Новини Україна 13.07.2023 о 14:18 comment views icon

Тризуб на щиті монумента «Батьківщина-мати» замість герба СРСР — радянська символіка зникне з монумента до Дня незалежності

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Тризуб на щиті монумента «Батьківщина-мати» замість герба СРСР — радянська символіка зникне з монумента до Дня незалежності

13 липня Державна інспекція архітектури та містобудування України дозволила ремонт щита монумента «Батьківщина-мати» у Києві — радянський герб замінять на Державний Герб України (Тризуб), повідомляє офіційна сторінка ДІАМ у Facebook.

Саме таке рішення рівно рік тому підтримали 85% із 800 тисяч українців, які взяли участь у відповідному голосуванні в «Дії». Тепер же ДІАМ дозволило виконати необхідні роботи, щоб прибрати радянську символіку з одного із найвідоміших символів Києва та найвищого монумента в Європі.

Схваленими проєктними рішеннями передбачається влаштування Тризуба на щиті монумента «Батьківщина-мати», який відповідає зображенню на малому Державному Гербі України. Основні розміри та схему розташування Тризуба погоджено Міністерством культури та інформаційної політики України.

Замовник будівництва — Національний музей історії України у Другій світовій війні. Всі роботи мають виконати до Дня незалежності. Вартість проєкту — 28 млн грн, з яких 3 млн перерахував monobank. Серед інших фінансових партнерів та донорів з реконструкції монумента перераховані Нафтогаз, Нова Пошта, Метінвест, АТБ, Ощадбанк, ПУМБ, ПриватБанк, Український Аграрний Холдинг, Перша Приватна Броварня, КАН Девелопмент та КАНБУД, ОТП Банк, WOG, Асоціація «Незалежна асоціація банків України». За словами міністра культури України Олександра Ткаченка, вартість є  “значно меншою, ніж прораховували раніше”.

«Сподіваємось на якнайшвидший початок будівельних робіт та з нетерпінням чекаємо надходження документів для прийняття об’єкта будівництва в експлуатацію!

Щиро вболіваємо та максимально сприяємо тому, аби від ворога та всього, що з ним зв’язано в нашій державі не залишилось і сліду!»

з повідомлення ДІАМ

«Батьківщина-мати» — цікаві факти та трішки історії

Монумент «Батьківщина-мати» розташований на високому правому березі Дніпра на території Національного музею історії України у Другій світовій війні. Він споруджений у 1981 році та вважається найвищою скульптурою у Європі. Загальна висота монумента з постаментом — 102 метри.

Первинний проєкт ще в 1970-х роках розробив скульптор Євген Вучетич, але зрештою будівництво почалося набагато пізніше за проєктом українського скульптора Василя Бородая, який змінив початковий задум. Спочатку передбачалося, що на постаменті підноситиметься 90-метрова бронзова з позолотою фігура жінки, а біля підніжжя з 30-метрової висоти повинен був текти до Дніпра водоспад, з обох боків якого солдати форсували б річку.

Онлайн-курс Бізнес-аналіз. Basic Level від Ithillel.
В ході курсу студенти навчаться техніці збору і аналізу вимог, документуванню та управлінню документацією, управлінню ризиками та змінами, а також навчаться моделювати процеси і прототипуванню.
Приєднатися

Монументу в Києві на схилах Дніпра вже понад чотири десятиліття, але для багатьох киян він так і не став «своїм» — в інтерв’ю «Радіо Свобода» культуролог Максим Стріха розповів, що в колах інтелігенції вже тоді неофіційно лунало невдоволення, що скульптура таких велетенських розмірів є прикладом класичної радянської гігантоманії та монументалізму.

«Я от пам’ятаю власні враження 1982-го року, коли він з’явився, — то це було таке спотворення краєвиду Києва, що мені здається, що ні порожнє місце на щиті, ні тризуб цьому монументові не допоможуть»

Максим Стріха,

культуролог


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: