7-1260P має непоганий запас потужності. Цей ноутбук підійде для програмістів, дизайнерів, архітекторів, економістів тощо.

У Geekbench 5 ноутбук видає гідний результат. Серед портативних девайсів це гарний показник.

Огляд ноутбука 2E Complex 17 Pro. Портативна робоча станція

Результат Geekbench Open CL для інтегрованої графіки також на пристойному рівні. Для робочих програм більш ніж достатньо.

Огляд ноутбука 2E Complex 17 Pro. Портативна робоча станція

Браузерні бенчмарки не підвели. Понад 220 балів у Speedometer 2.0. Результати Web XPRT 4 та Google Octane 2.0 порадували. Важкі сайти завантажуються швидко, лептоп працює в Інтернет додатках легко і невимушено.

Вбудований SSD демонструє хорошу швидкість. Це не топова модель, але 3 Гб/с цілком достатньо для блискавичної роботи системи.

Огляд ноутбука 2E Complex 17 Pro. Портативна робоча станція

Ноутбуки цього класу не для відеозабавок. Але розглянемо той рідкісний сценарій, коли потенційному власнику 2E Complex 17 Pro захотілось згадати шкільні/студентські роки. Ця модель оснащена інтегрованою графікою, якої достатньо для багатьох невимогливих ігор.

Бавитись на 17″ екрані комфортно. Враховуючи те, що дисплей ноутбука знаходиться ближче ніж монітор комп’ютера, все виглядає досить великим. Різниця між класичними 15″ моделями значно більша ніж може здатись.

Автономність і нагрів 2E Complex 17 Pro

Ноутбук досить холодний. Більшість часу система охолодження працює у пасивному режимі. Щоб змусити вентилятори запрацювати доведеться запускати важкі програми чи ігри. Під час перегляду відео, набору тексту, роботи з таблицями, серфінгу в Інтернеті, відеоігор чи проходження бенчмарків ноутбук залишається холодним. Порівняно з ігровими моделями, Complex 17 Pro тримає неймовірно низькі температури.

Автономність 2E Complex 17 Pro приємно здивувала. Ноутбук оснащений масивною батареєю 73 Вт*год. Типові Gaming-лептопи мають до двох разів гірший показник автономності. Потужні відеокарти знищують акумулятор на очах. Відсутність дискретного адаптера в цій моделі є величезною перевагою. Ті, на кого розрахований 2E Complex 17 Pro, не потребують потужної виділеної  графіки для роботи.

В автономному режимі (без Інтернету — регулярні відключення електрики) ноутбук сів на 6% за одну годину роботи в текстових редакторах. Це значить, що цілком зарядженого акумулятора легко вистачить на 13-15 годин роботи в такому режимі.

У час, коли часто вимикають електроенергію, на 2E Complex 17 Pro можна було б переглянути 4-5 повнометражних фільмів на одному заряді. Наче нічого дивовижного, є ноутбуки із кращою автономністю, але перед нами 17″ модель. Більшість аналогічних лептопів можуть лише мріяти про такий результат.

“Ігрові монстри” йому не конкуренти в цьому плані. 2E Complex 17 Pro є дуже цікавою пропозицією на ринку, що майже не має альтернатив за цю вартість.

Але на останок зауважимо й недоліки. Хоч цей ноутбук справді гарно тримає заряд, але в режимі сну хотілося б менших енергетичних втрат. За 6 годин ноутбук сів на 4%. Могло б бути й краще. Також можна чути дивний свист дроселів у деяких сценаріях активної роботи.

Конкуренти

Це рідкісний випадок. На ринку України справді дуже мало гідних аналогів 2E Complex 17 Pro (53 000 грн).

Так склалось, що виробники асоціюють 17″ екрани із відеоіграми. Більшість “конкурентів” оснащені дискретними відеокартами, які непотрібні для цільової аудиторії Complex 17 Pro.

Огляд ноутбука 2E Complex 17 Pro. Портативна робоча станція

Чому ігрові ноутбуки не можуть конкурувати із ним? Це робоча станція із вбудованим монітором і акумулятором, а не приставка для розваг. Девайси зовсім різних класів для різних категорій людей.

Що отримає користувач ігрового ноутбука відносно 2E Complex 17 Pro (у тій самій ціновій категорії):

Переваги:

  • Можна грати у більш вимогливі відеоігри;
  • 120-144 Гц екран;
  • Брендовий надпис;

Недоліки:

  • На 40-60% менша ємність акумулятора;
  • Значно слабший/старіший процесор;
  • Удвічі менший об’єм ОЗП або накопичувача (іноді і те, і те);
  • Великі рамки, ергономіка, примітивний дизайн;
  • Нагрів, шум системи охолодження;

Найближчі конкуренти:

LG Gram

Asus VivoBook 17X

LG Gram Pro

Розглянемо ті рідкісні випадки, коли майбутній власник 17″ робочого ноутбука поставить відеокарту вищим пріоритетом, ніж усе решта. Стараємось вписатись у цінник Complex Pro 17. Всі вони значно програють за підсистемою пам’яті (RAM + SSD) і мають до двох разів гіршу автономність.

Найближчі ігрові “конкуренти”:

Gigabyte G7

Asus F17

Lenovo Legion 5

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!

Висновок:

2E Complex 17 Pro чудовий ноутбук. Він підійде тим, кому потрібен великий комп'ютер із гарною автономністю. Гідна підсистема пам'яті (32/1000 Гб) разом з Intel Core i7 12-го покоління. Матовий екран із продуманим дизайном. Це красивий "роботяга" на кожен день, за яким приємно проводити робочий час.

У 2E Complex 17 Pro майже немає конкурентів на ринку України. Усі ті ігрові ноутбуки не зацікавлять серйозних людей. Платити за відеокарту, якою власник не буде користуватись, безглуздо. Мало 17" моделей можуть запропонувати такий набір характеристик із гідною автономністю. Робоча станція, що завжди під рукою. Великий, але зручний. Потужний, але автономний. 2E Complex 17 Pro не для всіх. Він далеко не ідеальний, але відсутність гідних аналогів робить його вдалою покупкою у певних колах людей.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: