Новини Наука та космос 22.06.2023 о 14:57 comment views icon

Аномальна спека у тропічній Атлантиці — там вже фіксують температурні рекорди, як у серпні

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Погода та клімат на Землі продовжують демонструвати тривожні тенденції – в Антарктиді зменшується площа морського льоду (нинішні показники значно менші за усі попередні роки спостережень, починаючи з 1981-го), а Тропічна Атлантика задихається від аномальних температур.

Купол високого тиску над північною Мексикою та південною частиною Техасу підштовхує температури до високих рівнів – 18 червня техаське місто Дель-Ріо зафіксувало свій температурний рекорд у 44°C, а інший населений пункт Ріо-Гранде-Віллідж 20 червня звітував про майже 48°C.

Графік показує, наскільки потеплішало в головному регіоні розвитку в Атлантиці у червні 2023 року.
Графік показує, наскільки потеплішало в головному регіоні розвитку в Атлантиці у червні 2023 року.

В Атлантичному океані вже вирує тропічний шторм «‎Брет», який ось-ось наблизиться до ураганної сили, загрожуючи Карибському морю. Інша тропічна хвиля має гарні шанси перетворитися на шторм «‎Сінді» у наступні кілька днів.

Біля узбережжя Африки також фіксують «‎напрочуд енергійну» хвилю, хоча вона скоріш за все не розвинеться у шторм.

Зазвичай саме так атлантичні тропіки виглядають наприкінці серпня або у вересні, у пік сезонної активності – коли починає рухатись так званий «‎африканський поїзд хвиль», де області низького тиску в атмосфері прямують на захід від Африки до Атлантичного океану з певною регулярністю та знаходять сприятливе середовище для посилення. Ця територія Атлантики між Африкою та Карибським морем відома як «головний регіон розвитку».

Зображення з супутника, зроблене в середу вдень, яке показує «‎африканський поїзд хвиль» у дії.
Зображення з супутника, зроблене в середу вдень, яке показує «‎африканський поїзд хвиль» у дії.

Бен Нолл, метеоролог з Нової Зеландії, зазначив у понеділок, що температура поверхні моря в головному регіоні розвитку зараз вища, ніж коли-небудь у червні, і більше відповідає серпневій; а науковець Філ Клоцбах каже, що протягом століття спостережень у червні ще ніколи не фіксували одразу двох ураганів в цьому регіоні.

Курс UI/UX дизайну від Mate academy.
На курсі ви навчитесь створювати інтуїтивно зрозумілі та привабливі інтерфейси вебсайтів і застосунків. Ви також освоїте ключові принципи дизайну та дізнаєтесь як виділятися на ринку. А ми вас не лише навчимо, а й працевлаштуємо. Сертифікат теж буде!
Дізнатися більше про курс

Яким тоді буде решта сезону ураганів в Атлантиці поки незрозуміло. Основна активність припадає на середину серпня – середину жовтня, і трохи тривожить думка про те, наскільки теплим і сприятливим буде море для ураганів до того часу. Водночас Ель-Ніньо в Тихому океані має посилити зсув вітру над Атлантикою – і таке протистояння виглядає як велика битва двох потужних погодних явищ.

Джерело: Ars Technica


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: