Новини Софт 19.10.2022 о 17:27 comment views icon

Meta продає Giphy — сервіс зберігання GIF-анімацій — на вимогу британського антимонопольного регулятора

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

У 2020 році Meta придбала Giphy за 315 мільйонів доларів, чим привернула увагу британського регулятора, який побачили в угоді спробу обмежити конкуренцію. Після апеляції, що тривала майже рік, компанію таки змусили продати сервіс.

Giphy – одна з найпопулярніших платформ для обміну GIF-файлами в Інтернеті. Компанія повідомляла про більш ніж 200 мільйонів активних користувачів щомісяця станом на 2017 рік.

Meta звернула увагу на величезний інтерес користувачів до Giphy та спробувала купити компанію у 2020 році за 315 мільйонів доларів. Британське управління з конкуренції та ринків (CMA) одразу ж провело свою перевірку, і дійшло висновку, що Meta після поглинання Giphy зможе збільшити свою і так значну ринкову владу шляхом:

  • відмови в доступі до GIF-файлів Giphy або його обмеження для інших платформ соціальних мереж (тим самим підштовхуючи користувачів до сайтів, що належать Meta, які й так займають 73% часу, що проводять мешканці Великобританії в соціальних мережах);
  • зміни умов доступу — наприклад, може знадобитися, щоб клієнти Giphy (такі, як TikTok, Twitter та Snapchat) надавали більше даних від користувачів із Великобританії для доступу до GIF-файлів Giphy.

CMA наказали Meta перепродати Giphy. У листопаді 2021 року Giphy вирішила оскаржити рішення регулятора, заявивши, що у неї “немає значущого бізнесу, що приносить дохід” без користувальницької бази Meta для монетизації GIF, і що гіфки “вийшли з моди”. Meta також виступила на захист злиття, заявивши, що придбання Giphy дасть “ширший вибір для всіх” і не завдасть шкоди користувачам чи конкуренції.

Апеляція тривала майже рік, але суддя зрештою став на бік CMA. 18 жовтня Meta наказали продати Giphy, щоб запобігти антиконкурентній монополії (проте на перепродаж можуть піти місяці або навіть роки).

Тепер Meta має зосередитися на американському уряді, який незадоволений іншою угодою компанії. Федеральна торгова комісія нещодавно подала до суду на Meta, щоб заблокувати придбання компанії “Within” – творців популярного фітнес-додатка віртуальної реальності. FTC стверджує, що ця спроба також є “антиконкурентною” і каже, що угода може порушити закони США щодо монополій.

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше

Раніше ми розповідали, що Meta потрапила до епіцентру конфлікту в Індії, де одне з місцевих ЗМІ заявляє, що компанія видалила пост в Instagram у відповідь на скаргу високопоставленого індійського політика. Meta спростовує ці заяви та звинувачує видання у використанні сфабрикованих доказів.

Джерело: Techspot


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: