Статті Озброєння 26.06.2023 о 10:00 comment views icon

LGS Fennek: розвідувальна машина, від якої не сховатися

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg

Ірина Тесленко

Автор статей

LGS Fennek: розвідувальна машина, від якої не сховатися

 З початком зими 2023 року у ЗМІ часто поширювалась інформація про отримання Києвом сучасних розвідувальних машин Fennek. Однак лише у травні Нідерланди офіційно підтвердили передачу цього транспортного засобу. Розповідаємо про особливості цієї сучасної машини та як вона допомагає українським військовим. 

Розробка та служба LGS Fennek

Назва машини дуже символічна, адже Фенек – це пустельна лисиця з Північної Африки. Таке ім’я відповідає меті та особливостям бронемашини, адже Fennek має невеликі габарити як для свого класу, а також “гострий зір”, яким відстежує позиції ворога. 

Серійне виробництво транспортного засобу розпочалося у 2001 році, Fennek використовується як одна з кількох розвідувальних машин в Німеччині та як основна в Нідерландах, ще одним оператором Fennek є Збройні сили Катару.

Виробництвом займається компанія Krauss-Maffei Wegmann відома українцям своїми машинами Dingo, які вже працюють на фронті. У виготовлені бере участь голандська компанія Dutch Defence Vehicle Systems, також ліцензованим виробництвом цих авто займається турецька компанія FNSS Defense Systems. LGS Fennek: розвідувальна машина, від якої не сховатися

Попри доволі молодий вік як для броньованого авто, Fennek має бойовий досвід в Афганістані. Також автомобіль вже був залучений під час російського вторгнення. 

Машина потрапила на світлину ще до офіційного підтвердження її передачі. Фото натякнуло, що саме уряд Нідерландів надіслав нам Fennek, адже на фото було видно, що машина оснащена 12.7 кулеметом Browning M2, а німецька армія встановлює на Fennek 7.62-кулемет MG3. 

Щодо кількості, то загальна цифра виготовлених машин у світі сягає 632 одиниці. У 2011 році голландська армія замовила 410 машин, включаючи 202 розвідувальні, 130 одиниць типу MRAT та 78 версій загального призначення, а німецька армія замовила 222 машини, включаючи 178 розвідувальних, 24 саперних і 20 варіантів об’єднаних груп вогневої підтримки (JFST). 

Курс Digital Marketing від Mate academy.
На курсі ви навчитесь запускати рекламу в кабінтеах Facebook/Instagram та Google. Ви також познайомитися з SEO та Email marketing. Це ті навики які найчастіше просять ІТ компанії від Junior Marketers. А ми вас не лише навчимо, а й працевлаштуємо!
Дізнатися більше про курс

Конструкція LGS FennekLGS Fennek: розвідувальна машина, від якої не сховатися

Fennek має чудову репутацію і часто отримує оцінку від військових оглядачів як найдосконалішої машини розвідки. Fennek відіграє важливу роль, адже виконує допоміжну функцію, забезпечуючи артилерійські та механізовані бригади інформацією про розташування ворога. Грубо кажучи, високоточна зброя є такою завдяки точному наведенню та одним з навідників працює Fennek. 

Машина легко адаптується до місцевості, адже водій дистанційно регулює тиск в шинах залежно від дороги. А особлива конструкція робить Fennek тихим, щоб ворог не міг засікти машину на звук. 

Екіпаж з трьох осіб (водій, командир і радист/спостерігач) захищений великими куленепробивними вікнами. Корпус Fennek має суцільнозварну алюмінієву броню з додатковими модулями, які забезпечують захист від вогню стрілецької зброї калібру 7,62 мм та осколків снарядів.

Стандартне обладнання Fennek включає систему виявлення та гасіння пожежі в моторному відсіку, систему обігріву та охолодження, а також систему миття/протирання. Можна встановити широкий спектр додаткового обладнання, включаючи систему NBC, різні системи зв’язку та два водомети, щоб забезпечити повну здатність амфібії. Fennek також оснащено спеціальними вихлопними трубами для мінімізації ІЧ-сигнатури. Візуально авто легко впізнати, адже якщо лисиця Фенек має величезні вуха, то машина Fennek – великі вікна, забезпечуючи водієві чудовий кут огляду понад 180°. 

Озброєння у машин різне, залежно від модифікації. Базова машина розвідки оснащується кулеметами або 40-мм гранатометом. Гарматна установка може обертатися на повні 360º з підйомом від -10 до +40º. При оснащенні 7,62 мм кулеметом боєкомплект становить 250 набоїв або 32 снаряди при оснащенні 40-мм гранатометом. LGS Fennek: розвідувальна машина, від якої не сховатися

Серцем машини виступає 6-циліндровий дизельний двигун із проміжним охолодженням і турбонаддувом Deutz BF6M 2013C потужністю 240 к.с., у поєднанні з шестиступеневою автоматичною трансмісією.

Курс Digital Marketing від Mate academy.
На курсі ви навчитесь запускати рекламу в кабінтеах Facebook/Instagram та Google. Ви також познайомитися з SEO та Email marketing. Це ті навики які найчастіше просять ІТ компанії від Junior Marketers. А ми вас не лише навчимо, а й працевлаштуємо!
Дізнатися більше про курс

Машина може рухатися з максимальною швидкістю 112 км/год і 23 км/год у режимі заднім ходом. Має запас ходу 1000 км і 460 км в умовах бездоріжжя. Камера заднього огляду, встановлена ​​в задній частині автомобіля, і монітор, інтегрований у панель приладів, надають водієві необхідну допомогу для швидкого ухилення та вмілого маневрування автомобіля.

Головна особливість машини полягає у висувній щоглі, встановленій у задній частині корпусу з лівого боку. На цій платформі розміщується блок з тепловізійною камерою, чорно-біла ПЗС-камера та лазерний далекомір. Щогла стабілізована для правильної роботи датчиків і здатна обертатися та змінювати кут підйому. Також її можна зняти з машини та встановити на штатив, щоб вести спостереження в умовах щільної забудови, де існують перешкоди для проїзду машиною.LGS Fennek: розвідувальна машина, від якої не сховатися

Використання гібридної навігаційної системи з підтримкою GPS дозволяє з високою точністю визначати власне положення автомобіля. Захоплення цілей здійснюється за допомогою лазерного далекоміра, що разом з навігаційною системою дає змогу точно визначати координати розташування розвідуваних об’єктів. Ціль типу “гелікоптер” може бути виявлена на відстані до 10 км, а ідентифікована — до 2 км.

Модифікації LGS FennekLGS Fennek: розвідувальна машина, від якої не сховатися

Асортимент машин у виробника доволі широкий, адже сімейство машин Fennek починалось з базового засобу розвідки, але отримало модифікації для виконання широкого спектра завдань. Існує 7 варіантів Fennek, яких об’єднує міцне шасі та висока мобільність на бездоріжжі. 

Fennek Pioneer – базова версія, яка розгортається для дослідження та розвідки. Транспортний засіб виконує непомітне дослідження місцевості, має потужну броню і здатний захищатися при зустрічі з ворогом. 

Командно-контрольна машина Fennek – універсальний варіант, який використовується в різноманітних місіях. Замість обладнання для моніторингу та розвідки тут є місце для зберігання обладнання, припасів, питної води та харчових продуктів. Перші машини такої конфігурації інженери німецької та голландської армій почали експлуатувати з 2005 року. 

LGS Fennek: розвідувальна машина, від якої не сховатися
Fennek FAO (Forward artillery observer) – “артилерійський спостерігач”. Відрізняється вдосконаленою навігаційною системою, яка забезпечує надзвичайно високу точність локалізації цілі з точки зору висоти та відстані. Машина передає офіцеру вогневої підтримки інформацію про ціль, здійснює необхідну корекцію.

Артилерійський спостерігач також має модуль цифрової карти для відображення положення та орієнтування на відкритій місцевості. Внутрішньо він оснащений дисплеєм TBMS (система управління тактичним полем бою) для офіцера вогневої підтримки та додатковими можливостями радіозв’язку, щоб допомогти екіпажу надавати вогневу підтримку повітряним, сухопутним або морським силам.LGS Fennek: розвідувальна машина, від якої не сховатися

Fennek JFST (Joint Fire Support Team) – цей варіант використовується німецькою армією. Це не одна машина, а пара з артилерійського спостерігача та передового повітряного диспетчера (FAC). Вони працюють для розвідки та координації тактичної вогневої підтримки армії, авіації та флоту. Лазерний цілевказівник може знаходити цілі для ВПС і направляти боєприпаси з лазерним наведенням до призначених цілей. LGS Fennek: розвідувальна машина, від якої не сховатися

Fennek SWP Stinger – версія для розширеної протиповітряної оборони. Ця версія Fennek оснащується пусковою установкою з чотирма ракетами Stinger. Робота системи можлива як автономно з борту автомобіля, так і дистанційно в складі наземної системи ППО. Чимось нагадує броньований ЗРК Avenger, про який ми розповідали раніше. Також існує версія машини з протитанковими керованими ракетами. LGS Fennek: розвідувальна машина, від якої не сховатися

Fennek TACP (Tactical Air Control Party) – машина, яка працює у складі групи тактичного повітряного управління. Допомагає авіації визначати наземні цілі. LGS Fennek: розвідувальна машина, від якої не сховатися

Завдяки оптимальному поєднанню можливостей розвідки, мобільності, керованості та маскування Fennek ідеально працює у сучасних оперативних сценаріях бойових дій. Він спостерігає за переміщеннями ворожих військ, ідентифікує цілі, вчасно виявляє щось підозріле та надає необхідну підтримку іншим підрозділам. Тому, коли у новинах буде чергова інформація про невдалі спроби ворогів захопити москву, будьте впевнені – завдяки роботі розвідників і такій техніці як Fennek українські військові знають про кожен рух ворога.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: