Новости Новости 29.03.2021 в 14:05 comment

ПриватБанк пригрозив відключенням Apple Pay та Google Pay у разі законодавчого обмеження розміру банківської комісії

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Слідом за Нацбанком проти законопроєкту №4364, який зараз готується до другого читання в Раді та яким пропонується законодавчо обмежити розмір банківської комісії, виступив також найбільший український банк ПриватБанк, який оцінив прямі втрати держбюджету у разі прийняття змін щонайменше в 4 млрд на рік.

ПриватБанк та інші провідні банки виступають категорично проти неринкового регулювання одного з найбільш розвинених в Україні банківського та платіжного ринків та пропонують еволюційне та гармонійне регулювання ринку еквайрингу банками та платіжними системами.

Як повідомив заступник голови правління ПриватБанку Разван Мунтеану, прогнозоване зменшення прибутку банку становитиме до 5,3 млрд грн на рік, що коштуватиме державі, як власнику ПриватБанку, щороку 3,3 млрд грн дивідендів.

Водночас застосування неринкового підходу до регулювання комісії призведе до значного падіння кількості та обсягу безготівкових операцій — з 55,2% до 25,6%, та відповідно, зростанню готівкових, що своєю чергою зведе нанівець зусилля держави щодо фіскалізації бізнесу. Прямі втрати бюджету від недоотриманих податків становитимуть ще майже 1 млрд грн на рік.

“Ми не сприймаємо шантаж та тиск з боку лоббі великих рітейлерів, та пропонуємо відкрите та прозоре інформування ринку щодо обсягів та середніх розмірів комісій еквайрингу та інтерчейнджу, обсягів готівковий та безготівкових платежів, обсягу інвестицій в розвиток та підтримку платіжної інфраструктури, інновацій та програм лояльності для споживачів.

Разван Мунтеану,

заступник голови правління ПриватБанку

Як розгортались події навколо законопроєкту №4364, який передбачає встановлення граничного розміру інтерчейнджу та комісії еквайрингу

  • 19 березня співвласник Rozetka Владислав Чечоткін та співзасновник monobank Олег Гороховський посперечалися у фейсбуці щодо законопроєкту №4364, який зараз готується до другого читання в Раді та яким пропонується законодавчо обмежити розмір міжбанківської комісії.
  • 22 березня Нацбанк назвав недоцільним законодавче обмеження граничного розміру комісії інтерчейндж та закликав відмовитися від такого механізму. В той же день співзасновник monobank Олег Гороховский натякнув, що зміни, швидше за все, будуть прийняті: максимальний розмір комісій еквайрингу для торговців обмежать на рівні 1%, а ставок інтерчейндж — 0,5%.
  • Водночас стало відомо про плани Rozetka створити власну платіжну систему.

Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: