Статті Озброєння 13.09.2023 о 10:00 comment views icon

Відповідь «Шахедам» та «Орланам»: велика добірка українських БПЛА RAM II UAV, UJ-31 ZLYVA, SkyKnight 2 та інших

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Відповідь «Шахедам» та «Орланам»: велика добірка українських БПЛА RAM II UAV, UJ-31 ZLYVA, SkyKnight 2 та інших

Під час російського вторгнення в Україну застосування безпілотних літальних апаратів набуло першочергового значення. Повітряні дрони атакують об’єкти окупантів на лінії зіткнення та за сотні кілометрів від неї, розвідують та бомбардують загарбників мінами. Для перемоги Україна розробляє та виробляє власні безпілотники. Про картонні БПЛА ми вже писали, а тепер розглянемо інші.

Дрони-камікадзе

Баражуючі боєприпаси частіше називають дронами-камікадзе. Вони знищують об’єкти під час фізичного зіткнення або на невеликій дистанції, вибухаючи після спрацювання сенсорів чи команди оператора.

«Бобер»

Безпілотник-камікадзе великої дальності виробництва «Укроборонпрома», здатний долати 1000 км та нести 20 кг вибухової речовини. Вперше публічно представлений 2022 Ігорем Лаченковим під час оголошення збору на його виробництво для ГУР. 11 травня 2023 року волонтер оприлюднив фото «Бобра», згодом у липні фотографії опублікували Сергій Притула та Сергій Стерненко.

Гвинтовий безпілотник «Бобер» оснащений ДВС, на борту може нести, серед іншого, проникну боєголовку KЗ-6. 30 травня 2023 року дрони були використані під час ударів по Москві, ймовірно, брали участь в інших операціях.

  • Дальність польоту – 1000 км
  • Вага без БЧ – 150 кг
  • БЧ – 20 кг
  • Максимальна швидкість – 200 км/год
  • Час польоту – 7 годин
  • Двжина/розмах крил – 2,5 м

RAM II UAV

Дрон-камікадзе на базі розвідувального БПЛА «Лелека», створений консорціумом кількох українських підприємств: «Укроборонпрома», СпецТехноЕкспорта, «Української бронетехніки», CDET, DEVIRO та інших. Оснащений системою відеофіксації цілі у реальному часі та здатний, зокрема, завдавати точні удари у міській застройці. Оснащений малошумним електродвигуном.

RAM II UAV призначений для застосування у безпосередній близькості до ворога (30 км) під час бойових дій та спецоперацій. Здатний нести осколкові, термобаричні, кумулятивні боєприпаси вагою до 3 кг і може використовуватися для відеоспостереження.

Онлайн-курс "Тестування API" від robot_dreams.
Навчіться працювати з API на просунутому рівні та проводити навантажувальні тестування, щоб виявляти потенційні проблеми на ранніх етапах розробки.
Програма курсу і реєстрація
  • Час польоту – 55 хвилин
  • Дальність польоту – 30-60 км
  • Бойова частина – 3-4 кг
  • Точність – 1 м
  • Швидкість – 70 км/год
  • Довжина/розмах – 1,45 м/2,584 м
  • Вага – 9,8 кг

«Рубака»

У липні 2023 року дрон «Рубака» продемонстрував актор Владислав Шевченко. Боєприпас виконаний по типу «летюче крило» запускається за допомогою катапульти та здатний долати до 500 км. У наведенні БПЛА, ймовірно, користується попередньо заданими координатами та датчиками. Виробник безпілотника засекречений, його використовує у власних операціях ГУР.

  • Дальність – 500 км
  • Бойова частина – 2-15 кг (оцінювальна)

UJ-31 ZLYVA

За умови належної тактики застосування БПЛА UJ-31 ZLYVA здатний протидіяти засобам РЕБ та виконувати завдання у складних метеорологічних умовах. Боєприпас розроблений Ukrjet для ураження нерухомих наземних та надводних цілей. У стандартній комплектації використовує боєприпас РПГ-7 як бойову частину, пристосований до інших БЧ та типів ураження. БПЛА працює в автоматичному та напівавтоматичному режимах з використанням програмування траєкторії. Має низький рівень шуму під час використання, не залишає теплових або видимих хвиль.

UJ-32 LASTIVKA

Усепогодний БПЛА з можливостями обходу РЕБ для ураження нерухомих наземних або надводних цілей. Запускається з наземної катапульти. UJ-32 LASTIVKA підтримує одночасне застосування кількох боєприпасів у режимі зграї, зміну або скасування завдання. Стандартно використовує БЧ РПГ-7. Також не залишає візуального або теплового сліду.

KH-S7

Свіжа розробка, український ударний FPV-дрон KH-S7, створювався з літа 2022 року. Він несе корисну вагу 1 кг на 7 км, за різних умов, потужності може вистачити й на більше. За заявою виробника, дрон зібраний з найкращих компонентів, а його камери забезпечують якісне зображення. KH-S7 вже допущені до військового використання та отримали позитивні відгуки.

Бомбардувальники

Безпілотні літальні апарати, яки скидають боєприпаси на техніку та голови окупантів. Разом з тим вони можуть займатися розвідкою та іншими завданнями. Зараз це робить безліч квадрокоптерів, але поговоримо про потужні та «далекобійні» моделі.

Онлайн-курс "Тестування API" від robot_dreams.
Навчіться працювати з API на просунутому рівні та проводити навантажувальні тестування, щоб виявляти потенційні проблеми на ранніх етапах розробки.
Програма курсу і реєстрація

UJ-22 Airborne

Багатоцільовий безпілотник є носієм некерованих авіаційних бомб (82 мм мінометні міни), що вражають бронетехніку та живу силу. UJ-22 Airborne був вперше продемонстрований у 2021 році. В автономному режимі БПЛА здатний пройти до 1600 км (максимальний радіус дії 800 км) на бензиновому двотактному двигуні, але зі швидкістю лише до 160 км/год. За власної ваги 85 кг він здатний нести 20 кг навантаження. Це доволі велика машина довжиною 3,3 м та з розмахом крил 4,6 м.

Рештки UJ-22 Airborne були ідентифіковані за 100 км від москви неподалік коломни.

SkyKnight 2

Новий ударний дрон SkyKnight 2 уражає ціль скиданням боєприпасу або самознищенням. Його особливість – опційне комплектування модулем mesh та вузлом ШІ для протидії засобам придушення БПЛА. Корисне навантаження – до 2 кг.

Дрон швидкий, потужний та тихій. Бортовий комп’ютер дозволяє уражати у режимі повної автономії навіть рухомі ціли. Легко навчитися керувати ним може будь-який оператор аналогічних закордонних дронів. Неназвана компанія-виробник активно співпрацює з Міноборони та вже отримала допуск до експлуатації своїх виробів.

Розвідники

Розвідувальні БПЛА збирають якомога більше даних про розташування ворога з далеких відстаней. Деякі з них здатні виконувати й бойові функції.

PD-2

БПЛА від Ukrspecsystems призначений для розвідки та застосування бомб вагою до 3 кг. Може підніматися у повітря за допомогою системи вертикального зльоту або зі злітної смуги. Апарати мають оптичну станцію з гіростабілізацією, кілька камер та тепловізор. Потужне оснащення дозволяє вести спостереження вдень та вночі з висоти кілька тисяч км у хорошій якості. Керування ним здійснює наземна станція, яка здатна одночасно керувати двома літаками.

Безпілотник PD-2 створений за аеродинамічною схемою гвинтового одномоторного високоплана з закінцівками на крилах, двобалковим хвостовим оперенням. БПЛА рухається за допомогою ДВС. Його особливість швидкознімні модулі з додатковими електро двигунами, які утворюю систему вертикального зліту.

  • Вантажність – до 19 кг
  • Розмах крил – до 5 м
  • Максимальна злітна вага – 55 кг
  • Максимальна швидкість – 140 км/год
  • Дальність – 1000 км
  • Тривалість польоту – 12 годин
  • Практична стеля – 5 км
  • Дальність зв’язку – 220 км

UJ-23 TOPAZ

Багатоцільовий реактивний безпілотник UJ-23 TOPAZ виробництва Ukrjet призначений для пошукових, розвідувальних та транспортних місій. Дрон здатний виконувати завдання за будь-якої погоди або пори та оснащений засобами протидії РЕБ. Розвиває високу швидкість – до 800 км/год. Працює на дальності до 100 км зі спостереженням у реальному часі та до 400 в автономному режимі. Несе до 10 кг корисного навантаження. UJ-23 TOPAZ автоматично запускається з пускової установки.

Лелека-100

Чи не найбільш застосований в Україні розвідувальний безпілотний літак з електромотором, створений компанією DeViRo. Лелека-100 виконує завдання з картографування, отримання точних координат та передачі інформації у реальному часі і є частиною цілого комплексу апаратного та програмного забезпечення. БПЛА можна оснащувати додатковими фотомодулями.

Сигнал з борту «Лелеки» зашифрований та не містить телеметрії чи координат апарату. У разі потреб він працює в режимі радіотиші. Здатний працювати у складних ефірних обставинах або пригнічення GPS.

  • Розмах/довжина – 1,98 м / 1,135 м
  • Злітна вага – 5 кг
  • Максимальна висота – 1500 м
  • Спротив вітру – 20 м/с
  • Гарантована довжина маршруту: 100 км
  • Максимальна швидкість – 120 км/год
  • Час знаходження у повітрі – 1,5-4 години
  • Керування – 30-50 км двосторонній цифровий канал із шифруванням
  • Запуск – ручний або з катапульти

БпАК «Гор»

Безпілотний авіаційний комплекс від Airlogix є готовим рішенням для виконання завдань розвідки та спостереження. Безпілотник оснащений камерою з тепловізором і зашифрованим зв’язком. Літак має модульну конструкцію: він складається з 6 частин,  збірка планера займає 30 секунд. Розгортання комплексу відбувається за 10 хвилин.

Комплекс зв’язку «Гор» пройшов випробування у бойових умовах і показав стійкість до засобів радіоелектронної боротьби. Відео та телеметрія передається зашифровано. Літак має багато режимів керування, у тому числі автоматичне запобігання критичних помилок оператора.

  • Довжина/розмах – 1,6 м / 2,6 м
  • Максимальна висота польоту – 3,5 км
  • Загальна дальність польоту – 130 км
  • Час польоту ~ 2,5 години
  • Маса порожнього БПЛА – 6,2 кг
  • Маса корисного навантаження – 1,5 кг
  • Максимальна злітна маса – 11,3 кг
  • Максимальна швидкість – 30 м/с

БпАК «Сич»

Безпілотник «Сич» використовують для розвідки в тилу супротивника, а також для наведення далекобійної артилерії. Він здатний подолати відстань до 200 км та забезпечує якісні фотознімки. Комплекс складається з пересувного пункту управління, пускової катапульти та двох літаків. Відкритої інформації про «Сич» вкрай мало.

АСУ-1 «Валькірія»

Комплекс «Валькірія» виробництва ТОВ «Авіаційні системи України» призначений для спостереження, розвідки та коригування вогню артилерії. Він складається з двох планерів, навантаження для денних та нічних спостережень, захищеного ноутбука для управління, антени та іншого обладнання. БПЛА оснащені дальнім шифрованим телеметричним зв’язком.

Безпілотник беспилотник БПЛА

SHARK

Розвідувальний БПЛА від Ukrspecsystems призначений для коригування вогню та спостереження. Захищений модуль зв’язку дозволяє заглиблюватися у розташування ворога на 80 км у полі дії РЕБ. Камера з 30х оптичним збільшенням та 3х цифровим зумом дає можливість вести спостереження на відстані до 5 км. Безпілотник працює на висоті до 3000 м та розвиває швидкість до 130 км/год завдяки електродвигуну.

Raybird-3 (ACS-3)

Малий тактичний безпілотний комплекс Raybird-3 (ACS-3) призначений для нагляду та розвідки, а також роботи в умовах протидії РЕБ. Експлуатується у ЗСУ ще з 2016 року, конструкція комплексу постійно вдосконалювалася. ACS-3 – назва саме військової версії, на відміну від цивільного.

У комплекс входить безпілотник, катапульти для запуску та станції керування розміщується у чотирьох контейнерах. Бензиновий інжекторний двигун рухає пропелер. БПЛА може працювати автономно за заздалегідь запрограмованим маршрутом. Керування ним можливе на відстані до 240 км, автономно апарат літає до 2500 км. Станція керування може управляти кількома літаками та навпаки, кілька операторів можуть керувати одним БПЛА. Raybird-3 (ACS-3) здатний займатися аерофотозніманням, картографуванням та багатьма іншими завданнями.

  • Розмах крила – 2,96 м
  • Висота польоту – до 3,5 км
  • Тривалість польоту – 18-28 год
  • Швидкість (max / крейсерська / min) – 140 / 110 / 80 км/год
  • Максимальна злітна маса – 23 кг
  • Корисне навантаження – до 5 кг

БпАК-МП-1 «Spectator»

БПЛА «Spectator» розробляли студенти КПИ, а виробляє ВАТ «Меридіан». У комплекс входить три безпілотники та станція керування. Завдяки електро двигуна безпілотник має низький рівень шуму, він компактний та малопомітний. На швидкості до 120 км/год він літає до 2 годин, запускається з руки.

БПЛА можна оснастити камерою нічного та денного бачення з зумом 10х, а модифікацію Spectator-M1 – тепловізором. Військова модель Spectator-M1 також має систему автоматичного визначення координат цілі. Літак став легшим, а політ – тривалішим. Він може заряджатися від електромережі автомобіля.

  • Розмах крила – 3 м
  • Довжина – 1,295 м
  • Максимальна злітна вага – 5,5 кг
  • Практична стеля – 3000 м
  • Максимальна швидкість – 120 км/год
  • Тривалість польоту – 3 год
  • Дальність передачі відео – 35 км
  • Дальність польоту — 200 км

Головні ймовірні недоліки українських БПЛА – недостатні потужності їхнього виробництва та замовлення державою. Окрім заяв та зборів активістів, про це можна зробити висновок з відносно невеликої кількості відомих випадків їхнього використання, під час яких були одночасно залучені поодинокі безпілотники або малі групи. Водночас використання росією великих груп безпілотників Shahed є результативним навіть попри розвинуту систему українського ППО, яка знешкоджує більшість з них. У характеристиках деяких моделей – відносно невеликий розмір бойової частини. У тих же Shahed-136 її вага – 40 кг, що дозволяє спричиняти значні ушкодження.

Вторгнення росії в Україну часто перебільшено називають «Першою світовою з дронами». Безпілотні апарати працюють як точна артилерія або розвідка, також здатні знищувати боєкомплект та запаси палива ворога на значній відстані. Їхній розвиток та виробництво у значній кількості – важливе завдання, особливо якщо врахувати невелику кількість українських ракет, які значно дорожчі за БПЛА.

Джерела: Wikipedia, сайти виробників та інше


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: