Новини Авто 26.06.2023 о 11:12 comment views icon

Екіпаж Formula E оштрафували на €25 000 за використання RFID-сканера, який зчитував дані з автомобілів конкурентів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Екіпаж Formula E оштрафували на €25 000 за використання RFID-сканера, який зчитував дані з автомобілів конкурентів

Команда DS Penske, яка брала участь у кваліфікаційному раунді Formula E в Портленді, штат Орегон, отримала рекордний штраф у €25 000 та старт з піт-лейну. Екіпаж таємно використав заборонений RFID-сканер, який, за словами стюардів, міг збирати для них дані з інших гоночних автомобілів.

RFID-сканер – це пристрій, що отримує інформацію безпосередньо з чипів, вбудованих у шини автомобілів (дані про стан шин, включно з температурою та тиском).

Екіпаж Формули Е оштрафували на €25 000 за використання RFID-сканера, який зчитував дані з автомобілів конкурентів

Офіційний представник Formula E помітив як персонал DS Penske прикріплював пристрій перед початком перегонів та негайно повідомив про це технічного делегата, повідомляє The Race.

«‎Учасники встановили на вході в піт-лейн RFID-сканер, який міг у реальному часі збирати дані з усіх автомобілів. По-перше, учасникам взагалі заборонено встановлювати будь-яке обладнання на піт-лейн; по-друге, збір даних цим методом дає конкуренту багато інформації, що є величезною і несправедливою перевагою. Беручи всі обставини до уваги, ми вважаємо, що призначене покарання є доречним», – йдеться у коментарі стюардів.

Згідно з покаранням, окрім грошового штрафу у розмірі €25 000, пілоти Стоффель Вандорн і Жан-Ерік Вернь з команди DS Penske під час наступних перегонів були вимушені стояти в піт-лейні, пропускаючи інші автівки, та стартували лише тоді, коли усі конкуренти проїхали.

Екіпаж Формули Е оштрафували на €25 000 за використання RFID-сканера, який зчитував дані з автомобілів конкурентів

Контроль за станом шин став ключовою особливістю чемпіонату цього року після того, як Formula E перейшла на нового виробника шин (Hankook замість Michelin), який до того ж став спонсором перегонів. Motorsport пише, що оновлення викликало труднощі для водіїв, які використовували шини Michelin протягом попередніх 8 сезонів.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: