Більшість наших читачів не з чуток знайомі з поняттям «розумний дім», невіддільною частиною якого стало і смартосвітлення. Швидше за все, у багатьох є робот-пилосос, система охорони з датчиками, розумний кондиціонер, обігрівач, смартлампочка або настільний світильник, яким можна керувати зі смартфона. Вагомою частиною розумного освітлення в Європі вже кілька років є бренд WiZ, продукція якого пропонує просте й інтелектуальне освітлення для всіх.

У цьому партнерському матеріалі з WiZ розбираємо лінійку розумних лампочок, розеток і світильників, створюємо розумний будинок і детально розповідаємо про досвід використання фірмового застосунку, а також лінійки пристроїв.

Партнер проєкту?

Поява WiZ на ринку

WiZ – бренд компанії Signifyнова назва компанії Philips Lighting, яка вийшла на європейський ринок 2020 року. WiZ пропонує користувачам доступне розумне освітлення, яке керується та підключається через Wi-Fi.

Серед продуктів компанії виділяються розумні лампи та точкові світильники, смартлампи розжарювання, настільні світильники, різні смартрозетки, світлодіодні стрічки, датчики руху та інше.

Лампи WiZ бувають трьох основних видів: з димером, білі (налаштовується теплова температура від теплого 2700K до холодного 6500K) та повноколірні світлодіодні лампи. Останні моделі вміють робити все те, що й інші лампочки, але додатково можуть світити в повному спектрі кольорів з мільйонами відтінків на вибір.

Час роботи освітлення WiZ залежно від моделі становить 15–25 тис. годин. Якщо припустити, що в середньому лампочка горітиме вісім годин на день, то мінімум її вистачить на п’ять років, а максимум – на вісім з половиною.

Смартосвітлення WiZ, його робота та підключення

Для огляду та тестів ми отримали такі пристрої WiZ: смартлампочки G95 G.E27 та G95 G.E27 LED, C 37 C.E14, ST 64 ST.E27 та A60 А.Е27, настільний світильник Hero LED Light, а також пульт WiZmote, розумну розетку Smart Plug і датчик руху Motion Sensor.

Це лише мала частина з величезного переліку моделей світильників, ламп та інших товарів, які є у WiZ. Моделей лампочок та іншого освітлення WiZ вистачить, щоб буквально обвішати будь-яке житло, офіс або кафешку. Тут усе залежить від можливостей вашого роутера. Щоправда, сучасні моделі часто підтримують підключення до 300 пристроїв через Wi-Fi, тому переживати не варто. Лампи представлені з чотирма найпопулярнішими цоколями: E27, E14, GU10 та B22.

В Україні продається безліч різних ламп, лампочок, світильників та інших приладів WiZ. Їх купа, наприклад, на Rozetka. Хочу відзначити, що цінники в компанії більш ніж приємні та дуже конкурентоспроможні. Звичайно, розумна лампочка коштує дорожче за звичайну LED, але просто порівняйте ціни з іншими виробниками – і все самі побачите.

Пристрої WiZ підтримують відомий галузевий стандарт Matter. Його створив Альянс стандартів (CSA), який раніше мав назву Zigbee Alliance. Стандарт покликаний полегшити роботу багатьох сумісних продуктів різних брендів і платформ. Він забезпечує більшу конфіденційність, захист даних і простоту використання.

Усі продукти WiZ вже підтримують цей стандарт за замовчуванням, а з другого півріччя 2023 року всі нові розумні освітлювальні прилади WiZ матимуть логотип Matter на пакованні.

Загального блоку управління, як у смартосвітлення Philips Hue, WiZ не має. «Мізками» системи виступає фірмовий застосунок WiZ, доступний як у Google Play, так і в App Store. Паралельно зараз у стадії бета-тестування нова версія застосунку WiZ V2, якою я і користувався. Обидві версії є робочими та доступними, але в останній є проблеми з відображенням української літери ї, які скоро виправлять.

Для зручності управління, якщо ви не всюди тягаєте із собою смартфон, є згаданий вище пульт управління WiZmote.

Усі пристрої WiZ під’єднуються легко і швидко. У разі лампочок їх потрібно спочатку вкрутити в патрони, світильник увімкнути в мережу, розумну розетку вставити у звичайну розетку, на датчику руху натиснути бічну кнопку, а на пульті – клавішу увімкнення.

Для зручнішого використання в застосунку рекомендується вибрати кімнати, де будуть встановлені продукти WiZ: спальня, кухня, коридор, ванна кімната, балкон тощо. Перед додаванням нового пристрою спочатку вибираємо кімнату, де він використовуватиметься. Скажу наперед, що так справді зручніше контролювати освітлення в кожному приміщенні. Якщо у вас воно одне, наприклад великий офіс або коворкінг, просто додавайте все на одну панель.

Далі підключаємося до своєї Wi-Fi-мережі та по черзі додаємо кожен з потрібних гаджетів, дотримуючись найпростіших інструкцій на екрані. Якщо у вас дводіапазонний роутер, вибирайте мережу 2,4 ГГц. Якщо автоматичне сполучення не працює, застосунок запропонує варіант ручного підключення і детально розпише кожен крок.

Зверніть увагу на налаштування використання останнього активного режиму при включенні світильників і ламп. Її я залишив активною – мені зручно, коли всі лампи горять так, як я їх налаштував від початку. І вже за потреби я змінюю налаштування того чи іншого освітлення. Але якщо ви не хочете залишати останній активний режим, вимкніть цю функцію.

Продукти WiZ не вміють забезпечувати динамічне освітлення для встановлення за телевізорами та моніторами. Проте вони вміють багато іншого. Світильникам і лампам виробника доступні плавна зміна кольору, регулювання яскравості, зміна теплової температури, різні режими освітлення, у тому числі безліч готових пресетів – як статичних, так і зі зміною яскравості та кольорів.

 

Наприклад, в режимах «Ліс», «Океан» або «Камін» лампи приємно й атмосферно змінюють певні спектри кольорів, плавно переходячи від одного до іншого. Є також режими сну та пробудження, які вмикаються протягом пів години, автоматично збільшуючи або зменшуючи яскравість світла залежно від режиму. За бажання можна створювати і зберігати користувальницькі пресети.

Через застосунок також можна виставляти різні режими освітлення та налаштовувати сценарії увімкнення. Наприклад, вмикати торшер у кімнаті о 18:00 щодня або лише у вихідні, о 12:00.

Більше варіантів розумного освітлення WiZ

 

Досвід використання

Почнемо з розумного світильника WiZ Hero LED Light. Це невелика модель білого кольору у формі бочки з максимально закругленими формами та кутами. Світильник зроблений з приємного на дотик матового пластику. Спереду і знизу є невеликий напис WiZ.

Огляд освітлення WiZ: інтелектуальне і просте освітлення для всіх

Ззаду бачимо роз’єм для підключення знімного мережевого кабелю та кнопку увімкнення/вимкнення. Також світильник розуміє торкання – два тапи по верхній частині вмикають або вимикають його.

Огляд освітлення WiZ: інтелектуальне і просте освітлення для всіх

Hero LED Light чудово вписується майже в будь-який інтер’єр. Його невеликий розмір та нейтральний колір дозволяють поставити світильник на підвіконня, книжкову полицю, стіл або кухонну стільницю.

Огляд освітлення WiZ: інтелектуальне і просте освітлення для всіх

 

Світло моделі досить яскраве, щоб використовувати її в ролі затишного основного світла замість більш нейтральної люстри. Саме це я робив під час тестів у себе на кухні. Коли вже багато світла не потрібно, то світильник легко зробити темнішим, вибрати якийсь із готових режимів або користувальницьких пресетів.

Щоправда, варто бути готовим до ретельного догляду за світильником. Адже на білому матовому пластику майже відразу видно пил та інші сліди використання. Наприклад, відбитки пальців на корпусі від торкань та інше.

Огляд освітлення WiZ: інтелектуальне і просте освітлення для всіх

 

Добре себе показали лампочки G95 G.E27 та G95 G.E27 LED, C 37 C.E14, ST 64 ST.E27 та A60 А.Е27. Усі вони різної форми і для двох популярних варіантів цоколів, тому я їх використовував у кількох торшерах і на одній зі стельових люстр у різних кімнатах.

Приклад освітлення G95 G.E27 LED:

Приклад освітлення C 37 C.E14:

Приклад освітлення G95 G.E27:

Керувати моделями легко і просто через застосунок або пульт. У тестах я пробував безліч пресетів, крутив повзунки і змінював температуру освітлення. У результаті найчастіше я користувався функціями природно теплого світла, режимами «Камін», «Фокус» і «Затишок».

Зручно змінювати режими з пульта. Наприклад, торшер горить теплим світлом на звичайній яскравості, а коли син йшов спати, я зменшував яскравість до мінімальної або перемикав на інший режим. Те саме доступне в застосунку і так само зручно перемикається.

Варто пам’ятати, що лампи і світильники підключені до застосунку через Wi-Fi, тому їхня реакція на ваші дії часто буває уповільненою. Наприклад, якщо ви увімкнете торшер з лампою WiZ, то вона увімкнеться майже миттєво, як і звичайна лампочка. Затримка може бути до секунди.

А ось якщо активувати світильник чи лампочки через пульт чи застосунок, то затримка на будь-яку команду буває різною, від однієї до 10 секунд. Як я розумію, усе залежить від швидкості вашого інтернету.

А ось якщо активувати світильник чи лампочки через пульт чи застосунок, то затримка на будь-яку команду буває різною, від однієї до 10 секунд. Як я розумію, усе залежить від швидкості вашого інтернету.

Також майте на увазі, що максимальна яскравість смартламп може бути меншою, ніж у деяких звичайних LED-ламп або «економок». Я порівнював з LED-лампою із заявленим споживанням 10 Вт, яка світила як 100 Вт. У цьому випадку яскравість була такою самою. А ось як порівняти з 12- або 15-ватними лампами, розумне освітлення буде тьмянішим.

Переглянути пристрої розумного освітлення WiZ можна на сайті.

Огляд освітлення WiZ: інтелектуальне і просте освітлення для всіх

Заради справедливості варто сказати, що для звичайної квартири, будинку чи навіть офісу LED-ламп на 12 та 15 Вт буде надто багато. Та й 10-ватна версія дуже яскрава, тому зазвичай така лампа в мене стоїть в одному-двох місцях, а найчастіше застосовуються шести- чи восьмиватні версії.

Пульт керування WiZmote виглядає як звичайний мініатюрний пульт від телевізора або ТВ-приставки. Він зроблений зі звичайного матового пластику й оснащений парою-трійкою кнопок.

В ідеалі його краще тримати біля того місця, де часто лежите або сидите. Пульт замінює застосунок, може вмикати/вимикати освітлення, регулювати яскравість і колірну температуру, перемикати режими, а також активувати одне з чотирьох налаштувань підсвічування.

Огляд освітлення WiZ: інтелектуальне і просте освітлення для всіх

WiZmote – чудовий вихід з положення, коли ви поставили телефон на зарядку в кухні, а самі лежите у спальні чи у вітальні. Якщо не хочеться робити зайві рухи, а зі світлом щось зробити треба, то на допомогу приходить пульт д/у.

Так вам не доведеться йти за смартфоном і запускати застосунок, а можна швидко і без проблем активувати потрібний режим, зробити освітлення яскравішим або темнішим тощо.

 

Датчик WiZ Motion Sensor виглядає як компактна квадратна коробка із заднім кріпленням, сенсором на передній кришці та кнопкою на верхньому торці. Пристрій працює на двох ААА-батарейках. Обіцяють, що вони протримаються кілька років за звичайного сценарію використання.

 

Огляд освітлення WiZ: інтелектуальне і просте освітлення для всіх

WiZ Motion Sensor фіксує рух на відстані до семи метрів. Його необхідно розміщувати на стіні або меблях якнайвище – так, щоб перед ним не було жодних перешкод. У комплекті є все для кріплення. Зона покриття складає 180 градусів.

Датчик руху не тільки вмикає/вимикає освітлення в потрібній кімнаті (наприклад, у коридорі при вході з вулиці), а й відповідає за регулювання яскравості ламп.

Для тестів я хотів його встановити в коридорі, щоб світло автоматично вмикалося, коли я чи члени моєї родини приходили б з вулиці. Але в моєму коридорі також є двері у ванну, тому світло вмикалося і коли ми ходили туди, а це вже не було потрібним.

 

Огляд освітлення WiZ: інтелектуальне і просте освітлення для всіх

У результаті мені цей датчик не підійшов через невеликий розмір квартири і крихітний коридор. Але візьміть цю ідею на озброєння, якщо у вас більше приміщення, а в коридорі немає дверей у ванну.

Огляд освітлення WiZ: інтелектуальне і просте освітлення для всіх

Спрацьовує сенсор швидко та чітко. Встановити можна на двосторонній скотч або присвердлити до стіни – усе необхідне є в комплекті.

Розумна розетка Smart Plug встромляється у звичайну розетку, а здалеку схожа на трійник. Пристрій виготовлений з матового білого пластику. Знизу розмістили кнопку увімкнення/активації.

Огляд освітлення WiZ: інтелектуальне і просте освітлення для всіх

Використання смартрозетки буває різним, і кожен може придумати свій сценарій. Я вже давно використовую кілька таких гаджетів у кількох місцях у квартирі.

Огляд освітлення WiZ: інтелектуальне і просте освітлення для всіх

 

Одне з найважливіших – розетка біля того місця, де дружина ставить прасувальну дошку і куди включає праску. Тепер ми не запитуємо себе, а чи вимкнули ми праску, якщо виходимо з дому. Через застосунок можна подивитися, чи вона активна і що увімкнене. Якщо ви все ж таки забули – у нашій практиці таке було один раз, то спокійно вимикаєте її через застосунок і не повертаєтеся додому в паніці.

Більше пристроїв розумного освітлення WiZ тут.

Висновки

Головний плюс розумного освітлення WiZ – у широкому асортименті світильників, смартлампочок, розеток, датчиків, LED-стрічок та іншого. Усе це різноманіття моделей коштує відносно недорого і легко впишеться в будь-який сучасний будинок, офіс чи заклад. Смартосвітленням WiZ просто управляти – фірмовий застосунок надає широкі можливості доступу та налаштувань, а за бажання йому допомагає компактний і зручний пульт.

Світильники та лампи WiZ можна віднести до доступного сегменту розумного освітлення, але при цьому вони не мають єдиного «мозку», як у дорожчій серії Philips Hue. Вони не підійдуть для створення динамічних сцен, наприклад для встановлення за телевізором для створення ефекту присутності.

При цьому пристрої WiZ без проблем інтегруються з іншими розумними пристроями через IFTTT, а також через Google Home або Samsung SmartThings. Саме тому WiZ – відмінний вибір для тих, хто цінує сучасні можливості розумного Wi-Fi-освітлення, але не хоче витрачати великих грошей.

Партнер проєкту?

Вибрати WiZ

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: