Дописи 03.11.2023 о 14:55 comment views icon

Як налаштувати Wi-Fi-адаптер для максимальної швидкості з’єднання

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/466cc937da7ddee57d70b7d4f791e803?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/466cc937da7ddee57d70b7d4f791e803?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

vovsir

автор

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Налаштування сучасного Wi-Fi адаптера на стабільну і продуктивну роботу – доволі актуальна задача. На які опції слід звернути увагу в першу чергу? Які налаштування у вашій мережі не потрібні? А які з параметрів взагалі є застарілими рудиментами минулого? Давайте розглянемо ці питання на прикладі налаштувань більш-менш сучасної мережевої карти Intel Wi-Fi 6 AX201, яка прописалася у моєму в ноутбуці.

Для доступу до налаштувань мережевої карти відкриваємо вкладку «Додатково» у властивостях адаптера.

 Агресивність роумінгу (Roaming aggressiveness). Ця опція впливає на зміну граничної потужності отримуваного сигналу, нижче якої Wi-Fi адаптер починає пошук інших точок доступу. Параметри тут наступні. Максимальний (Highest) – адаптер Wi-Fi виконує сканування інших точок доступу навіть коли потужність сигналу поточної точки доступу чудова. Тобто, це марні витрату енергії й робочого часу бездротового адаптера на абсолютно непотрібний роумінг. Тому даний параметр обирати не варто.

Середньо-максимальний (Medium-High) має практично ті ж недоліки, що і попередній параметр. Середній (Medium) рівень, як правило, стоїть за умовчанням, це рекомендоване значення виробника. Проте для адаптера свого ноутбука я обрав Середньо-мінімальний (Medium-Low) рівень роумінгу для додатково зменшення «енергетичного» навантаження на адаптер – і жодних проблем у домашній MESH системі з безшовним перемиканням. Нарешті значення Мінімальний (Lowest) буде означати, що Wi-Fi адаптер розпочне пошук інших точок доступу лише тоді, коли потужність сигналу з поточної точки буде дуже низька. При такому варіанті набагато найімовірніша рандомна втрата зв’язку, якщо ви пересуваєтесь у просторі з наявними перешкодами для радіохвиль, тому його обирати не варто.

Розвантаження ARP для режиму пробудження (ARP offloading for WoWLAN). Визначає здатність мережевого адаптера відповідати на запит IPv4 ARP без пробудження комп’ютера. (ARP це протокол, призначений для визначення MAC-адреси іншого комп’ютера за відомою IP-адресою у комп’ютерній мережі). За замовчуванням ця енергозберігаюча функція Увімкнута (Enabled). Ви можете примусово Вимкнути (Disabled) її, але зазвичай робити цього не потрібно.

Онлайн-курс "English for Designers" від Vocabulaba.
Навчіться описувати деталі своєї роботи, формувати CV англійською та вільно обговорювати флоу проєктів із замовниками.
Детальніше про курс

Розвантаження NS для режиму пробудження (NS offloading for WoWLAN). Дозволяє мережевому адаптеру відповідати на запит Neighbor Solicitation протоколу Neighbor Discovery (протокол виявлення «сусідів») за допомогою повідомлення Neighbor Advertisement без пробудження комп’ютера. «Залізо» і драйвер повинні підтримувати розвантаження NS, щоб функція працювала. За замовчуванням функція звичайно Увімкнена (Enabled). Але є одне важливе але. Протокол Neighbor Discovery актуальний у мережах IPv6. Якщо ваша комп’ютерна мережа не використовує IPv6, а це стосується переважної більшості мереж, можете сміливо ставити Вимкнуто (Disabled).

Захист у змішаному режимі (Mixed mode protection). Захист у змішаному режимі використовується, щоб уникнути колізій даних у змішаному мережевому середовищі 802.11b і 802.11g. Я дуже сподіваюся, що серед читачів сайту немає олдфагів, які все ще користуються доісторичними бездротовими мережами 802.11b і 802.11g. А для сучасних мереж, починаючи з 802.11n, дана опція вже не актуальна. Тому що ви тут виберете в параметрах – все одно. А вибрати можна два варіанти: CTS-to-self увімкнено (CTS-to-self Enabled) слід було вмикати, щоб отримати білішу  пропускну здатність у мережевому середовищі, де бездротові клієнти були розташовані поблизу і могли «чути» один одного. Якщо ж клієнти були віддалені і «не чули» один одного, варто було обрати режим RTS/CTS увімкнуто (RTS/CTS Enabled).

Потужність передачі (Transmit power). Максимальна потужність бездротової передачі зовсім не означає кращу якість зв’язку. Чому – це окрема розгорнута тема, і я вже детально написав про це тут, якщо хто бажає дізнатися деталі (ресурс наразі став ворожим, але маємо що маємо). Що стосується рекомендацій Intel, то вона вважає доречним встановлювати потужність передачі на найнижчому можливому рівні, що не шкодить якості зв’язку. Насправді, тут усе залежить від реальних умов експлуатації бездротового обладнання – у невеликій міській квартирі і просторому заміському будинку оптимальні варіанти можуть бути різні навіть для одного і того ж бездротового адаптера.

Онлайн-курс "English for Designers" від Vocabulaba.
Навчіться описувати деталі своєї роботи, формувати CV англійською та вільно обговорювати флоу проєктів із замовниками.
Детальніше про курс

Загалом, при налаштуванні на більш низьку потужність, більша кількість бездротових пристроїв буде працювати без створення радіоперешкод для сусідніх клієнтів, що поділяють радіочастотний діапазон, що позитивно відобразиться на якості зв’язку. Це особливо актуально в умовах, коли бездротових клієнтів навкруги багато, як от у сучасних багатоповерхівках. Варіанти вибору потужності передачі такі:  Мінімальна (Lowest), Середньо-мінімальна (Medium-low), Середня (Medium), Середньо-максимальна (Medium-high) і Максимальна (Highest). Останню, зокрема, рекомендується використовувати, коли ви десь на відкритій місцині роздаєте Wi-Fi або працюєте у режимі ad-hoc (пристрій-пристрій) без використання окремих виділених точок доступу.

Несумісність з каналом (Fat channel intolerant). При Увімкненні (Enabled) цієї опції бездротовий адаптер повідомляє навколишнім мережам, що він не підтримує широкі канали 40 МГц у частотному  діапазоні 2,4 ГГц. Якщо опцію Вимкнуто (Disabled), Wi-Fi адаптер не надсилає такого сповіщення.

Дозвольте нагадати, що в Україні, у частотному  діапазоні 2,4 ГГц дозволено використовувати 13 каналів шириною 20 МГц, на відміну від США, де дозволено лише 11 каналів. Таким чином, українське законодавство дає нам змогу працювати на 4-х виділених 20 МГц каналах діапазону 2,4 ГГц, що умовно не пересікаються – це канали 1, 5, 9 і 13 (насправді фактично пересікаються геть усі ці радіоканали, але зараз ми не будемо поринати у глибини радіофізики). Таким чином, весь виділений 2,4 ГГц радіодіапазон здатні зайняти лише дві «непересічні» мережі шириною 40 МГц, що аж ніяк не сприяє якості роботи 2,4 ГГц бездротових мереж, яких зараз по десятку на квадратний метр. Мало того, роботі адаптера в широкому діапазоні 40 МГц буде заважати набагато більше сусідніх бездротових пристроїв, ніж у 20 МГц діапазоні, що може не тільки не призвести до очікуваного росту швидкості обміну даними, а навпаки, здатне суттєво знизити реальну швидкість передачі інформації бездротовою мережею. Власне, щоб цього не сталося, і потрібна така от опція.

Об’єднання пакетів (Packet Coalescing) забезпечує енергозбереження за рахунок зменшення кількості переривань прийому, об’єднуючи широкомовні або багатоадресні пакети. Якщо у вас у мережі використовується групове мовлення (IPTV-сервіси тощо), то варто тримати цю опцію   Увімкненою (Enabled). Власне, за замовчуванням вона звичайно такою і є. Також  ви можете перевести дану функцію у стан Вимкнуто (Disabled).

З одного боку, широкомовне (broadcast) і багатоадресне (multicast) мовлення, на відміну від використання унікальних (unicast) адрес, не вимагає встановлення численних двоточкових з’єднань між відправником і кожним одержувачем, що економить час. З іншого боку, такий підхід веде до зростання мережевого трафіку. Типові приклади broadcast розсилки – це запити адреси (протокол ARP), multicast розсилки – відеотрансляції, торренти тощо.

Перехід у стан сну при відключенні режиму пробудження (Sleep on WoWLAN disconnect). Функція дозволяє перевести комп’ютер у режим сну/перервати з’єднання, коли режим пробудження від бездротової мережі WoWLAN (Wake on Wireless LAN) відключається. За умовчанням зазвичай опція Вимкнута (Disabled). Ви можете Увімкнути (Enabled) її.

Повторне введення ключа GTK для режиму пробудження (GTK rekeying for WoWLAN). Груповий тимчасовий ключ (GTK, Group Temporal Key) використовується для шифрування/дешифрування мережевого трафіку.  Цей ключ у мережі періодично змінюється, тому доцільно вибрати Увімкнуто (Enabled), щоб адаптер одразу при пробудженні оновив ключ. Зазвичай ця функція за замовчуванням увімкнута. Щоб вимкнути, оберіть Вимкнуто (Disabled), хоча не бачу жодної причини так робити.

Підтримка U-APSD (U-APSD support). Позапланове автоматичне енергозбереження U-APSD (Unscheduled Automatic Power Save Delivery) надає можливість економити енергоспоживання для певних типів Wi-Fi трафіку, зокрема може заощадити значну кількість енергії для варіанту з малим або переривчастим трафіком, таким як VoIP (IP-телефонія) тощо. Водночас такий режим має певні недоліки, такі як підвищена затримка і можлива втрата пакетів, що може призводити до зростання навантаження на мережу. Крім того, Intel вказує на проблеми сумісності такого режиму з певними точками доступу і пристроями інтернету речей (ІОТ), тому краще тримати дану опцію Вимкненою (Disabled). І лише якщо ви часто користуєтесь IP-телефонією, а батарея ноутбука давно не у найкращому стані, опцію можна Увімкнути (Enabled).

Бажана частота (Preferred band). Тут ви можете віддати перевагу роботі в діапазоні 5 ГГц або діапазоні 2,4 ГГц.

Якщо бездротовий адаптер працює у середовищі з іншими радіовипромінюючими пристроями поблизу (мікрохвильовими печами, бездротовими телефонами, точками доступу або іншими бездротовими клієнтами, що створюють перешкоди у діапазоні 2,4 ГГц, і, крім того, ви бажаєте отримати максимальну швидкість з’єднання —  то однозначно слід віддати перевагу діапазону 5 ГГц.

Параметри тут такі:  Без переваги (No Preference), Бажана частота 2,4 ГГц (Prefer 2.4 GHz band), Бажана частота 5 ГГц (Prefer 5 GHz band).

Пробудження пакетом Magic Packet (Wake on Magic Packet). Опція надає можливість виводити комп’ютер із режиму сну, коли він отримує Magic Packet від комп’ютера-відправника, при цьому Magic Packet має містити MAC-адресу саме цільового комп’ютера, що має «пробудитися». Увімкнуто (Enabled) активує режим пробудження за допомогою Magic Packet. Вимкнення (Disabled) відповідно деактивує таку можливість.

Пробудження при відповідності шаблону (Wake on pattern match). Дає змогу виводити комп’ютер із режиму сну, коли адаптер отримує певний шаблон пробудження. До таких шаблонів відносяться: пробудження при новому вхідному TCP-з’єднанні для IPv4 чи IPv6 (TCP – Transmission Control Protocol, протокол управління передачею); пробудження при отриманні пакета повторної автентифікації 802.1x. Як правило, за замовчуванням ця функція Увімкнута  (Enabled). Майте на увазі, що її Вимкнення (Disabled) вимикає тільки можливість пробудження по отриманому шаблону, а не саму функцію пробудження комп’ютера через бездротову локальну мережу.

Режим бездротового зв’язку 802.11a/b/g (802.11a/b/g Wireless Mode). Надає можливість обрати стандарт бездротового зв’язку, у якому працюватиме адаптер – 802.11b, 802.11g чи 802.11a. Параметри тут такі: 5ГГц 802.11a (802.11a only); 2,4 ГГц 802.11b (802.11b only); 2,4 ГГц 802.11g (802.11g only); 2,4 ГГц 802.11 b/g (802.11b and 802.11g); Дводіапазонна мережа 802.11a/g (802.11a and 802.11g); Дводіапазонна мережа 802.11a/ b/g (802.11a, 802.11b, and 802.11g).

Якщо ви використовуєте сучасну 5 ГГц мережу, рекомендую обрати параметр 5ГГц 802.11a (802.11a only). Профіт ви відчуєте одразу – ваш бездротовий адаптер банально перестане витрачати час і енергію на обмін службовою інформацією із усім різномастим зоопарком навколишніх 2,4 ГГц мереж. Просто тому, що «не бачитиме» ці мережі і не реагуватиме на них.

Режим бездротового зв’язку 802.11n/ac/ax (802.11n/ac/ax Wireless Mode). Тут є можливість (порівняно із застарілими режимами a/b/g) обрати режим підвищеної пропускної здатності 802.11n (режим HT), або режими дуже високої пропускної здатності 802.11ac (режим VHT) або 802.11ax.

В залежності від наявного маршрутизатора і адаптера, виберіть один з доступних варіантів: 802.11n (HT mode), 802.11ac (VHT mode) або 802.11ax. Ну а Вимкнути (Disabled) опцію можна, коли ви справжній мазохіст і любите щоб зв’язок «гальмував».

Режим енергозбереження MIMO (MIMO power save mode). Режим енергозбереження MIMO (він же режим енергозбереження з просторовим мультиплексуванням, SMPS) дозволяє пристойному 2-х антенному (і більше) адаптеру суттєво економити енергію, утримуючи в режимі очікування прийому активною лише одну антену. Параметри наступні: Авто SMPS (Auto SMPS), комп’ютер автоматично вирішує, який з режимів SMPS застосувати, залежно від різних умов роботи; Динамічний SMPS (Dynamic SMPS) –  адаптер тримає активною лише одну антену, і точка доступу повинна надіслати запит на надсилання у вигляді пакета RTS (RTS – запит на пересилання), щоб ініціювати адаптер для пробудження «сплячих» радіоантен перед надсиланням пакетів MIMO; Немає SMPS (No SMPS) – адаптер завжди тримає всі антени активними і точка доступу може одразу надсилати йому пакети MIMO у будь-який час; Статичний SMPS (Static SMPS) – адаптер тримає активною лише одну антену, і точка доступу не може надсилати клієнту пакети MIMO (MIMO, Multiple Input, Multiple Output – множинне введення, множинне виведення – це метод просторового кодування сигналу, який використовує систему з кількома каналами передачі і прийому даних одночасно).

Збільшення пропускної здатності (Throughput Booster/Throughput Enhancement). За допомогою цієї опції можливо підвищувати пропускну здатність бездротової мережі, активуючи пакетну передачу пакетів, вибачайте за каламбур. Коли обрано параметр Увімкнено (Enabled), а адаптер Wi-Fi має змогу буферизувати достатню кількість даних для пересилання, мережевій карті дозволяється довше ніж звичайно володіти радіоефірним середовищем, щоб надсилати дані до бездротової точки доступу. Це покращує пропускну здатність при відправці даних від клієнта до точки доступу або маршрутизатора і є вельми ефективним рішенням для таких застосувань, як відправка великих файлів на дротові клієнти в мережі. Водночас за замовчуванням опцію Вимкнено (Disabled). В чому причина? А в тому, що коли один адаптер в мережі утримує ефір понад норму, інші бездротові клієнти вимушені просто чекати і, таким чином, продуктивність інших Wi-Fi клієнтів у тій самій мережі зазнає негативного впливу.

Ширина каналу для 2,4 ГГц (Channel width for 2.4GHz). Опція призначена для встановлення ширини каналу, щоб оптимізувати продуктивність бездротової мережі. Тут орієнтуйтеся на ширину радіоканалу вашої точки доступу чи маршрутизатора. Оскільки, як правило, у діапазоні 2,4 ГГц навкруги повно бездротових мереж, зараз рекомендується використовувати 20 МГц (20 MHz) ширину каналу. Це дозволить отримати кращу (більш стійку до перешкод) надійність і більшу дальність зв’язку. Якщо вибрати Авто (Auto), адаптер зможе працювати з широкими 40 МГц каналами у 2,4 ГГц мережі.

Ширина каналу для 5 ГГц (Channel width for 5 GHz). Слугує для встановлення ширини каналу у діапазоні 5 ГГц, аби підвищити продуктивність сучасної бездротової мережі з високою пропускною здатністю.

Варіантів параметрів тут два: Авто (Auto) означає, що для діапазону 5 ГГц адаптер може використовувати ширину каналу 20/40/80/160 МГц, залежно від налаштувань точки доступу або маршрутизатора; вибір 20 МГц (20 MHz) означитиме, що ви примусово обмежите ширину бездротового каналу смугою у 20 МГц, суттєво знизивши пропускну здатність.

Здавалося б, вибір очевидний. Однак не спішіть з висновками. Вибір 20 МГц зовсім не безглуздий, коли мова заходить про дальність зв’язку.

Для радіодіапазону 5 ГГц пам’ятайте дві прості аксіоми: чим більш дальній і надійний зв’язок ви хочете забезпечити, тим нижчими мають бути канал і його ширина. Справа в тому, що ті ж канали 36 – 64 використовують більш довгі хвилі з кращою проникаючою здатністю, ніж канали вище 100-го. Тому у будівлях/місцях з перешкодами «нижні» канали забезпечать кращу якість зв’язку та на більшій відстані. Окрім того, канали 36 – 48 не використовують режим співіснування з радарами (DFS), тому маршрутизатори і точки доступу не будуть «зіскакувати» з цих каналів при роботі, тоді як «зіскакування» з вищих каналів в Україні зараз нерідко спостерігається з відомих причин.

Ну а щодо ширини каналу, то пам’ятайте, що подвоєння ширини каналу подвоює і рівень шумів та суттєво зменшує ефективну дальність бездротової мережі (приблизно на третину). Саме тому виробники бездротового обладнання рекомендують уникати використання широких каналів для нормальної роботи мереж Wi-Fi на великій відстані. Тому 20 МГц тут залишено для тих, хто розуміє…

У підсумку

Власне, це цьому опції у адаптера закінчилися і текст добігає кінця. Але у мене ще не все. Як ви знаєте, на вітчизняних ІТ ресурсах поки що платити блогерам не прийнято. Тому, якщо вам сподобалась ця стаття, прошу задонатити на карту 4149 4998 0278 4395 скільки вам не жаль. Зібрані кошти будуть перераховані на потреби ЗСУ.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: