Наука та космос Новини 30.11.2022 о 20:04 comment views icon

Ліки від Альцгеймера – дослідники створили препарат, що уповільнює розвиток хвороби

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

Дослідники компаній Eisai з Токіо та Biogen з Кембриджу розробили ліки Lecanemab, які уповільнюють прогресування хвороби Альцгеймера – найбільш поширеної форми деменції. Зазначимо, йдеться саме про уповільнення прогресу розвитку хвороби, а не повне лікування.

У клінічних випробуваннях Lecanemab взяли участь 1795 осіб, які перебували на ранніх стадіях хвороби. Дослідження проводилось упродовж 18 місяців. Половина учасників отримувала препарат, решта – плацебо. У процесі дослідження автори виявили таке:

Застосування Lecanemab призводить до незначного, але вимірного уповільнення прогресу хвороби Альцгеймера.

Пояснення хвороби Альцгеймера, яке називається амілоїдною гіпотезою, здається правильним. Відповідно до цієї гіпотези базовою причиною захворювання є відкладення білка бета-амілоїду (Aβ).

Бета-амілоїд накопичується у бляшках у головному мозку людей із хворобою Альцгеймера. Бета-амілоїд та тау-білок є встановленими ознаками хвороби. Однак у науковому співтоваристві виникали дебати на тему того, чи є бета-амілоїд першопричиною виникнення хвороби чи тригером, що запускає послідовність нейродегенеративних змін.

Леканемаб є антитілом, яке прикріплюється до бета-амілоїду, а потім приваблює клітини імунної системи, що видаляють білок. Цей процес значною мірою відбувався у тих, хто приймав препарат. Успіх леканемабу передбачає, що бета-амілоїд дійсно безпосередньо викликає проблеми, пов’язані з деменцією.

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс

Однак поки що рано говорити про повний успіх препарату. Lecanemab має невеликий ефект і виявляє себе лише на ранній стадії хвороби. Отже, успіх терапії багато в чому залежатиме від оперативності виявлення захворювання, а діагностувати деменцію на такому ранньому етапі складно. До того ж, у деяких учасників дослідження леканемаб викликав неприємні побічні ефекти, такі як набряк та крововилив у мозок.

Проте дослідникам вдалося продемонструвати успішність концепції. Було показано, що підхід з використанням антитіл працює, його можна застосовувати з іншими аналогічними антитілами.

Джерело: economist

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: