Новини Пристрої 17.05.2022 о 14:18 comment views icon

760 МВт∙год виробили сонячні електростанції Києва з початку року

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заступник головного редактора, керівник відділу новин

YASNO (ТОВ «Київські енергетичні послуги») у новому звіті розповіли, як змінився обсяг генерації сонячної електроенергії у столиці та як відбуватимуться виплати власникам СЕС в умовах воєнного стану.

Загальні показники для оцінки стану справ у сегменті домашніх СЕС у Києві

  • Протягом січня-квітня домашні СЕС столиці виробили 760 МВт∙год електроенергії — це на 28% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
  • За цей період домогосподарства продали до мережі більший обсяг: 435 МВт∙год проти 350  МВт∙год минулого року.
  • Така динаміка пов’язана зі збільшенням кількості домашніх СЕС у Києві: якщо станом на травень 2021 року їх було 226, то наразі у столиці діє 256 приватних СЕС. Також на обсяг виробленої сонячної електроенергії позитивно впливали сприятливі погодні умови.

Згідно зі звітом Держенергоефективності, у 2021 році близько 15 тис. домогосподарств встановили СЕС, що майже удвічі більше, ніж у 2020 році. У цілому на кінець 2021 року в Україні було близько 45 тисяч домогосподарств, які використовують сонячні панелі. Загальна потужність таких СЕС перевищує 1,2 ГВт.

760 МВт∙год виробили сонячні електростанції Києва з початку року
ДИНАМІКА ЗБІЛЬШЕННЯ КІЛЬКОСТІ ТА ПОТУЖНОСТІ СОНЯЧНИХ ЕЛЕКТРОУСТАНОВОК ДОМОГОСПОДАРСТВ

За оцінкою Агентства, домогосподарства із СЕС загальною потужністю 1205 МВт в середньому за рік можуть виробляти близько 1400 млн кВт∙год електричної енергії. Цього достатньо, щоб забезпечити близько 460 тис. домогосподарств «чистою» електроенергією.

Порядок виплат власникам СЕС в умовах воєнного стану

Відповідно до постанови НКРЕКП на період воєнного стану в Україні введено окремий порядок виплат за «зеленим» тарифом. За проданий до мережі обсяг електроенергії домогосподарства отримуватимуть мінімальний гарантований розмір оплати. Він розраховується за формулою та залежатиме від надходження коштів від споживачів у відповідному місяці. Така часткова оплата власникам СЕС буде здійснюватися не пізніше 60 днів після закінчення розрахункового періоду. Повну та остаточну оплату власники домашніх СЕС почнуть отримувати починаючи з першого дня після спливу 60-денного строку від закінчення воєнного стану. Кошти надходитимуть щомісяця рівними частинами протягом періоду, який відповідатиме строку дії воєнного стану та 60 днів після його закінчення.

 


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: