Статті Озброєння 05.09.2023 о 10:00 comment views icon

Українські картонні дрони в курську: порівняння з австралійськими БПЛА SYPAQ Corvo PPDS

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Українські картонні дрони в курську: порівняння з австралійськими БПЛА SYPAQ Corvo PPDS

27 серпня російський військовий аеродром біля курську був атакований українськими картонними дронами-камікадзе. Безпілотники успішно обійшли ешелоновану систему ППО, навіть більше – уразили радари С-300 та ЗРГК Панцирь-С1. Але головним досягненням стало ураження як мінімум чотирьох літаків СУ-30 та одного МІГ-29. Спробуємо розповісти якомога більше про ці дрони та про те, чи має до них відношення Австралія.

Картонні дрони в курську – українська розробка

31 серпня Юрій Бутусов оприлюднив відео випробувань картонних безпілотників СБУ. На ньому майже не видно самих літальних апаратів – вони заблюрені. Випробувальна конструкція дозволяє оцінити дальність та характер ураження від вибуху БПЛА, але загалом відео містить небагато інформації. Добре видно, що дрони не атакують ціль «в лоб», а вибухають на невеликій відстані.

Сайт Цензор.НЕТ повідомив з посиланням на власні джерела, що безпілотники зі спеціального авіаційного картону не мають відношення до Австралії і є розробкою вітчизняної компанії у співпраці з контррозвідкою СБУ.

Завдяки прозорим для радіовипромінювання матеріалам та оригінальним технологіям картонні БПЛА не були виявлені російським ППО. Дрони не користуються GPS під час виконання завдань, тому їх не можуть «заглушити» системи РЕБ. Також їм не заважає й більшість загороджень, сіток тощо.

Картонні дрони картонные дроны

Безпілотники оснащені бойовою частиною направленої уламкової дії. Понад 1000 зарядів з карбіду вольфраму наносять ураження літакам, радарам та легкоброньованій техніці пошкоджуючи електронне обладнання, електропроводку та зменшуючи міцність конструкції. Тобто зовні та здалеку наслідок ураження може не мати ефектного вигляду, але внутрішні пошкодження можуть вивести техніку з ладу або суттєво обмежити її можливості.

Онлайн-курс "Продуктова аналітика" від Laba.
Станьте універсальним аналітиком, опанувавши 20+ інструментів для роботи з будь-яким продуктом.
Дізнатись більше про курс

Картонні дрони картонные дроны

Дрони ефективно працюють у групі, в який є розподіл функції. Частина знаходить ворожу ППО, позбавляє її можливості виявляти цілі та знешкоджує ракети, після чого ударна група атакує намічені об’єкти. Характер ураження дозволяє ворогу приховувати від власного начальства реальні наслідки атаки. Пошкоджені літаки намагаються непомітно передислокувати чи замінити. На супутниковому знімку того самого аеродрому після атаки видно, що винищувачі буксують – це може означати, що вони неспроможні пересуватися самотужки

Картонні дрони картонные дроны

Австралійські дрони SYPAQ – зовнішність та характеристики

Австралія не причетна до створення українських картонних БПЛА, але інформація про аналоги допоможе зрозуміти, як вони працюють. Австралійські дрони теж беруть участь у боях проти російських окупантів та регулярно постачаються в Україну.

Картонні дрони картонные дроны

БПЛА SYPAQ Corvo PPDS (система точного доставлення вантажу) позиціюються як транспортники для доставлення невеликих вантажів у важкодоступні райони. Дрони придатні до повторного застосування, але їх порівняно невелика вартість ($670–$3530) дозволяє використовувати їх як витратний матеріал. Також вони можуть скидати бойовий заряд. Їхні специфікації:

Онлайн-курс "Продуктова аналітика" від Laba.
Станьте універсальним аналітиком, опанувавши 20+ інструментів для роботи з будь-яким продуктом.
Дізнатись більше про курс

Картонні дрони картонные дроны

Більша модель PPDS HL:

Картонні дрони картонные дроны

У конструкції PPDS використовується стійкий вощений авіаційний картон. Дрони постачаються у розібраному стані в пласкому пакуванні та збираються безпосередньо за місцем призначення. Деталі розроблені для максимально легкого збирання, вони склеюються разом клейкою стрічкою, крила кріпляться за допомогою міцних гумових стрічок, як це відбувається в авіамоделюванні.

У носовій частині розміщений гвинт. Безпілотник рухається за допомогою електродвигуна, літій-іонний акумулятор якого забезпечує дальність польоту до 120 км (1-3 ч). Внутрішній відсік здатний транспортувати вантажі.

Дрон скеровується з планшета Android, який під’єднується до нього для задання маршруту. У польоті БПЛА повністю автономний і не потребує жодних каналів зв’язку. У його роботі використовується розрахунок мертвої точки (dead reckoning), але для підвищення точності дрон здатний використовувати GPS.

Невеликий розмір, корпус з картону та автономність роблять виявлення та перехоплення PPDS надзвичайно складними. Його здатність здійснювати навігацію незалежно від GPS дозволяє працювати в середовищі з радіоперешкодами. Інформація про політ зашифрована, у разі захоплення ворогом його деталі, а також місцеперебування диспетчера неможливо ідентифікувати.

Дрони з Австралії на службі ЗСУ

У березні 2023 року про використання дронів SYPAQ на полі бою розповів головний інженер компанії Росс Осборн. За його словами, на той час Сили оборони України отримали понад 60 поставок, а у місяць постачається 100 картонних дронів. У SYPAQ також кажуть про зростання попиту на їхні дрони у світі після їхнього успішного застосування в Україні.

Картонні дрони картонные дроны

Українські військові змогли швидко навчитися використовувати безпілотники без спеціальної підготовки, лише за наданими інструкціями. За деякими свідченнями, українські Сили оборони зробили з Corvo дрони-камікадзе, оснащені міною МОН-50, а також пристосували їх до розвідки.

Картонні дрони картонные дроны

Супротивник також засвідчив про бойове використання дронів SYPAQ. У червні 2023 року російські ЗМІ оприлюднили фото уламків збитого БПЛА з протипіхотною уламковою міною спрямованої дії МОН-50 та радіодетонатором ВП-2а. Міна з 700 г вибухівки уражає цілі близько 500 уламками на відстані до 30 м.

Картонні дрони картонные дроны

Отже, австралійські БПЛА PPDS були суттєво модифіковані в Україні для виконання  безпілотників-камікадзе, а також для розвідки. Наявність радіодетонатора свідчить про можливість дистанційного підриву – що й потрібно для уламкових засобів ураження. З наявної інформації випливає, що українські та австралійські дрони дуже схожі за конструкцією та способом використання. Фактично відома різниця полягає з характеристик засобу ураження – українська розробка оснащується більш потужним навантаженням з 1000 уламків. Створити сам планер – відносно нескладне завдання. Головною частиною розробки має бути електроніка та програмне забезпечення, але ці характеристики українських картонних дронів залишаються невідомими.

Джерела: SYPAQ Systems, Цензор.НЕТ, Мілітарний, Wikipedia та інші


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: