Новости Наука и космос 13.04.2021 в 17:48 comment

MySatUA — персональний наносупутник-конструктор за 3000 гривень

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Команда українських розробників MySatUA розробила, за їх словами, перший персональний наносупутник-конструктор, який можна зібрати та запрограмувати самостійно без спеціальних знань, після чого проводити експерименти з сенсорами супутника. Супутник не вимагає пайки, а процес складання конструктора — простий.

MySatUA — персональний наносупутник-конструктор за 3000 гривень

Як розповіли засновники проєкту, кубсат був створений, щоб задовольнити внутрішню потребу в недорогій та надійній моделі супутника українського виробництва. Команди стартапів Lunar Research Service та Space Cossacks спільними зусиллями розробили модульний супутник для внутрішніх цілей і варіант для STEM-освіти, який згодом сформувався в самостійний проєкт MySatUA.

MySatUA — персональний наносупутник-конструктор за 3000 гривень

 

Засновники запевняють, що вже через годину після початку збирання, супутник може бути повністю готовий до роботи. У майбутньому його можна буде модифікувати за допомогою додаткових модулів. Розробники стверджують, що базова версія MySatUA може бути поліпшена до справжнього наносупутника та виведена на ракеті-носії на орбіту для повноцінної роботи.

Вартість базового комплекту MySatUA за попереднім замовленням на «Спільнокошті» (український Kickstarter) — 3000 гривень.

Онлайн-курс "С++ для GameDev" від robot_dreams.
Навчіться кодити на C++ з нуля, опануйте принципи обʼєктно-орієнтованого програмування, ключові бібліотеки та інструменти.Створюйте десктопні та мобільні ігри. Розвивайтеся в геймдеві.
Детальніше

Що входить до базового комплекту MySatUA

  • Потужний світлодіод, що випромінює в спектрі нашого Сонця.
  • Датчики освітленості — фотодіоди — які покажуть, як супутник розташований відносно Сонця і Землі.
  • Для орієнтації в просторі вбудовані акселерометр і гіроскоп.
  • Для більш точного позиціювання в комплекті додається магнітний компас.
  • Для дослідження навколишнього середовища в супутнику передбачені датчики температури і вологості, а також датчик тиску, щоб вимірювати висоту.
  • Високоточні годинники необхідні для програмування дій за таймером, щоб супутник виконав команду в запрограмований час.
  • Супутник оснащений власною системою живлення та акумулятором для перезаряджання.
  • MySatUA активується за допомогою механізму RBF (Remove Before Flight — Висмикнути перед запуском), так що враження перед запуском зовсім як при роботі з комерційними дорогими кубсатами.

«Отримати свій персональний супутник або підтримати проєкт донатом може кожен, хто любить спостерігати за запусками SpaceX і посадкою роботів NASA на Марс. Ми зібрали всі необхідні сенсори для того, щоб створити повноцінний супутник, який можна зібрати і протестувати вдома. Так що будь-який бажаючий може збирати й вивчати космічне обладнання самостійно або з дітьми»,

Дмитро Хмара,

СЕО MySatUA

На момент написання новини MySatUA зібрав 68 348 гривень, тоді як ціль складає 78 700 гривень. Максимальна винагорода на спільнокошті за внесок у розмірі понад 30 тис. гривень — бронь місця на кулі, який виведе супутник в стратосферу.

Засновники впевнені, що проєкт MySatUA замотивує ентузіастів звернути увагу на професію космічних інженерів, що допоможе Україні зайняти позицію в новій космічній ері. Частина зібраних краудфандінгом коштів обіцяють витрати на підготовку освітніх семінарів, онлайн-курсів і навчальних матеріалів для популяризації космічних технологій серед молоді.


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: