Статті Статті 07.02.2023 о 10:30 comment views icon

Винищувач F-16 Fighting Falcon: американський бойовий сокіл

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg

Ірина Тесленко

Автор статей

Січень став вдалим місяцем для посилення військової допомоги від західних партнерів. У лютому очікується низка важливих політичних подій – 14 лютого відбудеться чергове засідання у форматі «Рамштайн», а у річницю початку повномасштабного вторгнення росії Володимир Зеленський анонсував проведення Глобального саміту миру  у штаб-квартирі ООН. Сподіваємось такі великі зустрічі країн зможуть допомогти Києву отримати один з найважливіших пакетів допомоги – авіацію для закриття неба. 

Чому F-16?

Винищувач F-16 Fighting Falcon: американський бойовий сокіл

Наразі Україна використовує чотири типи літаків: два винищувачі Су-27 і МіГ-29, штурмовик Су-25 і бомбардувальник Су-24. F-16 є багатоцільовим винищувачем, який здатен комбінувати функції всіх чотирьох літаків.

Речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат неодноразово давав коментарі щодо літаків F-16, підкреслюючи універсальність літака. За його словами саме F-16 може стати частиною системи протиповітряної оборони, яка буде максимальна ефективна проти масованих ракетних обстрілів росії.

Військове керівництво наголошує, що для такої великої країни як Україна фінансово неможливо реалізувати систему ППО лише з систем наземного базування. А застосування літаків дозволить по-справжньому “закрити небо” та бути захищеними від будь-яких повітряних загроз.

Винищувач F-16 Fighting Falcon: американський бойовий сокіл

Гарна репутація F-16 підтверджується не тільки тривалою історією, а й кількістю країн, в яких він є основною частиною авіації – 25 держав тримають на озброєнні F-16. Цей літак має статус наймасовішого у четвертому поколінні, станом на 2016 рік в експлуатації перебувало понад 2500 одиниць. 

Онлайн-курс "Комунікаційний менеджер" від Skvot.
Ви отримаєте скіли комунікації, сформуєте CV та розробите власну one page strategy. Для своєї карʼєри та успішного масштабування бренду.
Програма курсу і реєстрація

Історія F-16 розпочалася у 70-х роках минулого століття. Виробник General Dynamics виграв конкурс зі своїм прототипом літака і після дворічних випробувань у 1978 році почав поставляти перші F-16 на озброєння ПС США. При перших демонстраціях на міжнародних виставках авіації цей літак отримував багато схвальних відгуків і з виробником були укладені перші контракти на постачання F-16 до Нідерландів, Бельгії, Данії й Норвегії. 

Винищувач F-16 Fighting Falcon: американський бойовий сокіл

За словами українських військових авіація західного зразка є вершиною високотехнологічної зброї, а її роль у деокупації української землі важко переоцінити. І хоч наразі немає чіткої відповіді щодо передачі цих літаків, українська дипломатія докладає максимум зусиль у перемовинах, а у ЗМІ наступному «Рамштайну» присвоїли статус «авіаційного». 

Модифікації та конструкція

Винищувач F-16 Fighting Falcon: американський бойовий сокіл

Особливість історії літака F-16 полягає у тому, що покоління різних модифікацій заведено називати  “блоками”. Наприклад три перші модифікації називають блок 1, блок 5 і блок 10. Перша серйозна модифікація конструкції відбувалась у 80-х у 15-му блоці літаків.

На цей час найсучасніша версія літака належить до блоку 70/72, вона надійшла на озброєння до п’яти країн світу. Бахрейн став  першим замовником F-16 Block 70 у червні 2018 року, Словаччина підписала лист-угоду на 14 літаків Block 70 у грудні 2018 року, а Болгарія та уряд США зараз ведуть переговори щодо запланованого придбання Болгарією нових літаків F-16 Block 70. Зрозуміло, що це покоління більше орієнтовано на експорт – Повітряні сили Сполучених Штатів переходять на використання винищувача п’ятого покоління F-35.

Онлайн-курс "Комунікаційний менеджер" від Skvot.
Ви отримаєте скіли комунікації, сформуєте CV та розробите власну one page strategy. Для своєї карʼєри та успішного масштабування бренду.
Програма курсу і реєстрація

Варто також згадати, що виробництвом цих літаків з 1993 року займається вже відома нам компанія Lockheed Martin, яка створює ракети для установки Patriot як приклад. F-16 за свій майже п’ятдесятирічний річний вік продемонстрував високу ефективність і тому недарма обраний за основний літак у багатьох ВПС. Він налітав приблизно 19,5 мільйона годин польоту та має щонайменше 13 мільйонів вильотів. У кожному поколінні були створені як одномісні, так і двомісні варіанти. 

На прикладі найновішої версії розглянемо технічні характеристики літака. F-16 є багатоцільовим винищувачем, який може використовуватися і для повітряних боїв, і для високоточного бомбардування. Літак цінують за простоту експлуатації, він обладнаний знімними панелями та люками, а конструкція поєднує різні алюмінієві сплави, титан, сталь і вуглепластик. 

Винищувач F-16 Fighting Falcon: американський бойовий сокіл

F-16 – моноплан із середньо розташованим крилом і одним двигуном у хвостовій частині фюзеляжу. Найновіша версія літака вражає рівнем технологічності – встановлений радар APG-83 AESA наділяє F-16 здатністю націлюватися при будь-яких погодних умовах і контролювати обставини в повітрі завдяки цифровим картам.

У літаку використовується система запобігання зіткненню з землею (Auto GCAS), яка рятує життя пілота та сам літак. Ця система вже продемонструвала свою ефективність у ВПС США, коли почала використовуватися у 2014 році. 

Саме F-16 може похизуватися широким набором зброї, яку може застосовувати. Літак має вбудовану гармату M61A1 з боєзапасом в 511 снарядів та оснащується крилатими ракетами різного класу.

Наприклад ракетами повітря-повітря (AIM-7, 6xAIM-9, 6xAIM-120, AIM-132, Python 3, Python 4, Derby, Sky Flash, Magic 2), повітря-поверхня (6xAGM-65A/B/D/G, AGM-45, 2xAGM-84, 4xAGM-88, AGM-154 JSOW, AGM-158 JASSM, Penguin Mk). Також може використовувати і кориговані, і вільнопадні, і запалювальні бомби. 

Побачити літак F-16 в дії можна на відео від виробника:

 Технічні характеристики F-16:

Характеристика Значення
Довжина 15 м
Висота 5 м
Розмах крила 9,45 м
Маса  8000-9000 кг залежно від двигуна
Швидкість 2 120 км на год
Дальність польоту  4220 км 

 

Переваги та недоліки 

Винищувач F-16 Fighting Falcon: американський бойовий сокіл

Спираючись на слова речника Повітряних сил Юрія Ігната, стає зрозуміло, що перехід на західну авіацію непроста, але необхідна задача для України. Перші проблеми, з якими нам прийдеться стикнутися не тільки у високій вартості літаків і їх обслуговування, а й підготовка екіпажу. І мова йде не тільки про пілотів, а й про авіаційних інженерів.

Як пояснюють військові, навчитися літати на F-16 можна доволі швидко, а от навчитися ефективно застосовувати всі види озброєння займе багато часу. Літак використовує і крилаті ракети, і бомби, і щоб вступити в повітряний бій пілот має мати достатню підготовку. Ще одна задача стоїть перед інфраструктурою – українські аеродроми мають бути готові прийняти ці літаки та займатися їх обслуговуванням. 

Винищувач F-16 Fighting Falcon: американський бойовий сокіл

Однак, перехід на F-16 гарантує високонадійний захист повітряного простору, який необхідно будувати з таким сусідом як росія. F-16 готовий до модернізації в майбутньому і в довгостроковій перспективі є чи не найкращим рішенням, щоб служити щонайменше 40 років в наших ВПС без необхідності тривалого структурного ремонту. За словами виробника найновіша серія F-16 буде залишатися актуальною аж до 2060 року. 

Секретар РНБО Олексій Данілов опублікував у соціальних мережах відео, в якому натякнув, що «бойові соколи» все ж таки стануть на варту українського неба. А Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба ще 24 січня повідомив про початок дипломатичної роботи щодо обговорення питання передачі винищувачів Україні. Сподіваємось, що західні партнери не підведуть і ми отримаємо надійний захист від повітряних загроз, навіть для майбутніх поколінь.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: