Дописи 27.05.2024 о 13:46 comment views icon

Огляд безпровідної Bluetooth клавіатури Logitech K380

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/IMG_0340-150x150.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/IMG_0340-150x150.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/IMG_0340-150x150.jpeg

VladisLove

автор

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Ось я виграв клавіатуру в одному з попередніх конкурсів і все ніяк руки не доходили зробити на неї огляд. Просто були теми більш важливіші та цікавіші для мене. Та й важко було щось написати про неї. І ось настав цей час закриття мого боргу – огляд на Bluetooth клавіатуру Logitech K380. 

Кому цікаво, ще був такий огляд на ITC з величезним “відгуком” Y.dri.Ink. То писав не я 😉

Я поціновувач повноцінних великих клавіатур. Ще й з механічними Cherry Blue свічами, щоб натискання кожної кнопки було чутно, та й ще з досить сильним натисканням на клавішу. Звісно, це НЕ геймерський чи стрімерський варіант. Та й в офісі можуть кинути чимось за таку клаву 🙂 Мені подобається такий “зворотній зв’язок”, що поробиш. 

Комплектація 

Емм, і тут перший момент – клавіатура і більш нічого. Але це з першого погляду. З другого відкривається ще інструкція. І це все? НІ, ще є 2 ААА батарейки Duracell вже всередині клавіатури зі спеціальним клаптиком паперу, який заважає випадково якось увімкнути клавіатуру. А тепер все? Так, все. 

Так, настільки бідна комплектація. 

Клавіатура

І перше, що я помітив – Нічого собі, вона така Маленька! Я звик до звичайних та великих клавіатур, а тут маленьке і таке безпомічне. На фото це буде прекрасно видно поряд з моєю «старою» HyperX Alloy Elite. Звісно є причина, чому вона така маленька – це мобільність. Ви навряд з собою у відпустку чи відрядження візьмете звичайну клавіатуру. Стоп, ви візьмете ноутбук, а в ньому вже є вбудована клавіатура 🙂 Також не виключаю варіанти з маленьким столом, мінімалізм, більше місця за столом з нею тощо. А може ви із тих, хто користується планшетом чи телефоном як основним засобом в роботі/навчанні? Про це я попередив, йдемо далі. 

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше

HyperX: «Мій хлопака». До речі, Стрілки (управління курсором) досить маленькі. На Macbook Air M1 вони здаються трохи більшими. 

Розкладка для нашого ринку звична Європейська – великий двоповерховий Enter та маленький лівий Shift. Комусь сподобається, а комусь ні. І тут я все ж таки за Європейський варіант. Чому? Просто мені великий Enter більше довподоби. Наприклад, в телефонах на віртуальних клавіатурах лівий Shift у 2-3 рази менше, чим Enter. Чомусь не ниють.

Порівняння клавіші з монетою в 10 копійок та на фоні листа A4. По фото/відео не завжди ясно, що і як. А так зможете порівняти клавіші, може вони вам будуть «замаленькі».

Тепер про момент, який особисто мене сильно дратує – гравіювання кирилиці. У ноутах Apple все нормально: Велика літера в кутку зліва/справа зверху, а кирилиця – в кутку справа/зліва знизу. І чітко видно та відчувається «рівність» між символами. В дешевих офісних з цим проблем немає, зате у дорогих клавіатур – твориться якась маячня. Віддаєте купу грошей (вона коштує 1999 грн), а у вас навіть кирилиця може НЕ підсвічуватися вночі!!! Якщо що, в цій Logitech K380 немає підсвічування. Що плюсомінус: не зможете користуватися в темноті, проте батарейки будете значно рідше міняти. 

На цей раз я не буду сильно чіплятися до якості збірки чи технічного виконання клавіш. Все добре зроблено. І що про «мембрану» сказати? Натискається як звичайна мембрана на офісних клавах. Порівнюючи з моїми Cherry Blue – десь менше половини від сили та “довжини” натискання. Швидкість перемикання між пристроями – менше ніж 5 сек. 

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше

Сподіваюся, у вас не буде проблем з клавіатурою (на відео перестала працювати клавіша G). Але на всяк випадок залишу відео з її розбіркою.

Перший запуск K380. Відкриваєте відділ з батарейками, знімаєте папірець-наклейку, закриваєте цей відділ та перемикаєте перемикач справа на зелений. Натискаєте і тримаєте одну з кнопок F1-F3, поки не почне блимати світлодіод над кнопкою. Потім на вашому пристрої вмикаєте Bluetooth, шукаєте “Keyboard K380” та робите те, що вам каже ваш пристрій. І цікавий надпис вам може показати телефон 🙂

Огляд безпровідної Bluetooth клавіатури Logitech K380

Щодо верхнього блоку клавіш F1-F12. Як можна побачити, на них є деякі незвичні символи як для звичайних клавіатур. І якщо для F1-F3 зарезервовано на перемикання між пристроями, то призначення інших клавіш може бути загадкою для вас. Особливо це стосується мобільних пристроїв. Тому я взяв на себе сміливість дізнатися, що саме вони натискають на різних ОС і зробити табличку. Якщо виробник не зробив, то доведеться мені виконати їхню роботу. 

Клавіша iOS Android* Windows 11 macOS*
F4 Home Home Home в Браузері Нічого
F5 Курсор на початок тексту Перемикання між запущеними програмами Перемикання між запущеними програмами Нічого
F6 Викликати/Сховати віртуальну клавіатуру Контекстне меню ПКМ Нічого
F7 Home Назад Повернення назад Нічого
F8 Перемикання музики
F9 Стоп/Старт Увімкнути Apple Music, Стоп/Старт
F10 Перемикання музики
F11 Вимкнути звук
F12 Зменшити звук
Ins / Fn+Ins Збільшити звук / Змінити мову Збільшити звук / Нічого Збільшити звук / Змінити мову

*Android 14 (OneUI 6.0) Samsung A53, macOS Ventura 13.2.1 Macbook Air M1

Хто не знав: Комбінації натискання з Мас працюють на iOS. В цю категорію входив і я 🙂 Деякі з комбінацій можете знайти в Параметри – Доступність – Клавіатури – Повний доступ клавіатури – Команди. 

До Xbox Series X підключитися не вдалося 🙁

Приклади роботи, що я зустрів при натисканні тих клавіш. Наприклад, контекстне меню на iOS, яке ні разу в житті не бачив. Я так і не зміг його повторити, випадково зʼявилося 🙂

Як можете побачити з таблиці, не всі зображення на клавішах співпадають з тим, що ви можете за допомогою них зробити. А в програмі Logi Options + на ПК ще можна замінити на інші дії. Про неї далі. 

Програма Logi Options +

Спочатку про хороше, і потім чому її краще не ставити. 

Ця програма є головною по управлінню периферією Logitech. В ній є багато чого потрібного (та ні) для звичайного користувача. Тому для розкриття повного потенціалу ваших пристроїв та Great Experience потрібно встановити її на свій ПК чи (увага!) Мас. 

Сама програма досить проста в управлінні, через неї можна оновити прошивку клавіатури, дізнатися заряд батарейок та, саме цікаве, налаштувати клавіші F4-F7 на ті дії, що ви захочете. Наприклад, змінити F4 не на виклик Домашньої сторінки браузера, а на появу вікна з ChatGPT! Навіщо? Не ясно. Добре, що є можливість змінити на більш актуальні функції (навів їх у скріншотах). Макроси задати НЕ можна, як мінімум для K380. 

Підключення клавіатури відбувається через саму Windows. Навіть ця програма відкриває Налаштування Windows, щоб потім ви додали пристрій. Особисто я хотів її поставити на Мас, але версія для Windows довела, що краще не ставити. Windows мені буде значно легше видалити та перевстановити, чим Mac 🙂

Перше, що мене здивувало – програма завантажує більше ніж 300 МБ . Не довго думаючи, скоріш за все, цей весь обʼєм займає фото продуктів компанії. Все ж таки, для того ж Hator – окрема програма під окремий девайс. А у Logitech використовує принцип All-in-One («Все в Одному», хто не знає). 

Що ДУЖЕ НЕПРИЄМНО – в Автозапуску Диспетчера Завдань немає цієї програми. За те вона зʼявилась в Сервісах. Ну, емм ОК? НІ, бо ще зʼявилось 3 процеси в Диспетчері:

Огляд безпровідної Bluetooth клавіатури Logitech K380

Що вони тут забули? Відмовився від “Допомоги Logitech у покращені продуктів”, а тут така підстава. Що вони взагалі роблять???

Скоро AI буде синонімом шпигунства. Чи вже таким є? 

Конкуренти

Ціна цієї клавіатури – 1999 грн. Це, мʼяко кажучи, багатенько. Тому наведу кілька конкурентів, а ви вже самі вирішуйте чи кращі вони за героя огляду 🙂

  • A4Tech Fstyler FBK11це A4Tech, самі знаєте на що йдете 🙂 Ціна 650 грн. 
  • OfficePro SK955B – по характеристикам наче і нормальна. Але хто знає. Ціна: 800 грн. 
  • 2Е KS250 WL BT – теж мені невідома фірма, але конкурент. Ціна від 900 грн. 
  • Logitech K400 Plus – оновлена модель (бо напис Plus) клавіатури з вбудованим тачпадом. Ціна від 1300грн. 
  • Motorspeed BK67 – механічна клавіатура, вже з акумулятором. Звісно, важча та точно більша в ширину. Ціна 2200 грн. 

Отже, Bluetooth клавіатура Logitech K380 – одна з небагатьох представниць клавіатур, де в першу чергу ставляться такі ідеї:

  • Компактність заради багатьох речей: мобільність для транспортування, менше займає місця на столі;
  • Підключення багатьох пристроїв по Bluetooth і тим самим стає головним у керуванні над декількома пристроями одночасно. 

Звісно, комусь можуть не сподобатися батарейки, але з акумулятором та роз’ємом USB Type C клавіатура була б важчою. А це вже мінус до мобільності. За те вона повинна довго жити з ними. Також хотілося би підсвітку клавіатури, але знову батарейки.

З іншої сторони, для отримання інформації щодо заряду батареї (не таскати ж із собою пару батарейок у відрядження?) потрібно буде встановлювати програму Logi Options +. А вона тягне за собою невідомо що та потенційне зменшення продуктивності вашого ПК/Мас (якщо у вас вони не нові). 

 


Огляд безпровідної Bluetooth клавіатури Logitech K380
Поки я шукав постер чи щось подібне до нього, знайшов це наче офіційне зображення. Хто має очі побачить, що гравірування не таке, як в реальному житті. Обманювати погано 😉



Сподіваюся, допис був цікавим та пізнавальним. Не факт, що гірше за мій огляд миші, але і значно менше простору для Deep Dark Fantasies 🙂

Більше оглядів техніки поки не буде – немає нічого з новенького. Дописи не монетизуються, конкурсів також давно не було 🙂 Тому і далі буде невідомо що. Хоча тема “маминого геймдизайнера” ще є в голові.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: