Дописи 22.05.2024 о 18:03 comment views icon

9 найпопулярніших сценаріїв використання хмарних обчислень

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/125790864-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/125790864-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/125790864-150x150.jpg

Андрій Михайленко

Colobridge GmbH, Chief Operating Officer

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Хмари стали справжньою революцією у цифровому світі: дозволили досягти неймовірної гнучкості та масштабованості, знизити витрати на розгортання та обслуговування IT-інфраструктур. Розглянемо, як бізнес найчастіше використовує хмарні обчислення с своїх завданнях.

 Що таке хмарні обчислення

Хмарні обчислення — це модель надання обчислювальних ресурсів у вигляді процесорної потужності, оперативної пам’яті, сховища, каналів передачі даних для довільної кількості клієнтів по мережі та без прив’язки до фізичного обладнання. Необхідні ресурси виділяються за запитом залежно від специфіки та складності завдання клієнта. Сьогодні це може бути як невелика організація чи стартап, так і велика міжнародна компанія. При цьому всі вони незалежно від розмірів переслідують схожі цілі: оптимізувати бізнес-процеси, знизити витрати на IT, делегувати непрофільні завдання (такі як побудова інфраструктури, її обслуговування, адміністрування) і перенаправити вивільнені ресурси на інші, більш пріоритетні завдання.

Найпопулярніші варіанти використання хмарних обчислень наведені нижче.

Infrastructure as a Service (IaaS)

IaaS — дуже популярна модель споживання обчислювальних ресурсів на умовах оренди. Клієнт оплачує лише той пул ресурсів, що він отримав від провайдера за попередньою домовленістю. Водночас можна легко змінювати параметри обчислювального середовища: додавати процесорну потужність і пам’ять, якщо кількість запитів до IT-сервісів зросте, і повертатися до колишніх обсягів, коли стабілізується навантаження. Багато хмарних провайдерів дозволяють змінювати конфігурацію хмари практично миттєво протягом декількох хвилин.

Віртуальна IaaS-інфраструктура приваблює відсутністю капітальних витрат, масштабованістю та прозорим ціноутворенням. Її зазвичай вибирають компанії, які хочуть уникнути капітальних витрат на розгортання IT-інфраструктури, отримати необхідний обсяг ресурсів протягом короткого часу або максимально делегувати завдання з адміністрування провайдеру. Це стартапи, малий та середній бізнес, організації з великою мережею офісів/підрозділів та ті, що хочуть отримати обчислювальні ресурси найближчим часом.

Platform as a Service (PaaS)

PaaS — модель надання хмарних послуг, орієнтована на певні завдання. У цьому випадку клієнт отримує повністю готову платформу з необхідними сервісами під специфічні завдання: для розробки, тестування та розгортання застосунків, роботи з базами даних та AI-сервісами.

Онлайн-курс "Операційний менеджмент" від Laba.
Перейдіть від хаосу до системних операційних процесів за 7 тижнів.Навчіться грамотно керувати ресурсами та систематично підвищувати ефективність під менторством експерта з 14+ роками досвіду.
Про курс

Software as a Service (SaaS)

SaaS — модель хмарних обчислень, з якою добре знайома більшість користувачів інтернету: вони отримують доступ до повністю готового сервісу на умовах підписки. Працювати можна з будь-якої точки світу, не займаючись встановленням, конфігуруванням та підтримкою застосунків. За таким принципом працює електронна пошта (Gmail), CRM-системи (Saslesforse), сервіси поштових розсилок (Mailchimp) та багато інших. Для бізнесу це ідеальний варіант користуватись необхідними інструментами з мінімальними вкладеннями та не дбаючи про працездатність сервісу.

Hybrid Cloud

Гібридною хмарою називають обчислювальне середовище, яке поєднує on-premise ресурси (розміщені локально або на орендованих у дата-центрі серверах) з хмарними. Тобто Hybrid Cloud комбінує переваги локальної та хмарної IT-інфраструктури. Клієнт отримує можливість керувати всіма ресурсами централізовано, безпечно зберігати критичні дані та користуватися еластичною хмарою — у разі необхідності легко масштабувати пул хмарних ресурсів, сплачуючи за надлишкові ресурсі тільки тоді, коли в них є потреба. Гібридні рішення потрібні бізнесу, який прагне зберегти максимум контролю над своєю IT-інфраструктурою і водночас використовувати більш гнучке хмарне середовище.

Multicloud

Мультихмара поєднує кілька хмар від різних постачальників послуг, причому не тільки за моделлю IaaS, але також PaaS або SaaS. Можна довільно комбінувати різні моделі хмар, орієнтуючись на специфіку бізнесу, вимоги до продуктивності, безпеки, масштабованості. Multicloud дозволяє знаходити найбільш вигідні продукти, уникати прив’язки до одного провайдера, вибирати найкращі галузеві рішення у різних постачальників послуг та впроваджувати їх одразу після появи на ринку.

Testing and Development

Хмарне середовище ідеально підходить для розробки, тестування та доставлення нового програмного забезпечення. Хмару можна адаптувати під конкретні вимоги розробників та організувати їхню продуктивну роботу. Крім того, вони отримують доступ до інструментів DevOps, CI/CD, мікросервісів, оркестраторів та інших, які спрощують та прискорюють не лише розробку, а й впровадження інновацій.

Big Data Analytics

Хмарні обчислення мають великий потенціал у питаннях застосування AI (Artificial Intelligence) та ML (Machine Learning) у комплексі з аналітичними інструментами. Хмара підходить для збору та обробки великих обсягів структурованих та неструктурованих даних у режимі реального часу. Результати Big Data Analytics відкривають для компанії нові можливості для автоматизації та оптимізації бізнес-процесів, підвищення ефективності маркетингових комунікацій та, відповідно, збільшення прибутковості.

Онлайн-курс "Операційний менеджмент" від Laba.
Перейдіть від хаосу до системних операційних процесів за 7 тижнів.Навчіться грамотно керувати ресурсами та систематично підвищувати ефективність під менторством експерта з 14+ роками досвіду.
Про курс

Cloud Storage

Системи зберігання у хмарі дозволяють автоматизувати як збір і безпосередньо зберігання даних, а й створення резервних копій. Хмарне сховище приваблює можливістю мати до нього доступ з будь-якої точки світу в режимі 24/7, легко масштабувати та гнучко сплачувати використані ресурси. Крім того, підвищується надійність зберігання даних — вони розміщуються у великих дата-центрах з усією необхідною інженерною інфраструктурою та захистом від доступу третіх осіб.

BaaS & DRaaS

У разі настання аварії або іншого інциденту (крадіжка або вилучення серверів, стихійне лихо) працездатність ІТ-інфраструктури буде оперативно відновлена на майданчику хмарного провайдера. Така послуга називається Disaster Recovery as a Service (DRaaS). Це надійне та ефективне рішення, яке дозволяє бізнесу уникнути простою бізнес-застосунків, а також супутніх матеріальних та репутаційних втрат.

Backup as a Service (BaaS) — послуга, що передбачає автоматичне створення та подальше розміщення у хмарі провайдера резервних копій важливих даних. Економічне та просте в реалізації рішення підходить не лише малому та середньому бізнесу, а й великим корпоративним клієнтам, які хочуть максимально убезпечити свою IT-інфраструктуру: вони можуть використовувати DRaaS у парі з BaaS.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: