Новини Технології 15.03.2023 о 15:42 comment views icon

Львівська команда Skeiron створила 3D-тур Маріупольським драмтеатром — початок масштабного проєкту зі створення 3D-моделей пам’яток культури України

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/7e8fea7f1b4653ed9e1cb2c65e965ae6?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/7e8fea7f1b4653ed9e1cb2c65e965ae6?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Львівська команда Skeiron створила 3D-тур Маріупольським драмтеатром — початок масштабного проєкту зі створення 3D-моделей пам’яток культури України

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Віртуальні тури різними локаціями, що засвідчують наслідки російського вторгнення, стали важливою частиною культурної спадщини України. Чергове вагоме поповнення — 3D-тур Маріупольським драмтеатром, одного із головних символів незламності України. Його створила Львівська студія Skeiron, яка диджиталізує об’єкти культурної спадщини та музейні експонати.

3D-модель театру є у відкритому доступі — це частина ініціативи #SaveMariupolHeritage зі створенням більшого 3D-туру по інших пам’ятках Маріуполя, який своєю чергою є частиною масштабнішого проєкту #SaveUkrainianHeritage. Судячи з опису, це своєрідний віртуальний музей культурної спадщини України. Команда Skeiron, спираючись на сучасні технології 3D-сканування, хоче фіксувати стан пам’яток культурної спадщини України, що в майбутньому допоможе максимально точно відновити їх у разі руйнування, зокрема й внаслідок атаки російською ракетою.

“Проєкт #SaveMariupolHeritage – це початок великого проєкту про Маріуполь. Зараз проєкт презентує 3D-хмару точок центральної частини міста та 3D-тур по Маріупольському драматичному театру. Цим проєктом ми хочемо привернути увагу світу до Маріуполя й продовжити відроджувати інші важливі архітектурні та історичні пам’ятки міста.” – коментує співзасновник студії Skeiron Андрій Гривнак. 

Створення тривимірної цифрової моделі театру тривало понад три місяці. Команда використала передову технологію фотограмметрії: робили зображення екстер’єру та інтер’єру театру, а потім перетворили їх на 3D-модель із картою глибини. За словами творців проєкту, довгі терміни зумовлені, зокрема й нестачею необхідних детальних даних будівлі, які було дуже непросто знайти у відкритих джерелах. Фото та відео, шукали “по дрібках” аби відтворити повномасштабну 3D-модель будівлі. 

Стартап Skeiron заснували у 2016 троє однокласників: Юрій Преподобний, Андрій Гривняк та Володимир Заяць. Раніше львівська команда розробила пам’ятки архітектури в 3D форматі для Google та проєкт Pocket city AR. Наразі у Google пошуку доступні понад 40 українських пам’яток у 3D, зокрема Домініканський та Софійський собор.  

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

 

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% украі‌нською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологіи‌ та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: