Дописи 11.12.2023 о 13:29 comment views icon

Огляд мишки Hator Pulsar 2 PRO Wireless

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/IMG_0340-150x150.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/IMG_0340-150x150.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/IMG_0340-150x150.jpeg

VladisLove

автор

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Скоро Новорічні свята і потрібно підбирати подарунки для себе дітей. Тому роблю огляд досить нової мишки білого кольору Hator Pulsar 2 PRO Wireless. Тим більше, судячи з попереднього допису, огляд потрібен.

Як можна зрозуміти з назви мишки фірми Hator: це друга генерація мишки Pulsar, мабуть, для Pro геймерів, і точно безпровідна-Wireless (хоча і провідна-Wire також). Хоч Super не додали і то добре. Хоча, якби була Pulsar Super Wireless…. Так, жарт дурний, але і назва мишки довга.

Базові характеристики можна прочитати на коробці (фото) чи на сайті виробника. Як можна побачити, комплектація не співпадає з надрукованою на коробці – є ще перехідник та наклейки 🙂

Добротна комплектація.

Комплектація повноцінна, як для ціни. Могли і зменшити довжину кабеля до умовного 1 метра, але майже 2м повинно вистачити всім тим, у кого компʼютер стоїть під столом. Тут плюс. Кабель (у колір мишки для білої миші) хоч і виглядає товстим, але сам кабель всередині таким не відчувається. На кабелі є «бімба» для нормальної контрольованої зарядки мишки. Швидкої зарядки немає, та і навіщо вона потрібна? Мишка заряджається 2,5 год (вказано на коробці) та може працювати від кабеля. Це ж не Apple Magic Mouse з розʼємом «під брюхом». 

Як я зрозумів, інші пристрої цей кабель не заряджає, що трохи мінус. Перевіряв на iPhone та Xiaomi з підключеним блоком живлення. Саму мишку від розетки через блок живлення 5 Вт не заряджає також.  

Штекер Type-C непростий. Він з виїмками для впевненого тримання кабеля в мишці. Що є плюсомінусом: кабель навряд «вистрибне» (плюс), але підібрати інший кабель Type-C буде проблематично (мінус). З наявних у мене кабелів, підійшли лише від ноутбука та телефона Apple (фото). Кабелі від Apple не такі широкі, як у тих же Baseus. Не знаю, чи продаються оригінальні кабелі від самої Hator. Звісно, напилок ніхто не відміняв 😉

Також є перехідник «мама» Type-C – «мама» Type-A. Основна його функція від виробника – передавач 2,4 ГГц буде ближче до мишки за допомогою комплектного кабеля. Причина: компʼютер у Вас може стояти десь під столом. Тому, скоріш за все, можна і треба буде купувати інший кабель Type-C – Type A. Особисто у мене компʼютер (на роботі та вдома) стоїть на столі, тому проблем з передачею сигналу в 1000 Гц немає.

Онлайн-курс "2D Animation" від Skvot.
Покроково та з фідбеком від лекторки увійдіть у 2D-анімацію через вивчення софтів, інструментів та створення кейсу у портфоліо.
Програма курсу та реєстрація

 

Раніше такий передавач був розміром з флешку. Бенчмарк показує 985 Гц! Ех, прогрес не стоїть на місці. Єдиний мінус – тепер його легше загубити при частому підключенні до інших пристроїв. І в мишці немає місця куди покласти цей передавач!

Спробував підключити передавач до iPhone 15, Xiaomi Mi6 та Motorola G100 через кабель та комплектний перехідних – мишка не працювала. Скоріш за все, потрібен OTG кабель/перехідник, бо флешку телефони теж не бачили. 

Тепер про саму мишку. 

Чесно кажучи не розумію, навіщо НАСТІЛЬКИ СИЛЬНО приділяти увагу якості зібрання мишки. Це ж не крило літака. Але огляд мишки не був би повний без цього. Все ж таки, оглядачі техніки не просто так це придумали. Тому доведеться відповісти на питання якості таблицею. 

Люфти ЛКМ вліво-вправо / Side-travel Так, трохи є
Люфти ЛКМ вверх-вниз / Post-travel Важко сказати
Люфти ПКМ вліво-вправо / Side-travel Так, трохи є
Люфти ПКМ вверх-вниз / Post-travel Так, трохи є
Чи рівно стоять ЛКМ та ПКМ? Так (видно по фото)
Як натискаються кнопки ЛКМ / ПКМ? Різний звук натискання, Шумні обидві клавіші.
Бокові кнопки: Post-travel, Side-travel, хід короткий?, Slide-click? Так, Так (трохи вліво), Довгий (наче повноцінно натискаєш), Скоріш Ні
Чи слабкі відсічки у колеса? Нормальні
Чіткий хід колеса миші? Досить чіткий
На скільки шумне колесо? Тихе
Зміщення віконця головного сенсору миші? Ні (центр)
Чи працює на склі? Ні
Прогинання боковин корпусу Немає

Основна проблема якості мишки – великі щілини. Це можна побачити на фото. Щілини значно більші, ніж у геймпада Xbox! Що поробиш, хочеться більше якості – платіть більше. 

Хоча я подивився огляди мишок Razer – ну те ж саме по отворам. Logitech ще наче тримає планку (що не точно). 

Порівняння розмірів з офісною Logitech B170. Чому з нею? Бо це Нормальна Безпровідна мишка. Купив і «в калюжу не вступив». Але її розміри бажають кращого. І додам фото ще безіменної миші Genius, чисто щоб було. 

Онлайн-курс "2D Animation" від Skvot.
Покроково та з фідбеком від лекторки увійдіть у 2D-анімацію через вивчення софтів, інструментів та створення кейсу у портфоліо.
Програма курсу та реєстрація

Як можна побачити з фото, мишка нормального розміру. Звісно є більші, але такий розмір буде підходити для більшості (чоловічі, жіночі та для підростаючих дітей згодиться). Під різні хвати також повинна підходити. Якщо є можливість – помацайте в магазинах електроніки звичайну Pulsar версію.

Є 2 варіанти підключення до пристроїв: 

  1. Через кабель і забути про безпровідний режим. Але тоді питання – а нащо купував таку версію, коли звичайна Pulsar майже в 2 рази дешевше?
  2. Через радіопередавач, який займає 1 слот USB Type-A. І це може бути проблемою для ноутбуків з малою кількістю «нормальних» USB портів. 

Відповім на важливе питання – що за перемикачі Kailh GM 8.0 “Black Mamba”, енкодер TTC Gold? Та біс його знає. Мене все влаштовувало і в древніх A4Tech 10+ літньої давності та звичайних офісних мишах. Але як я зрозумів, краще якби були не механічні перемикачі, а оптичні. 

Для тих кому цікаво порівняння різних Kailh. Єдине питання – чи можна без пайки їх замінити? Мені якось не потрапили на очі відео з розбіркою мишей Hator. 

Про потенційних конкурентів поговоримо під кінець огляду. Там є про що замислитись. 

Чи є режим сну, чи, точніше, автоматичного вимикання? – Так, він є. Вимикається мишка, скоріш за все, через 30 хв бездіяльності. Навіть якщо компʼютер увімкнений! Щоб увімкнути мишку – знизу мишки перемикаєте на Off (вимкнення мишки) та повертаєте в потрібний режим (Eco чи On). 

Red Green Blue підсвітка. 

Якщо зовсім трошки увімкнути розум, то не розумію навіщо вставляти підсвітку на пристрій, який не бачиш бо тримаєш у своїй руці? Ще й акумулятор розряджає, судячи з коробки, в 2 рази швидше! Ну, без RGB – миша не ігрова, що поробиш. 

Підсвітка є: це надпис Hator та задня частина мишки. Тому там заховано немало світлодіодів. Обидві головні підсвітки закриває рука, що робить її абсолютно непотрібною. Хоча підійде для людини-невидимки 😉 Але тут ще є світлодіоди, що показують різні рівні для користування мишкою: DPI (знизу) , Report Rate (знизу) та стан акумулятору (зверху). Так, це 3 окремі світлодіоди!

З перших фото допису можна побачити перемикач «Off-Eco-On» знизу мишки. Режим Eco – вимкнення підсвітки. Якщо вибрати On – вмикається підсвітка. Мишка в обох випадках (Eco або On) увімкнена! 

Підсвітка регулюється в ПЗ Hator. Як завантажити? Заходите на офіційний сайт, шукаєте в меню сайта мишку, шукаєте червоне посилання, завантажуйте та встановлюйте драйвера. Налаштовується на першому екрані програми.

 

Огляд мишки Hator Pulsar 2 PRO Wireless

Є різні анімації, кольори та найкращий варіант – Вимкнути. Про саме ПЗ пізніше. 

Увага! Через 1 хв бездіяльності, підсвітка вимикається! Що досить розумно зроблено (економія заряду батареї). Але в темряві мишку тоді не знайти на столі. 

Акумулятор є. Не батарейка АА чи ААА. Бо є ще мишка з двома батарейками. 

Як можна прочитати назву частини допису, всередині мишки підзаряджаємий акумулятор. Вставляєш кабель у мишку – Вуаля, зарядка пішла. Не треба знімати верхню кришку (і випадково зламати), купляти батарейки чи мати док для зарядки батарейок-акумуляторів (і їх самих). 

З іншої сторони – акумулятор всередині мишки колись вмре. І його потрібно буде замінити…. Чи не потрібно, бо є кабельне підключення. Вибір підключення – це добре. 

Я так і не зміг повноцінно розрядити та зарядити за 2 тижні (хворів, що поробиш). Але за 14 днів у вимкненому стані вона майже не розрядилася (1%?). А за 10 год роботи в змішаному темпі (режим On, всілякі тестування, 3 рази сну, близько 2 год у Vampire Survivors) – втратила приблизно 22% заряду. Скоріш за все, до своїх заявлених даних на коробці чи промо матеріалах не дотягне. Хоча буде близько. 

Про що впевнений – від кабелю буде працювати весь час роботи компʼютера 😀

Нормального показу відсотків заряду у ПЗ Hator немає, що мінус. Тоді як я тоді виміряв відсотки? Лінійкою 😉

Програмне забезпечення Hator. Наче нормальне. 

Програма складається з 4 вкладень-вікон:

  • Перша: вибір профілю, налаштування кнопок мишки, Report Rate та  Підсвітка,
  • Друге – що і перше, замість Підсвітки у нас налаштування DPI;
  • Третє – додаткові налаштування миші;
  • Четверте – створення та налаштування макросів; 

Пішли дивитися варіанти вибору меню. Виглядає все досить просто і лаконічно. Хіба що кнопки Відновити та Застосувати майже невидимі знизу справа. І я не очікував, що налаштування мишки можна робити і в безпровідному режимі. 

Мишка не перемикається на режим Report Rate 125 Гц! Хоча в ПЗ є. Не Баг, а Фішка 🙂

Зробивши Макроси на одному ПК їх можна використати і на іншому компʼютері. Тобто, існує внутрішня памʼять мишки. Налаштування Макросів досить просте:

  • Як запис кнопок з клавіатури та їх затримками, що Ви натиснули – Почати Запис;
  • Окреме натискання потрібної Вам кнопки через меню – Додати подію.

У мене не будо досвіду ПЗ Logitech чи Razer. Вибачте 🙁 Тому можу порівняти зі старим ПЗ від A4Tech (не Bloody). Що я бачу відразу, то це 2 помітні відмінності:

  1. Макроси в A4Tech можна зробити більш складнішими – і тому саме через це їх заборонено використовувати в іграх. Наприклад, Rust. І за це їх люблять 😉 ;
  2. Інша логіка роботи профілів: у A4Tech  можна окремо задавати макроси для кожного DPI. Наприклад, якщо Ви гравець MMORPG і граєте різними класами, то можете задати 1 DPI на всі профілі в мишці, а макроси – всі різні. І перемикання між ними – 1 кнопка зміни DPI. Що дуже зручно, коли забув перемкнути профіль і граєш з не тим макросом. В Hator – заходьте в програму, вибирайте профіль і «Застосувати». 

В той же Blade and Soul: перемкнув DPI – став Lighting Assassin – змінив DPI – став Wind KFM – ще раз змінив DPI – nobrain Starcaster Astromaster. Змінюється не DPI, а макроси на кнопках миші 😉

Батарейні (і не тільки) конкуренти.

Головний конкурент – HATOR Pulsar Wireless. Чому? Бо все теж саме. Чи я сліпий, бо побачив різницю лише в енкодері колеса миші. Можливо, різниця таки є, але не точно. А різницю в 100 грн можна витратити на доставку куди Вам потрібно. 

Далі йде категорія відомих фірм з батарейками. Намагався вкластися в 3000 грн. І у більшості з них є Bluetooth, що може бути конкурентною перевагою. 

Я не люблю мишки на батарейках. Дешевше і, мабуть, простіше мати мишку з кабелем. Звісно, ті у кого є вдома зарядна станція та акумуляторні батарейки спокійно візьмуть і такі мишки – все необхідне для звичайного користування у них вже є. 

І ще є ВОНА – Bloody R90 Plus. Характеристики краще не бачити, офіційну ціну 1500 грн також, а MicroUSB у 2023р. – це вже посміховисько. 

Ще є фірма 2ЕGaming з їхньою HYPERDRIVE PRO WL 2E-MGHDPR-WL-BK. “Дірковий” дизайн (чи закрита панель в комплекті), кращий сенсор PixArt 3370, легша на 12 грамів. І саме цікаве – можливість заміни перемикачів для ЛКМ та ПКМ. 

Назва-артикул, мабуть, значить MegaGoodHighDefinitionPuperRespect. Іншого пояснення я не можу дати 😀 Свої варіанти напишіть в коментарях. 

Ще є Hator Stellar Pro Wireless, що явно по характеристикам і «дірковому» дизайну може бути цікава. Але вставляти бокові перемикачі Huano було явно сумнівне рішення. Назва перемикачів явно не підходить для наших широт, якщо неправильно поставити наголос 😉


Плюси: ТОП за свої гроші (а за акційну ціну в 1599 грн тим більше);

Мінуси: невеликі претензії до якості збірки (не забуваємо про досить невелику ціну), не всі кабелі вставляються у мишку для зарядки, автоматичне вимкнення мишки з увімкненим комп’ютером.


P. S. Коли робив таблицю якості збирання мишки відчув себе Голлумом “Моє золотце” з Володаря кілець. Більше не хочеться оглядати мишки…

Новорічні космознижки до -50% від Click.ua на широкий асортимент техніки - від стильних гаджетів до потужних геймерських комп'ютерів! 🎮📱
Забезпечте собі та близьким подарунки за вигідними цінами.
Акція триває з 2.12.2023 по 4.01.2024.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: