Огляди Серіали 18.06.2023 о 11:00 comment views icon

Рецензія на серіал «Місто у вогні» / City on Fire

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Рецензія на серіал «Місто у вогні» / City on Fire

16 червня на сервісі Apple TV+ завершився показ кримінально-драматичного серіалу «Місто у вогні». Його сюжет заснований на однойменному романі Гарта Ріска Голлберга, виданому у 2015 році. У рецензії нижче розповідаємо, коштом чого проєкт намагається зацікавити глядача, і що в ньому пішло не так.

3
Оцінка ITC.ua
Плюси: авторам вдається викликати стриману зацікавленість, є початкові натяки на хорошу інтригу, непогані роботи молодих акторів, похмура атмосферність
Мінуси: відсутність виразної інтриги, передбачуваність, наявність зайвих сюжетних ліній, серіал з часом втомлює, тому останній епізод вже додивляєшся буквально через силу

«Місто у вогні» / City on Fire

Жанр кримінальна драма
Режисери Джессі Перец, Хайфа Аль-Мансур, Ліз Гарбус
У ролях Ваятт Олефф, Чейз Суі Вандерс, Джемайма Кірк, Макс Мілнер, Ніко Торторелла
Прем’єра Apple TV+
Рік випуску 2023
Сайт IMDb 

Нью-Йорк 2003 року. Місто, як і вся країна, ще не встигло оговтатись після трагедії 11 вересня. Тоді у старшокласника Чарлі загинув батько, через що хлопець змушений відвідувати психотерапевта. Знайомство з бешкетливою першокурсницею університету Самантою пробуджує в юнаку не тільки жагу до життя, але й щирі почуття до дівчини. В його очах вона уся така гарна, кльова, незалежна, ще й музику слухає прикольну — в хлопчини не було жодних шансів не закохатися.

У святковий вечір 4 липня Саманта опинилася у Центральному парку, де отримала кулю в голову. Вона впала у кому, а розгублений Чарлі не міг пробачити собі того, що знаходився не поряд із коханою. Поліція розгорнула розслідування цієї справи, в той час, як парубок познайомився ближче із друзями дівчини — учасниками місцевого рок-гурту, котрі пропагують анархічний спосіб життя та щось явно приховують. Випадок у Центральному парку, таємничі пожежі у місті та ознаки того, що в цьому замішана одна заможна родина, призводять до серії непередбачуваних наслідків.

Рецензія на серіал «Місто у вогні» / City on Fire

«Місто у вогні» продукт роботи творців «Пліткарки» і деяких інших відомих шоу Джоша Шварца та Стефані Севадж. Серіал має неквапливу оповідь, хоча й першоджерело, об’єм котрого становить більше ніж 900 сторінок тексту, не можна назвати швидким читвом. Шоуранери переносять його дійство з другої половини 70-х у неспокійні нульові. Такий хід бачиться не зовсім зрозумілим. Посттравматичний синдром американського суспільства після подій, що потрясли увесь світ, тут майже ніяк не обігрується.

Курс Quality Assurance (QA) від Mate academy.
Курс QA — ідеальний для новачка. Від основ тестування до складних стратегій — опануйте всі технології, щоб жодна помилка не змогла вас оминути. Ми впевнені в якості нашого курсу, тому гарантуємо вам працевлаштування після його завершення.
Зареєструватись на курс

Сумнівно виглядає і детективно-трилерна складова, основою якої стає з’ясування особистості того, хто стріляв у студентку.

Хоча цьому проєкту до снаги поступово, що називається, затягнути глядача, але виразної детективної інтриги чи напружених моментів він запропонувати не може. Натомість сюжет наповнений купою флешбеків, персонажів і сюжетних ліній. Усі вони спрямовані на те, щоб на різних етапах розвитку подій підозра глядача падала на когось нового. Втім, це ледаче замилювання очей виконане невпевнено і не спроможне серйозно заплутати.

Рецензія на серіал «Місто у вогні» / City on Fire

При цьому тутешня поліція діє якось геть мляво і пасивно. Справа стоїть на місці, поки фігуранти буквально самі не заявляться з повинною у поліційний відділок. Додайте до цього типажі та поведінку персонажів, і стає одразу очевидно, хто є хто. Тут уже цікавість викликає не те, хто саме замішаний у злочинах, а те, навіщо усі ці дивні та не дуже приємні люди каламутять воду. Відповіді ж виявляться банальними й не припускають хоча б найменших сюрпризів.

Проблема «Міста у вогні» криється ще й у тому, що автори воліють розтрачувати час на якісь другорядні і непотрібні глядачу сюжетні відгалуження (в цьому можна частково звинуватити й багатослівне першоджерело, але все ж).

Драматизму вони точно не додають, а тільки відвертають увагу від головної лінії. Наприклад, проблеми в особистому житті місцевого детектива поліції навряд чи комусь будуть цікаві. Або детальна передісторія складних стосунків в сім’ї багатіїв, яку теж не назвеш вкрай необхідною. Це затягування часу зовсім не йде на користь.

Рецензія на серіал «Місто у вогні» / City on Fire

З позитивного варто відзначити те, що творці таки змогли поступово занурити у вир подій, адже до певного часу історія дійсно виглядає цікаво і перспективно.

Крім того, молодим акторам вдалося добре передати стан своїх персонажів. Бунтарський, панківський дух свободи та вседозволеності одних тут наочно протиставляється морально-етичним принципам інших. Потрібний настрій досягається зокрема завдяки похмурій атмосферності.

Курс Quality Assurance (QA) від Mate academy.
Курс QA — ідеальний для новачка. Від основ тестування до складних стратегій — опануйте всі технології, щоб жодна помилка не змогла вас оминути. Ми впевнені в якості нашого курсу, тому гарантуємо вам працевлаштування після його завершення.
Зареєструватись на курс

«Місто у вогні» не тягне на відвертий провал, а в деякі моменти його історія дійсно спроможна захопити. Шкода тільки, що автори не знайшли місця для доречної напруги й непередбачуваності, хіба що такою можна вважати масштабний блекаут, що відбувається у фінальному епізоді. От тільки для нас, українців, подібні речі вже давно перестали бути великим сюрпризом.

Висновок:

«Місто у вогні» має дуже об'ємне першоджерело, і помітно, що сценаристам буває важко впоратися з ним при перенесенні у серіальну площину. Проєкт явно не заслуговує однозначно негативного відгуку, але ця історія точно не варта того, щоб бути прикутим до екрану протягом 8 епізодів довжиною від 45 хвилин до години


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: