Статті Озброєння 07.11.2023 о 15:00 comment views icon

Як маленька КНДР озброює «наддержаву»: постачання зброї з Північної Кореї до росії

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Як маленька КНДР озброює «наддержаву»: постачання зброї з Північної Кореї до росії

27 липня 2023 року міністр оборони росії шойгу відвідав з візитом КНДР. Офіційна мета – святкування 70-й річниці перемир’я у Корейській війні. Візит тривав три дні, до того міністр жодного разу не бував у КНДР, а путін відвідував дружній диктаторський режим лише раз. Вочевидь, візит до країни, яка раніше навіть для росії певною мірою була токсичною, мало не лише формальні причини. Режим Кім Чен Ина постачає до росії зброю у великій кількості – про це говорять західні ЗМІ з посиланням на розвідку Південної Кореї та Білий Дім.

Насправді невелика далекосхідна тоталітарна країна, найзакритіша у світі – величезний збройний хаб. На озброєнні у КНДР – понад 21,6 тис. артилерійських стволів та 5,5 тис. РСЗВ, ракети, від невеликої дальності до міжконтинентальних, танки та безліч іншого. Багато калібрів сумісні з російськими та чудово підходять для агресивних цілей росії в Україні. Диктаторський режим має велику потребу у технологіях, валюті та звичайних товарах, і постачання зброї – природній для нього спосіб здобути усе це.

Трохи історії: далекосхідна «ДНР»

Саме існування КНДР — яскраве свідчення небезпеки заморожених конфліктів для світу. Створення держави, у якому найактивнішу участь брав СРСР — аналог існування терористичних утворень «ДНР» та «ЛНР» на території України. Засновник династії диктаторів, Кім Ір Сен, був учасником Корейської війни, а згодом, з 1941 до 1945 перебував на території СРСР у званні капітана радянської Червоної Армії.

Зброя КНДР оружие КНДР

Зараз КНДР – постійне джерело небезпеки для усього світу. Країна має ядерну зброю та міжконтинентальні балістичні ракети, випробування яких регулярно проводить. Її населення постійно перебуває у надзвичайній економічній скруті, а також під гнітом найтоталітарнішого режиму у світі, який прагне контролювати ледь не кожний рух і подекуди перевершив найсміливіші літературні антиутопії. Про приклад Північної Кореї має думати кожен, хто наважиться пропонувати Україні перемир’я з росією та дозвіл для останньої панувати на окупованих територіях.

Снаряди від диктатора

У жовтні пролунала офіційна оцінка Білого Дому про кількість постачань північнокорейської зброї до росії. За американськими оцінками, країна надіслала до неї приблизно 1000 контейнерів боєприпасів – орієнтовно це до 350 тис. одиниць артилерійських снарядів. Південнокорейська розвідка дає вищі оцінки: говорять про 10 партій лише протягом серпня 2023 року, яки сумарно складаються з понад 1 млн снарядів – про це написали Bloomberg.

Зброя КНДР оружие КНДР

Немає впевненості, що мова тільки про снаряди – доступ до інформації вкрай обмежений. І навряд чи шойгу, а згодом лавров літали у КНДР лише за снарядами. За інформацією німецького видання Bild, окрім боєприпасів постачалися й самі гаубиці Д-30А калібру 122 мм, які вироблялися у 1960-х роках. Журналісти зробили такий висновок через кадри ешелонів з такими гаубицями, що були відзняті на залізниці в амурській області рф.

Онлайн-курс "Excel та Power BI для аналізу даних" від robot_dreams.
Навчіться самостійно аналізувати й візуалізувати дані, знаходити зв’язки, розуміти кожен аспект отриманої інформації та перетворювати її на ефективні рішення.
Детальніше про курс

Зброя КНДР оружие КНДР

Окрім снарядів 122 мм у пресі кажуть про передачу з КНДР мінометних мін 82 мм та 120 мм, некерованих реактивних снарядів (боєприпаси до «Градів»), та іншої зброї, яка виходить за рамки артилерії.

Зброя КНДР оружие КНДР

Окрім сумісної артилерії та мінометів, КНДР ще використовує радянські ПТРК «Фагот», «Конкурс», а також ПЗРК «Игла-1», які могли входити до постачання.

Ракети та РСЗВ

За даними Associated Press, окрім артилерії та РСЗВ (а мова йде не тільки про ракети, ай установки), КНДР могла постачати балістичних ракет малої дальності (яка не така вже мала – до 1000 км). Також видання відмічає, що військові постачання продовжуватимуться: у Північній Кореї понаднормово працюють заводи з виробництва зброї, для чого навіть було мобілізоване населення.

Онлайн-курс "Excel та Power BI для аналізу даних" від robot_dreams.
Навчіться самостійно аналізувати й візуалізувати дані, знаходити зв’язки, розуміти кожен аспект отриманої інформації та перетворювати її на ефективні рішення.
Детальніше про курс

Зброя КНДР оружие КНДР

КНДР має на озброєнні копії РСЗВ БМ-21 «Град». Також країна має установки залпового вогню KN-09 з калібром 300 мм, яких має багато. Про ці РСЗВ згадують і російські так звані «воєнкори» – щоправда, швидше як фантазію.

Зброя КНДР оружие КНДР

Західна та російська преса згадують і про балістичні ракети з КНДР як про перспективну номенклатуру для майбутнього постачання. У північних корейців є копія “Точки-У”, яка називається KN-02 Toksa. Невідомо, чи сумісні боєприпаси до неї, але навряд чи переобладнання є складним питанням.

Зброя КНДР оружие КНДР

Існує й північнокорейський аналог «Искандер» – KN-23. Пускова використовує збільшені ракети з бойовою частиною 500 кг та дальністю до 690 км.

Зброя КНДР оружие КНДР

Також йдуть публічні розмови про тактичні комплекси KN-25. Ці установки відправляють ракети калібру 600 мм на відстань до 380 км. Але джерела посилаються на відносно невелику їхню кількість в корейської сторони.

Зброя КНДР оружие КНДР

Аналог Р-17 «Скад» – корейська ракета Hwasong-5, яка несе бойову частину 985 кг на відстань до 300 км. Hwasong-6 зі зменшеною бойовою частиною долає вже 450 км. Більш пізній аналог, KN-18, має дальність 450 км та підвищену точність.

Зброя КНДР оружие КНДР

У КНДР «косплеять» не лише радянські, але й західні зразки зброї. Установка KN-24 запускає ракети, дуже схожі на ATACMS (але більші). Ракета з бойовою частиною до 500 кг має довжину 5,5 м, діаметр 850 мм та летить на відстань до 410 км.

Що ще може передати КНДР

В арсеналі Північної Кореї є баражуючі боєприпаси на зразок Spike NLOS, які запускаються з пускових контейнерів. Вони встановлюються на БТР-80 або інше придатне шасі.

Зброя КНДР оружие КНДР

КНДР має значні запаси танків Т-62. Їхня купівля дозволить росії отримати танки набагато швидше, ніж наявне виробництво або відновлення наявних запасів. Корейські танки пройшли модернізацію та набагато більше відповідають сучасним вимогам. Також є власні танки Сонгун, конструкція яких невідома.

Зброя КНДР оружие КНДР

Постачання зброї з Китаю

Північна Корея поки не упіймана за передаванням росії зброї з Китаю, але подібне вже траплялося в історії. У часи Ірано-іракської війни КНДР фактично працювала хабом для постачання зброї з СРСР та Китаю до Ірану.

Практично на початку війни у 1980 році «зі складів» Північної Кореї до Ірану постачалися радянські танки, а також власні Т-62, що вироблялися за ліцензією. Також постачалися міномети, стрілецька зброя та ПЗРК «Стрела-2».

Зброя КНДР оружие КНДР

Аналогічно здійснювалося постачання китайських протикорабельних ракет HY-2 Silkworm і навіть китайських винищувачів Shenyang J-6 – їх взагалі було відправлено понад 100.

Сукупна вартість подібної «пересилки» зброї у 1985 році оцінювалась у $2,5 млрд. Зрозуміло, СРСР та Китай не визнавали цих фактів.

Розплата: ракетні технології з росії

У серпні 2023 року спільнота SentinelLabs оприлюднила дані про «хакерську атаку» КНДР на російського ракетного виробника «НПО машиностроения». Нібито через злам пошти північнокорейські хакери отримали доступ до розробок та технічних рішень щодо виробництва ракет. Звіт організації містить детальний опис методів зламу.

Але виникає питання мотивації. КНДР зламує стратегічне підприємство рф? Дружньої країни, яка й без того постачає до неї технології, а також «прикриває» на найвищому міжнародному рівні.

Скоріше мова йде про операцію прикриття рф, щоб уникнути відповідальності за розповсюдження технологій, які потенційно можуть призвести до створення носіїв ядерної зброї. До того ж SentinelLabs дізналися про «злам» з нібито «випадково» оприлюдненого внутрішнього листування компанії щодо розслідування інциденту – це дуже схоже на операцію прикриття.

Зброя КНДР оружие КНДР

Наведені та факти та потенційно можлива передача інших озброєнь свідчать про небезпеку запасів зброї КНДР не тільки для України, але й для світу. Диктаторські режими об’єднують зусилля і фактично ніщо не заважає їм постачати один одному ту зброю, яка досі не постачалася.

Окрім негативу, мілітаризована та набита зброєю КНДР демонструє, на що здатна маленька країна з понад 25 млн населення в умовах повної мобілізації зусиль. Зрозуміло, що причина не в останню чергу у тоталітарному режимі чучхе та особливому ставленні до власних людей лише як до гвинтиків, але навряд чи неможливо досягнути подібного розвитку оборонного виробництва в Україні.

Джерела: Defense Express, Bloomberg, Associated Press, SentinelLabs, Вікіпедія та інші.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: