Огляди Кіно 11.05.2024 о 14:00 comment views icon

Рецензія на фільм «Королівство планети мавп» / Kingdom of the Planet of the Apes

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Рецензія на фільм «Королівство планети мавп» / Kingdom of the Planet of the Apes

9 травня в кінотеатрах стартував показ пригодницького екшену «Королівство планети мавп». Це продовження стрічки «Війна за планету мавп», яка вийшла у 2017 році, та четвертий фільм у новітньому перезавантаженні мавпячої франшизи загалом. За задумом він буде першою частиною трилогії, яка, згідно зі словами режисера Веса Болла, «вписується в спадщину» трьох попередніх фільмів. У рецензії нижче розповідаємо, чи має «Королівство» під собою таке підґрунтя, щоб започаткувати наступну трилогію.

Рецензія на фільм «Королівство планети мавп» / Kingdom of the Planet of the Apes

Плюси:

симпатичний головний герой Ноа, який, втім, емоційно поки не дотягує до рівня Цезаря Енді Серкіса; бездоганне візуальне наповнення стрічки; в цілому далеко не найгірший блокбастер, якому ви можете дати шанс

Мінуси:

автори не цураються розпорошувати хронометраж на розкриття характерів та взаємодію персонажів, жертвуючи екшеновою динамікою, і це дуже непогано, але натомість не пропонують змістовної історії, а видають лише надто тривалу експозицію до наступних фільмів; нецікавий картонний антагоніст-диктатор; загалом стрічка виглядає менш захопливо за попередників з новітньої трилогії

6/10
Оцінка ITC.ua

«Королівство планети мавп» / Kingdom of the Planet of the Apes

Жанр науково-фантастичний пригодницький екшн
Режисер Вес Болл
У ролях Оуен Тіг, Фрея Аллан, Кевін Дюранд, Пітер Макон, Вільям Мейсі, Ека Дарвілл, Дічен Лакмен
Прем’єра кінотеатри
Рік випуску 2024
Сайт IMDb

Через багато поколінь після того, як Цезар привів своїх соплемінників у зелену долину, люди, здається, остаточно здичавіли та деградували, оселившись на болотах, а мавпи стали тим розумним видом, який домінує на планеті. Троє, потрібне підкреслити, «підлітків-мутантів-мавпенят-ніндзя» Ноа, Аная та Суна безтурботно стрибають собі серед високих гір у пошуках яєць, і навіть не по 17 грн., а абсолютно безплатних. Бо їм тільки й треба, що дістатися до орлиних гнізд, а вже далі пройти священний обряд свого клану, який розводить орлів.

На жаль, запланованій урочистості не судилося здійснитися, адже мирне поселення мавп атаковане войовничим кланом на чолі з Проксімусом Цезарем. Він спотворив спадщину Цезаря звичайного та прагне заволодіти людськими технологіями минулого. Ноа, якому дивом вдалося вижити після нападу, клянеться на могилі батька, що знайде викрадених земляків. По дорозі він зустрічає орангутанга Раку, котрий володіє знаннями про гуманістичну філософію Цезаря, та голодну дівчину роду людського Нову, на яку чомусь полюють солдати Проксімуса.

«Королівство планети мавп»

Якщо раптом у березні вам не вистачило агресивних мавп, що на всю пащу високобюджетно гарчать з екрана у «Ґодзіллі та Конґу», або було замало мавпячого сліду у квітневому «Манкімені», до ваших послуг «Королівство планети мавп». Стрічка пропонує нову історію в межах перезавантаженої у 2011 році серії та ризикує запустити чергову трилогію. Голлівудський конвеєр, він такий.

Онлайн-курс "Управління фінансами у бізнесі" від Laba.
Розробіть фінансову стратегію для досягнення більшого прибутку.Досвід і фідбек від лектора з 11-річним досвідом у фінансовому управлінні в N-iX, SoftServe та Nestlé.
Детальніше про курс

З огляду на те, що ми бачили раніше, четвертий фільм виглядає радше як деградація, аніж еволюція сучасної франшизи. «Королівство» — найслабша з усіх її частин і бачиться скоріше тривалою передмовою до чогось масштабнішого.

На жаль, нові персонажі, принаймні поки що, на рівні емпатії не спроможні повноцінно замінити Цезаря, а лиходій надто примітивний, щоб сильно перейматися його дурнуватими вибриками. Це за умови, що ви є прихильником новітньої «Планети мавп». Якщо ж на долю кіношних приматів вам було начхати й раніше, то з цим фільмом ситуація точно не зміниться.

«Королівство планети мавп»

Проблема в тому, що з цього задуму не вийшло і суцільно захопливої розваги, адже впродовж майже двох з половиною годин хронометражу відбувається відчутно мало динамічних пригод, які б зводили нанівець будь-яку нудьгу. Зрештою, дивитися на численні, не так щоб дуже змістовні діалоги між мавпами — далеко не найцікавіше заняття у кіно. Словом, дух не перехоплює. Драматургія не бентежить. А місцевий потоп, не при Ноа будь сказано, не вражає.

Від повної байдужості рятують поодинокі екшн-сцени, прекрасна візуальна сторона та безмежно красивий погляд юної Фреї Аллан, який камера Ґаюли Падоса доречно вловлює великими планами.

Серед залишків колишньої людської цивілізації, тих постапокаліптичних руїн, занедбаних хмарочосів розореного Лос-Анджелеса та потонулих у зелених заростях будівель і доріг важко вгледіти колись квітучий світ, де господарювало людство і науково-технічний прогрес. Спустошені краєвиди виглядають максимально переконливо, так само як і зображення приматів, передане за допомогою технології motion capture. Словом, спецефекти аватарівського штибу тут на найвищому рівні.

«Королівство планети мавп»

Новий для франшизи режисер Вес Болл (не плутати з культовим екранізатором відеоігор Уве!), що працював над підлітковою антиутопічною трилогією «Той, що біжить лабіринтом», та сценарист блокбастерів з химерними підзаголовками «Термінатор: Фатум» і «Аватар: Шлях води» Джош Фрідман намагаються тішити глядачів відсилками різного ступеню впізнаваності.

Ось ми бачимо, що головний герой Ноа успадкував чимало благородних чеснот від зірки попередньої трилогії Цезаря у виконанні незрівнянного Енді Серкіса, що певним чином прокладає місток між історіями. Ось доброзичливий орангутанг Рака називає незнайомку Новою, або, наприклад, у «забороненій зоні» мавпи знаходять ляльку, що розмовляє — то вже крашанки до оригінальної «Планети мавп» 1968 року.

Онлайн-курс "Управління фінансами у бізнесі" від Laba.
Розробіть фінансову стратегію для досягнення більшого прибутку.Досвід і фідбек від лектора з 11-річним досвідом у фінансовому управлінні в N-iX, SoftServe та Nestlé.
Детальніше про курс

Загальна ж концепція тутешнього світопорядку також відсилає й до однойменного роману П’єра Булля, за мотивами якого був знятий старий фільм. А в одній зі сцен автори дають натурального Гічкока, надихнувшись його видатним горором. Додайте до цього вже надто поданий в лоб авторитаризм, усіяний гордими «червоними» прапорами, і отримаєте намагання заволодіти чужими технологіями та казку про світле майбутнє на чолі з товаришем диктатором.

«Королівство планети мавп»

Та як би приємно не було зчитувати ті чи інші алюзії, або просто милуватися якісною картинкою, це не допомагає скрасити в цілому кволу оповідь з прицілом на «найцікавіше попереду». Немає одкровення й у тому, що мавпи наступають на ті ж граблі, що й людство. Все йде по колу, а значить місцеві конфлікти не становлять якусь новизну.

У фіналі картина задає цікавезне питання «чи здатні співіснувати мавпи і люди?». Навіть якщо й так, то тільки за умови, що росіян позбавлять усіх можливих технологій.

Висновок:

«Королівство планети мавп» — технічно бездоганна і, напевно, найкраща для легковажного походу в кіно новинка цього тижня. Як перший фільм трилогії — най буде. Але драматургічне та змістове наповнення, особливо в контексті порівняння з попередниками, лишає бажати кращого.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: