Новости Новости 18.05.2021 в 13:15 comment

Національний банк, Visa та Mastercard домовилися про поступове зниження комісії інтерчейндж — за два роки на 40%. monobank з 1 липня «‎суттєво міняє кешбеки»

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Домовленість щодо намірів співпрацювати у напрямку поступового зниження комісії інтерчейндж, яка стала завершенням скандально відомої історії з регулюванням еквайрингу, Національний банк, Visa та Mastercard скріпили меморандумом. Мова про той самий законопроєкт №4364.

Як повідомляється на сайті НБУ, міжнародні платіжні системи Visa та Mastercard погодились на поступове зниження граничного розміру ставок внутрішньодержавних міжбанківських комісій (інтерчейндж). Так, протягом наступних двох років ставка інтерчейнджу впаде на 40%. З іншого боку, з самого початку обговорювалось зниження ставки більш як втричі.

Visa та Mastercard вже звернулися до Антимонопольного комітету України із заявою щодо надання дозволу на узгоджені дії. Після отримання такого дозволу вони розпочнуть поступове зниження граничних розмірів ставок комісії інтерчейндж.

Як саме буде знижуватись ставка інтерчейнджу:

  • з 01.07.2021 – не більше 1,20%;
  • з 01.07.2022 – не більше 1,00%;
  • з 01.07.2023 – не більше 0,90%.

«‎Досягнутий компроміс ми вважаємо збалансованим і виваженим. Таке рішення сприятиме зниженню вартості безготівкових операцій та захисту інтересів українців – користувачів платіжних карток, а також – розвитку конкуренції та розширенню можливостей для появи на платіжному ринку нових інструментів безготівкових розрахунків».

Олексій Шабан

заступник Голови Національного банку

Офіційні заяви Mastercard та Visa з приводу зниження комісій інтерчейндж

«Компанія Mastercard протягом останніх років знижувала розмір комісій інтерчейндж на українському ринку, і ми підтримали ініціативу банківського сектору щодо їх подальшого зниження. Запропонований Меморандум щодо поетапного ринкового зниження рівня комісій інтерчейндж покликаний забезпечити розвиток безготівкових розрахунків в Україні та відповідає принципам ринкової економіки, що є в інтересах всіх учасників ринку. Ми сподіваємось на оперативний розгляд звернення Антимонопольним комітетом України та позитивне рішення, що дозволить знизити комісії інтерчейндж в Україні вже з липня цього року»

Інга Андреєва,

генеральна директорка Mastercard в Україні та Молдові.

 

Онлайн-курс "Управління ІТ-командами" від Laba.
Прокачайте свої soft- і hard-скіли в управлінні кількома IT-командами, отримайте практичні стратегії та інструменти ефективного team-ліда.
Програма курсу і реєстрація

«Компанія Visa в усьому світі підтримує ринковий підхід до регулювання комісії інтерчейндж. Ми впевнені, що саме еволюційне зниження ставки, що його передбачає Меморандум, – найкраща запорука ефективного розвитку безготівкових платежів. Наша компанія віддана подальшій розбудові безготівкової економіки України разом з іншими представниками галузі, і ми високо цінуємо роль Національного Банку України у створенні прозорих конкурентних умов фінансового ринку»

Віра Платонова,

старша віце-президентка, регіональна директорка компанії Visa в Україні, Грузії, країнах СНД та Південно-Східної Європи.

У компанії Fintech Band, розробник популярного платіжного додатка monobank, оперативно відреагували на «покращення» та не приховуючи сарказму привітали великих торговців з перемогою та побажали більше лояльних, постійних клієнтів. Відповідний коментар опублікував співзасновник проєкту Олег Гороховський у своєму Telegram-каналі та пригадав анекдот про двох ковбоїв для ілюстрації досягнутого компромісу. Одночасно Гороховський анонсував про вимушене рішення з 1 липня «серйозно змінити кешбеки». Подробиці він пообіцяв розповісти у червні.

«А втім, ми будемо дуже старатися зробити так, щоб у клієнтів залишалися інші аргументи для користування нашими картами».

Олег Гороховський,

співзасновник Fintech Band та monobank

Залишається сподіватись, що цей компроміс влаштує ПриватБанк, який раніше пригрозив відключенням Apple Pay та Google Pay у разі прийняття змін.

ПриватБанк пригрозив відключенням Apple Pay та Google Pay у разі законодавчого обмеження розміру банківської комісії

Онлайн-курс "Управління ІТ-командами" від Laba.
Прокачайте свої soft- і hard-скіли в управлінні кількома IT-командами, отримайте практичні стратегії та інструменти ефективного team-ліда.
Програма курсу і реєстрація

 


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: