Новости Новости 02.12.2021 в 09:24 comment views icon

В Україні з 10 грудня заборонять безкоштовні пластикові пакети в магазинах, за порушення — штраф 1700-8500 грн

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

В Україні з 10 грудня поточного року починає діяти перший етап обмежень, передбачений в законі №1489-IX «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Головна мета такого рішення – запобігти утворенню пластикових відходів, які потім опиняться на звалищі, а отже у довкіллі, нагадали в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів.

Зокрема, у магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг буде заборонено безоплатне розповсюдження пластикових пакетів. Окрім, біорозкладних пакетів, а також надтонких пластикових пакетів, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса і продуктів із них, сипучих продуктів та льоду.

В Україні з 10 грудня заборонять безкоштовні пластикові пакети в магазинах, за порушення - штраф 1700-8500 грн

До порушників цієї вимоги застосовуватимуться адміністративно-господарські санкції, а саме — штрафи від 1700 до 3400 грн за перше, та 3400-8500 грн за повторне порушення.

«Обмеження обігу пластикових пакетів на території України – це у першу чергу, про запобігання утворенню відходів. Використання пластикових пакетів стане зваженим, а українці поступово звикнуть брати пакети лише за реальною потребою. А отже менше продукуватиметься сміття, яке потім опиниться на звалищі, потрапить у довкілля. Практика, яка наразі запроваджується в Україні, не є новою. За аналогічними правилами живуть європейці, подібні обмеження встановили десятки країн світу. І ми також рухаємося цивілізованим шляхом», — відзначив в.о. Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

За його словами, у Туреччині лише за перший рік заборони пластикових пакетів, їх використання зменшилось на 75%. Це дозволило заощадити 150 тисяч тонн пластику. В Ірландії після введення податку лише за перший рік попит на пластикові пакети знизився на 90%.

Бізнес англійська.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

Також Руслан Стрілець нагадав, що насправді не існує безкоштовних пакетів. Ціна за пакети, які нібито, можна взяти безкоштовно, закладається у вартість середнього чеку — тож берете ви пакети в магазині чи ні, ви все одно за них сплачуєте.

«Для себе я порахував, що використання екоторбинки це дешевше, ніж щоразу купувати пластиковий пакет. Це економічно вигідніше. Давайте не забувати також про те, що альтернатива такому пластику, це не тільки екоторбинка, але й біорозкладний пакет. Він розкладається від 1 до 4 місяців та абсолютно не шкодить довкіллю. Це також альтернатива, яка дозволить лайтово відмовитися від звички купувати шкідливі пластикові пакети», — розповів Руслан Стрілець.

В.о. Міністра також поінформував, що наступним кроком для України має стати обмеження обігу пластикової продукції одноразового використання. Цей передбачає заборону виробництва, ввезення на територію України та введення в обіг одноразових пластикових виробів, для яких вже є альтернативи (посуд, столове наряддя, соломинки тощо).

Нагадаємо, що 1 червня 2021 року Верховна Рада України проголосувала у другому читанні та в цілому закон про «заборону пластикових пакетів» (№2051-1), який має на меті покращити екологічну ситуацію і наблизити Україну до європейських стандартів. Вже 7 червня під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Екологія» закон підписав президент України Володимир Зеленський.

Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів

Продолжается конкурс авторов ИТС. Напиши статью о развитии игр, гейминг и игровые девайсы и выигрывай профессиональный игровой руль Logitech G923 Racing Wheel, или одну из низкопрофильных игровых клавиатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: