Більшість користувачів звикли вибирати техніку за базовими технічними параметрами. Будь-який власник офісного ноутбука з упевненістю скаже: «Головне, щоб було багато оперативної пам’яті, потужний процесор і відеокарта, а решта не має великого значення». Для домашнього чи офісного використання така логіка цілком доречна. 

А як бути тим, хто працює на станції технічного обслуговування автомобілів, металургійному заводі чи керує військовими літальними апаратами під час бойових дій? У цьому партнерському матеріалі з Dell розберемось, які переваги надають захищені ноутбуки і планшети, на прикладі серії Dell Rugged.

 

Партнер проєкту?

За що платимо

Надійність, а не теоретична продуктивність компонентів є головним фактором для промисловості. Живучість і безвідмовність пристрою відіграє ключову роль. Dell випускає модифікації Rugged для складних умов та Rugged Extreme – для надскладних умов. Вони відрізняються рівнем захищеності і сферами застосування.

Класичний офісний ноутбук або планшет може виконувати поставлені завдання не гірше, ніж захищені моделі. Підприємство зекономить значну суму коштів, якщо закупить звичайні лептопи, але в разі виходу з ладу непристосованого до таких умов гаджета компанія в перспективі отримає значно більші збитки. Зупиняти лінію виробництва через девайс, що не витримав умов, обійдеться дорожче, ніж переплата за захищений ноутбук.

Захист від вологи, пилу, бруду

Ноутбуки Dell Rugged Extreme відповідають стандарту IP65. Вони захищені від попадання вологи, пилу, бруду. Чимало тендітних смартфонів мають стандарт IP68, але розбиваються з півметрового падіння на бетон чи гнуться в руках або в кишені під невеликим зусиллям. 

Ноутбуки цього рівня проєктують з балансом міцності корпусу і вологозахисту. При значних забрудненнях такий ноутбук можна полити водою зі шланга, щоб помити.

Добре ізольований корпус захищає внутрішні компоненти від дощу, пилу, піску, вібрації, підвищеної вологості, туману. Виробник поставляє моделі з прогумованою клавіатурою.

«М’язистий» зовнішній вигляд Dell Rugged 7330 натякає на фізичну витривалість. Надійніші завіси, міцніші матеріали корпусу, стійке покриття екрана – це лише базові речі, що відрізняють його від класичних побратимів. У вартість Dell Rugged входять і затрати на дослідження, а не лише використані матеріали. 

Захищені ноутбуки в обов’язковому порядку проходять тестування в польових умовах. Компанія розробила для цього спеціальну лабораторію, де девайси перевіряють на міцність. 

Співробітники Dell Rugged Lab тестують захищені ноутбуки та планшети в найрізноманітніших умовах:

  • термічна обробка від –29°C до +63°C;
  • тест на водонепроникність під струменем води з тиском 2,5 PSI;
  • перевірка на захист від вібрацій, пилу, піску та густого туману;
  • падіння із висоти 180+ см на поверхні різної твердості.

Широкий температурний діапазон

 

Ноутбуки захищеного класу працюють за дуже низьких (до –29°C) та надвисоких (до +63°C) температур. Це портативні девайси для засніжених, лісових, морських чи спекотних, пустельних регіонів. 

 

Акумулятор є найвразливішим елементом при температурних стрибках. Захищені планшети Dell Rugged Extreme 7220EX спроєктовані, щоб витримувати подібні умови.

Варто відзначити «гарячу» заміну батарей (опціонально) і можливість заряджати їх незалежно від ноутбука спеціальним зарядним пристроєм. Це забезпечує безперебійну роботу девайсу тривалий час.

Виробники такої спеціалізованої техніки використовують надійні літієві елементи. Також їх потрібно добре захистити від переохолодження чи перегріву. Довелося пожертвувати естетикою та компактністю, але натомість вдалось зробити конструкцію, що дозволить власнику не боятися за батарею. 

Сфери застосування

Військове озброєння, системи цивільної безпеки, масове виробництво, енергетична інфраструктура, сільськогосподарські послуги та логістика стають усе мобільнішими та вимагають електроніки, на яку можна розраховувати в надскладних, екстремальних умовах. 

Найпоширеніші галузі застосування захищених лептопів:

  • важка промисловість;
  • сільське господарство;
  • об’єкти інфраструктури;
  • центри логістики;
  • морська справа;
  • військова справа.

Сучасна промисловість належить до тих видів діяльності, де складно підтримувати ідеальну чистоту та лад під час робочого процесу і водночас необхідно користуватись портативною електронікою. 

Захищені ноутбуки стали атрибутами професіоналів виробничих професій. Роз’єми класичних гаджетів швидко заб’ються пилом і сміттям. Часто страждає система охолодження. Забитий радіатор тягне за собою інші негаразди.

Уникнути забруднень на промисловому підприємстві неможливо. Саме тому спеціалізоване обладнання виготовляють за високими стандартами. Це стосується й обчислювальної техніки.

Ноутбуки у військовій формі

Властивості серії Dell Rugged зробили їх незамінними гаджетами для військових цілей. Сучасна війна вже не являє собою масові побоїща піхоти. Жива сила має значення лише за наявності високотехнологічного озброєння. 

Управління безпілотними літальними апаратами, зв’язок для координації, редагування мап, балістичні розрахунки – сучасна військова справа вимагає надійних комп’ютерів на полі битви. 

Dell Rugged активно використовують передові армії світу у своїх військових частинах. Війна стала надто залежною від комп’ютеризованих систем. Портативний, автономний і добре захищений ноутбук чи планшет є обов’язковим атрибутом військовослужбовців сучасної та добре оснащеної армії. 

Використовувати класичні ноутбуки військові не будуть з очевидних причин. Якщо під час виробництва вихід з ладу техніки забезпечує збитки, то тут від надійності обладнання можуть залежати життя військовослужбовців і цивільних. 

MIL-STD-810G – тести військового стандарту армії США, під час яких ноутбук піддають складним випробуванням. Пристрій тестують у зонах високого та низького тиску, підвищеної температури та її різких перепадів. Пристрій повинен знаходитись у робочому стані під палючим сонцем, витримувати піротехнічні удари, випробовуватись у вибухонебезпечній атмосфері.

Девайс залишають увімкненим під холодним дощем, промивають водою під тиском, посипають піском і пилом, тестують в умовах посиленої вібрації від стрільби й акустичних шумів. Наявність цього сертифіката свідчить, що ці моделі пройшли тестування успішно. Саме тому Dell Rugged вибирають передові армії світу. 

Виробник мусить бути певним, що його техніка не підведе клієнта у відповідальний момент. Dell Rugged пройшли незалежні випробування та отримали сертифікацію MIL-STD-810G, MIL-STD-810H, IEC 60529. 

Сертифікати Latitude 5430 Rugged

MIL-STD-810H testing11: Transit drop 36”/.91m; single unit; 26 drops, operating drop (36”/0.91m), blowing dust, vibration, functional shock, humidity, altitude, thermal extremes

Сертифікати Latitude 7330 Rugged Extreme

MIL-STD-810H testing11: Transit drop 72”/1.82m, 60”/1.52m, 48”/1.22m; single unit; 78 drops, operating drop (36”/0.91m), blowing rain, blowing dust, blowng sand, vibration, functional shock, humidity, salt fog (with rubberized keyboard), altitude, explosive atmosphere, solar radiation, thermal extremes, thermal shock, freeze/thaw, tactical standby to operational

Сертифікати Latitude 7220X Rugged Extreme

MIL-STD-810G and MIL-STD-810H testing13: Transit drop (48”/1.22m; single unit; 26 drops), operating drop (36”/0.91m), blowing rain, blowing dust, blowng sand, vibration, functional shock, humidity, salt fog (with rubberized keyboard), altitude, explosive atmosphere, solar radiation, thermal extremes, thermal shock, freeze/thaw, tactical standby to operational

Українська радіолокаційна станція «Борсук» виявляє безпілотні літальні апарати. ЗСУ використовують Dell Rugged разом із сучасними РЛС

Продуктивність і можливості

Захищені ноутбуки не можуть конкурувати за рівнем швидкодії з ігровими. Активна індустріалізація усіх можливих галузей значно розширила сфери застосування захищених лептопів. Адже промисловість вимагає в першу чергу «безсмертних», надійних і безвідмовних гаджетів. Швидкодія ЦП та підсистеми пам’яті не стоїть на першому місці. 

Та Dell регулярно оновлює свою лінійку Rugged і пропонує клієнтам комплектації із сучасними характеристиками. Пропрієтарне програмне забезпечення рідко має високі вимоги до апаратної складової. Навіть базових версій достатньо для оперативної роботи із промисловим обладнанням, військовою технікою. 

Наприклад, Dell Rugged 5430 пропонує конфігурації з Intel Core i5/i7 11-го покоління, до 64 ГБ оперативної пам’яті, сенсорний або класичний екран FHD, накопичувач до 2 ТБ стандарту NVMe. Також доступні модифікації з IR-камерою і дискретною відеокартою NVIDIA T500.

Наявні такі інтерфейси: GPS, Bluetooth, Wi-Fi, USB 3.2 Gen1, Micro SD reader, слот Nano SIM, підтримка смарткарт. Dell Rugged 5430, 7220EX, 7330 підтримують швидку заміну батареї без зупинки живлення.

Роздільна здатність екрана не відіграє великої ролі для промислових лептопів, а от яскравість повинна бути якомога більшою. «Бронебуки» Latitude Rugged оснащують матрицями з яскравістю до 1400 nit. З таким показником комфортно працювати навіть під прямими сонячними променями. Власники класичних глянцевих ноутбуків знайомі із цією проблемою. 

За «голими» технічними характеристиками Dell Rugged 5430 та Dell Rugged Extreme 7220EX, 7330 не можуть конкурувати із класичними ноутбуками чи планшетами в одній ціновій категорії. 

Виробник ставить у пріоритет баланс між швидкодією, надійністю, витривалістю та захищеністю даних. Адже такі лептопи використовують з вузькоспеціалізованим, добре відточеним програмним забезпеченням. «Залізо» Dell Rugged здатне задовольнити потреби найвимогливіших сценаріїв їхнього можливого використання.

Висновки

Dell Rugged – «мікроскоп, яким можна забивати цвяхи». Це сучасні і продуктивні ноутбуки для найскладніших завдань. На ринку не так багато представників захищених лептопів. Це не надто популярна в масах категорія техніки, але дуже потрібна у вузьких колах фахівців. 

Лінійка броньованих ноутбуків і планшетів Latitude Rugged від Dell займає свою невелику нішу персональних бізнес-пристроїв. Спеціалісти «неофісних» професій високо цінують переваги захищених моделей у своїх звичних робочих умовах. Використовувати класичні ноутбуки поза комфортними приміщеннями – для компанії це значно дорожче, ніж придбати спеціалізовану техніку, що створена саме для таких завдань.

Партнер проєкту?

Більшість користувачів звикли вибирати техніку за базовими технічними параметрами. Будь-який власник офісного ноутбука з упевненістю скаже: «Головне, щоб було багато оперативної пам’яті, потужний процесор і відеокарта, а решта не має великого значення». Для домашнього чи офісного використання така логіка цілком доречна. 

А як бути тим, хто працює на станції технічного обслуговування автомобілів, металургійному заводі чи керує військовими літальними апаратами під час бойових дій? У цьому партнерському матеріалі з Dell розберемось, які переваги надають захищені ноутбуки і планшети, на прикладі серії Dell Rugged.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: