Новини Наука та космос 09.11.2023 о 16:21 comment views icon

Земля втратить зв’язок із Марсом на 2 тижні — через «‎сонячне сполучення»

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

«‎Режим мовчання» триватиме з 11 по 25 листопада.

Науковці з Землі готуються до чергової тимчасової втрати зв’язку з усіма своїми марсіанськими науково-дослідними апаратами (як на орбітах навколо Марса, так і на його поверхні).

Причина — черговий епізод сполучення, коли Земля та Марс перебуватимуть на протилежних від Сонця точках своїх орбіт (тобто зірка в цей момент повністю перекриває шлях для радіосигналів). Саме сполучення Земля-Марс відбудеться 18 листопада, а період «режиму мовчання‎» триватиме з 11 по 25 листопада.

Земля втратить зв'язок із Марсом на 2 тижні — через «‎сонячне сполучення»

У таких випадках частина науково-дослідних апаратів/приладів або тимчасово вимикаються (зазвичай переходять в режим накопичення енергії для подальших місій), або працюють в обмежено автономному режимі та здійснюють накопичення поточної інформації (з її подальшою передачею після відновлення зв’язку з Землею).

Деякі апарати NASA заздалегідь підготувало до події — гелікоптер Ingenuity днями здійснив свої 65-й і 66-й польоти на Червону планету, аби правильно розташуватись до моменту, коли він буде відрізаним від наземного контролю.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: