Партнерський проект Партнерський проект 31.05.2023 о 13:00 comment views icon

Вибір психотерапевта для себе або команди: на що треба дивитися та коли бігти подалі

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/02/favicon-itc-96x96.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/02/favicon-itc-96x96.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/02/favicon-itc-96x96.png

Вибір психотерапевта для себе або команди: на що треба дивитися та коли бігти подалі

Психолог сьогодні для багатьох – не забаганка, а необхідність. «Не ігноруйте психологічні проблеми, бо з часом вони можуть розвинутися в серйозні психічні захворювання, – говорить Ксенія Михайлова, медична директорка онлайн-центру психології AboutYou. – При їхніх перших ознаках і дискомфорті звертайтеся за професійною допомогою!»   

У партнерському матеріалі розпитуємо Ксенію про її шлях у медичній психології, принципи роботи центру AbouYou, труднощі вибору психотерапевтів і про те, як терапія може допомогти не лише конкретній людині, а й цілій компанії. До 10.06 для читачів ITC.ua в AboutYou діє акція: ті, хто хоче підібрати для себе терапевта, можуть отримати первинну консультацію безоплатно за промокодом ITC2023. Записатися на консультацію перевіреного фахівця можна тут

Партнерський матеріал?

У квітні в соцмережах вибухнув скандал: виявилося, що відомий блогер Спартак Суббота, який здобув популярність як психотерапевт і психіатр, насправді не має профільної освіти. Чи вплине ця історія на рівень довіри до психотерапевтів?

Сподіваюсь, що на рівень довіри до фахівців це не вплине. Натомість тепер люди стануть обережніше вибирати, кому довіряти. І хоча б проситимуть психотерапевта надати свій диплом і чинний сертифікат, які дозволяють консультувати. 

Чи варто взагалі вибирати психологів у соцмережах?

Коли люди мало розуміються на особливостях професійної підготовки психологів, то вірять, що стати фахівцем можна завдяки курсам за 3–6 місяців. Звісно, за такий термін неможливо отримати професію і практичний досвід. 

Та в соціальних мережах можна представлятися фахівцем, не маючи відповідної освіти й навичок. І здобувати популярність та отримувати клієнтів завдяки вмінню хайпувати і просувати свій профіль. Тому ставтеся до психологів у соцмережах дуже обережно.

Вибирати психолога треба не за кількістю підписників у соцмережах, медійністю чи харизматичністю. Дивіться на диплом, сертифікат про спеціалізацію та досвід.

Хто має право надавати консультації і призначати терапію? 

Неможливо стати фахівцем, просто закінчивши курси чи прочитавши кілька книжок. Для того щоб консультувати, необхідно мати вищу профільну освіту – медичну чи психологічну. 

Для психолога це п’ять років навчання у виші, після яких він отримує певну спеціалізацію: практична психологія, клінічна психологія, соціальна психологія тощо.

Медична освіта – триваліший шлях. Він складається із шести років навчання в університеті (кваліфікація «лікар») та отримання спеціалізації в інтернатурі. Для отримання спеціалізації із психотерапії лікарю потрібно пройти первинну спеціалізацію із психіатрії (два роки) або сімейної медицини (два роки), а потім навчатися за вторинною спеціалізацією. За час навчання лікарі проходять практику в медичних закладах, де працюють з пацієнтами з різними розладами. 

Надалі лікарі і психологи зобов’язані раз на п’ять років підвищувати свою кваліфікацію. Курси гештальт-психології, когнітивно-поведінкової терапії, арттерапії та інші є можливістю для дипломованого фахівця поглибити знання за одним з психотерапевтичних напрямів. Однак багато хто помилково вважає, що вони замінюють повноцінну вищу освіту. 

Сертифікат про закінчення курсів без завершеної базової профільної освіти не зробить з людини психолога. Потрібні роки практики, розуміння природи психічних розладів і принципів функціонування людської психіки.

На сайті центру AboutYou за промокоду ITC2023 до 10.06 можна підібрати досвідченого фахівця та отримати первинну консультацію безплатно

 

Чим медичний психолог відрізняється від звичайного?

Медичний психолог – це лікар. Він має медичну освіту і глибокі знання в галузі психічних розладів. Це дає право проводити психотерапію і призначати певні групи фармацевтичних препаратів. 

Стати медичним психологом непросто. У мене цей шлях зайняв 10 років. 

Вибір психотерапевта для себе або команди: на що треба дивитися та коли бігти подалі
Ксенія Михайлова, медична директорка AboutYou

Я за освітою лікарка, маю спеціалізації із сімейної медицини та медичної психології. Проходила курси підвищення кваліфікації з еріксонівської гіпнотерапії, НЛП, когнітивно-поведінкової терапії, основ раннього втручання. Маю багаторічний досвід роботи у психіатричній лікарні та у психоневрологічному диспансері. А також чотирирічний досвід роботи з дітьми з особливими потребами. 

Як бачите, мій шлях у професію був довгим і не найлегшим. Але завдяки отриманим знанням і різноманітному досвіду я можу допомагати людям з різними запитами.

Та багато хто здобуває освіту за фахом «Психологія», «Соціальна психологія», «Педагогіка». Іноді навіть заочно. І називають себе психотерапевтами чи медичними психологами. Або проходять курси і стають гештальт-терапевтами.

Псевдопсихологів, які не мають право на психотерапевтичну діяльність, в Україні 70%.

Як убезпечити себе при виборі психолога?

Насамперед звертайте увагу на освіту. Якщо ваш запит на терапію пов’язаний із психосоматикою, тривожним розладом, розладами харчової поведінки, депресією, слід шукати клінічного психолога або лікаря-психотерапевта. Психологи іншої спеціалізації не мають права працювати з такими запитами.

Поясню на прикладі онлайн-центру психології AboutYou. Коли людина звертається до нас по допомогу, вона делегує центру перевірку освіти, кваліфікації та досвіду психотерапевта. 

Ми проводимо первинну діагностику, щоб точно визначити проблему клієнта й вибрати фахівця, який працює з конкретним запитом. Усі наші фахівці мають відповідну медичну чи психологічну вищу освіту і практичні навички. Якщо ж виникає будь-яка проблема чи непорозуміння, людина не залишається сам на сам із психологом, а завжди може розв’язати спірні питання через адміністрацію центру.

Вибір психотерапевта для себе або команди: на що треба дивитися та коли бігти подалі

При виборі психолога в соціальних мережах відповідальність за перевірку його освіти і кваліфікації лягає на ваші плечі.

До речі, в Instagram AboutYou розповідаємо зокрема про помилки, які видають неграмотних фахівців.

Записатися на консультацію до досвідченого фахівця можна на сайті

 

Чи можна проводити терапію для колективу в цілому, якщо, наприклад, компанія має проблеми з мотивацією в команді або низька результативність?

Так, корпоративна групова терапія – доволі розповсюджена практика, її застосовують і наші, і західні компанії нового покоління. Це ті компанії, які піклуються про ментальне здоров’я команди. Адже коли мікроклімат у колективі здоровий, а в кожного із працівників висока мотивація, тоді ростуть бізнес-показники. Бо старанно і з бажанням працювати може лише щаслива, спокійна і впевнена у собі людина, яка вірить у свої сили і вміє знаходити спільну мову з іншими. Індивідуальні консультації членів команди і групова терапія допомагають досягти такого результату.

Психологічна підтримка бізнесу підтримує здоровий мікроклімат у колективі та підвищує продуктивність усієї команди.

У корпоративній терапії рівень відвертості не менш важливий, ніж на індивідуальних сесіях. Тому помилкою буде використовувати для цього штатного психолога, бізнес-коуча чи HR-фахівця компанії. Сторонній психотерапевт з великим досвідом викликає більше довіри у співробітників – вони впевнені, що роботодавець і колеги не дізнаються про те, що обговорювалось на сеансі. Та й відкритися незнайомій людині легше, ніж колезі-психологу із сусіднього кабінету.

Чи це індивідуальна терапія для себе або рідних, чи психологічна підтримка бізнесу – питання відповідального вибору психолога завжди буде пріоритетним. Якщо не хочете ризикувати, делегуйте цей крок медичному чи психологічному центру, який перевірятиме кожного фахівця під час приймання на роботу. Це зекономить ваш час, нерви і гроші.

Записатися на консультацію

 

Стаття з партнерськими посиланнямиЦей матеріал містить посилання на партнерів — це не впливає на контент та політику редакції, проте дає виданню можливості для розвитку.

Це партнерський матеріал. Інформацію для цього матеріалу надав партнер.
Редакція відповідає за відповідність стилістики редакційним стандартам.
Замовити матеріал про вас у форматі PR-статті ви можете тут.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: