Огляди Огляди 07.01.2023 о 10:00 comment views icon

Рецензія на фільм «М3ГАН» / M3GAN

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg

Микита Казимиров

Автор рецензій

На 2022 рік припав різкий стрибок у розвитку технологій штучного інтелекту та нейронних мереж. AI вже здатний вести майже адекватні діалоги та створювати зображення, наслідуючи стилі відомих на весь світ художників. І нехай з технологічного погляду подібні новини вражають, водночас вони викликають у багатьох людей тривогу і навіть страх. Саме на цих почуттях намагаються зіграти автори горору «М3ГАН». Розповідаємо в рецензії нижче, що в результаті у них вийшло.

1.5
Оцінка ITC.ua
Плюси: цікаві й актуальні ідеї, закладені в сценарій; якщо ви любите відвертий крінж і тупі моменти, від «М3ГАН» можна отримати своє дивне задоволення
Мінуси: спроби охопити надто багато тем одразу призводять до відсутності чіткого фокуса в сценарії; персонажі не викликають жодної симпатії; прямолінійні горор-моменти, невинахідливі та нудні; абсолютно недоречні спроби перетворити фільм на TikTok-тренд

«М3ГАН» / M3GAN

Жанр горрор

Режисер Джерард Джонстоун

У ролях Еллісон Вільямс, Вайолет Макгроу, Емі Дональд, Ронні Чіен, Лорі Дангі

Прем’єра кінотеатри

Рік виходу 2023

Бізнес англійська від Englishdom.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

Сайт IMDb

Головни героїні фільму — жінка-робот Джеммі (Еллісон Вільямс) та її племінниця Кейді (Вайолет Макгроу). Остання через автомобільну аварію втратила батьків, тому живе зі своєю тіткою. Однак Джемма — завзятий трудоголік, тому і про життя в сім’ї, і тим паче виховання дітей не знає практично нічого. Зате вона створює чи не найкращі дитячі роботизовані іграшки в індустрії. 

Тож Джемма вирішує поєднати бажання допомогти племінниці зі своїми кар’єрними амбіціями. Результатом стає прототип іграшки-дівчинки М3ГАН, яка здатна навчатися і розвиватися. М3ГАН прив’язується до Кейді та стає її найкращою подругою. Однак швидкість навчання роботизованої іграшки та висновки, до яких вона доходить, можуть потенційно становити небезпеку для всіх навколишніх.

Рецензія на фільм «М3ГАН» / M3GAN

Якщо розбирати «М3ГАН» на рівні концепції, то ідеї, закладені в неї, звучать дуже цікаво й актуально. Фільм одночасно зачіпає теми осмислення смерті близьких людей, гіперфіксації на іграшках, подолання прірви у стосунках і небезпеки безконтрольного розвитку штучного інтелекту. Знайшлося тут місце навіть для корпоративних інтриг і взаємодії між компаніями, які прагнуть виключно наживи, і людьми, для яких головне — красиве шоу.

Бізнес англійська від Englishdom.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

Помітно, що «М3ГАН» не з’явилася спонтанно, що над її смислами серйозно подумали, а перед початком виробництва команда провела окремі дослідження, щоб зрозуміти, що турбує сучасних людей. Але перелічене вище смислове попурі могло насторожити декого самим фактом згадки. Адже відсутність чіткого фокуса здатна згубити й найгідніші ідеї. «М3ГАН» — якраз такий випадок.

Рецензія на фільм «М3ГАН» / M3GAN

Почати варто хоча б із того, що як горор фільм абсолютно не лякає. І так, щось подібне можна почути десь про 90% сучасних фільмів жахів. Тільки ось «М3ГАН» навіть не намагається якось винахідливо підійти до спроб викликати почуття страху. Місцеві скрімери навіть «скрімерами« називати соромно, а чогось іншого фільм особливо не пропонує.

Саме по собі це не страшно, адже багато фільмів, які провалилися в горор-елементах, компенсували відсутність страху іншими цікавими моментами. І з «М3ГАН» могло рівною мірою вийти гостросоціальне висловлювання про небезпеку AI або зворушливий опис життя не найбільш стандартних людей, які долають свої комплекси та проблеми заради один одного.

З останнім ситуація стає зрозумілою вкрай швидко, адже персонажі тут не викликають жодних симпатій. Навіть класичний прийом «дитина після трагедії» тут виконаний настільки незграбно і беземоційно, що прив’язатися до Кейді ніяк не вийде. Джемма теж викликає відторгнення, але її соціальну незграбність хоча б можна зрозуміти.

У підсумку як глядач ви не особливо переживаєте за головних героїв. Тут скоріше ситуація, коли вам хочеться, щоб лиходійка в особі М3ГАН скоріше програла. І з нею тут теж цікава ситуація.

Рецензія на фільм «М3ГАН» / M3GAN

Усім нам давно відомий принцип «зловісної долини», коли щось, схоже на людину, але явно не дотягує до неї, викликає підсвідомий страх. Саме тому в горорах постійно зустрічаються манекени та ляльки.

Тільки ось із М3ГАН настільки добре попрацювали дизайнери, що принцип «зловісної долини» вона зачіпає мінімально. Сам її зовнішній вигляд навіть не особливо бентежить. Можливо, частково за це відповідальна чудова акторська гра Емі Дональд, яка в багатьох моментах і втілила на екрані робота-іграшку. Тобто вона занадто людяна, що відмітає один з основних елементів страху. 

Додатково у фільмі бентежать відверто крінжові та, чого вже соромитися, тупі моменти, які зміщують акценти оповіді в бік дурнуватої комедії. Автори витратили кілька сцен під веселу музику, щоб М3ГАН навчила Кейді змивати воду в туалеті. А в одному моменті іграшка абсолютно недоречно починає співати трек Titanium від Девіда Гети та Sia.

Апогеєм такого підходу став танець М3ГАН, який спокійно може отримати звання найнедоречнішого моменту в кінематографії за рік вже точно. При цьому логіка його присутності у фільмі зрозуміла. З нього намагалися зробити TikTok-тренд, щоб додатково прорекламувати кіно. Але навіщо робити такий рекламний хід настільки незграбно і недоречно — велике питання.

Момент із танцем ілюструє одну ключову ідею, якою можна описати всю «М3ГАН». Це фільм, який насамперед робили технологи, аналітики та піарники, але аж ніяк не «традиційні» творці кіномистецтва. Через це опис фільму і розмови про нього можуть навіть виглядати привабливо. Але щойно стикаєшся з ним особисто — все руйнується. 

У «М3ГАН» немає жодного по-справжньому хорошого моменту. Тому подивіться краще цей кліп, де М3ГАН зійшлася в танцювальному поєдинку з Венсдей. Він набагато приємніший, ніж 100 хвилин хронометражу горору.

Висновок:

Величезна кількість позитивних відгуків на «М3ГАН» у різних професійних виданнях викликає щире здивування. Таке відчуття, ніби всі або змовилися, або зрозуміли якийсь прихований глибокого у фільмі прикол. Бо його приколи на поверхні не викликають посмішки, а серйозні моменти тільки й можуть, що дратувати


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: