Дописи 29.11.2023 о 14:40 comment views icon

Як ефективно керувати витратами на хмарну інфраструктуру

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/125790864-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/125790864-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/125790864-150x150.jpg

Андрій Михайленко

Colobridge GmbH, Chief Operating Officer

Як ефективно керувати витратами на хмарну інфраструктуру

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Хмарна економіка ґрунтується насамперед на ефекті масштабу: cloud-провайдери заощаджують гроші великої кількості клієнтів, надаючи їм обчислювальні ресурси за більш низькою ціною, а самі клієнти платять тільки за ті їх обсяги, яких реально потребують. Але водночас у глобальному вимірюванні витрати на хмарні послуги щорічно збільшуються в середньому на 35%. І хоча частина цих витрат виправдана через збільшення кількості IT-систем на базі AI та ML, що створюють складні навантаження, можливості для оптимізації хмарних витрат все ще є, і це чудова новина.

Оптимізувати можна тільки ті витрати, якими ви ефективно та прозоро керуєте. Чи знаєте ви, на що саме йдуть кошти і які статті витрат є найбільшими? Чи дозволяє доступна вам інформація планувати витрати на наступний рік, так, щоб не виходити за межі бюджету більш ніж на 10-15%? Є кілька рекомендацій, які дозволять знайти відповіді на ці питання, підвищити керованість IT-витратами та головне — отримати максимум з використання хмарних ресурсів. 

Відкрийте для себе FinOps

FinOps — це сукупність практик та заходів, спрямованих на оптимізацію хмарних витрат. Хоча сам термін для українських IT-директорів є доволі новим, — глобально про нього заговорили на початку 2020-х — описані в ньому методи та підходи певною мірою практикує значна частка бізнесів. 

Методологія FinOps базується на трьох принципах: моніторинг використання хмарних ресурсів, аналіз даних (пошуки незрозумілих піків споживання або своєчасно не утилізованих ресурсів) та оптимізація. 

Головна мета впровадження FinOps-культури полягає в тому, щоб отримати оптимальне співвідношення продуктивності, швидкості та якості хмарних послуг. Це можна зробити завдяки автоматизації процесу міграції у хмару застосунків та інших рутинних завдань, використанню сервісів моніторингу та створення звітів, інструментів аналізу рахунків за хмарні послуги, перехід на бюджетування за різними категоріями витрат, а також до централізованого зберігання фінансової інформації щодо хмарних витрат. 

Самостійно рахуйте та намагайтеся зменшити сукупну вартість володіння хмарою

Компанія VMware наголошує на важливості оцінювання сукупної вартості володіння (TCO) хмарами та рекомендує вимірювати її власноруч, без використання калькуляторів хмарних провайдерів. В цьому дійсно є сенс, адже на сукупну вартість володіння насправді впливає багато чинників, серед яких тип бізнесу, IT-сервіси, що працюють у хмарі, наявність потенційних ризиків розміщення даних у хмарі тощо.  

Онлайн- курсPython developer від Mate academy.
Amazon, Facebook, Netflix, Spotify використовують Python в розробці. Вивчіть цю мову на курсі Python developer і отримайте нову роботу! .
Отримати знижку на курс

Для керування та в перспективі зниження TCO необхідно розуміти, що на нього впливають не тільки CapEx та OpEx (в типовій хмарній історії з Public Cloud — тільки OpEx), але й непрямі фактори, що, наприклад, пов’язані з розгортанням та запуском хмарного рішення. Йдеться також про купівлю ліцензій на програмне забезпечення, необхідної пропускної здатності, витрати на зберігання даних, на обслуговування IT-інфраструктури.

Скоротити витрати на ліцензії на поширене ПО для роботи у хмарі цілком реально: замість того, щоб купувати їх самостійно, можна орендувати їх у хмарного провайдера за більш вигідними умовами.  

Встановлюйте бюджети та проводьте інвентаризацію

Вам потрібно впевнитися, що всі команди інформовані щодо фінансових обмежень і намагатимуться використовувати доступні грошові ресурси максимально ефективно. Не беріть дані зі стелі у питаннях бюджетування — орієнтуйтеся на історичні дані та враховуйте стратегічні цілі на найближчі періоди.

Водночас працюйте над тим, щоб своєчасно виявляти віртуальні ресурси, які вже не використовуються тривалий час, які (можливо) будуть корисними в майбутньому або просто не відповідають поточним навантаженням. 

По-максимуму впроваджуйте хмарні застосунки

Не завжди доцільно переносити у хмару застарілі застосунки, що були розроблені для локальної IT-інфраструктури — зазвичай це триваліший та більш вартісний процес. Найкраще рішення полягає в тому, щоб локальні застосунки у кінці їх життєвого циклу замінити на хмарні аналоги, які є більш гнучкими та легше масштабуються за потреби.

Онлайн- курсPython developer від Mate academy.
Amazon, Facebook, Netflix, Spotify використовують Python в розробці. Вивчіть цю мову на курсі Python developer і отримайте нову роботу! .
Отримати знижку на курс

Знайдіть ідеального хмарного провайдера

Міняти провайдера, який не влаштовує за якимось критеріями — розповсюджена практика. Не варто лякатися труднощів міграції, коли ви можете отримати більше можливостей за ті самі або навіть менші кошти, зберігати дані у більш надійному місці або мати цілодобовий доступ до техпідтримки, яка швидко реагує на ваші запити. 

Наприклад, одна з компаній зараз користується послугою DRaaS — «аварійне відновлення як сервіс», яка передбачає швидке розгортання інфраструктури після збою на резервному майданчику у хмарі. Водночас, у попереднього хмарного провайдера за ті самі гроші вони отримували лише місце під зберігання бекапів (BaaS). Хоча саме цей фактор не був основною причиною пошуків альтернативного постачальника, в результаті бізнес отримав більш відмовостійке рішення, не витрачаючи на це додаткові кошти.  

Як варіант можна комбінувати послуги різних постачальників у межах однієї IT-інфраструктури, тобто реалізувати мультиклаудний підхід. Це дозволить отримувати найкращі хмарні продукти на вигідних умовах і бонусом уникнути прив’язки до одного провайдера. 

Якщо ви тривалий час працюєте з тим самим хмарним провайдером і вас влаштовує його рівень сервісу, все одно рекомендується переглянути договір — може бути, що тепер вам просто не потрібна частина послуг та продуктів, якими ви користувалися на початку співпраці. 

Автоматизуйте керування витратами у хмарі

Змоделюємо ситуацію: компанія отримала від хмарного постачальника більше ресурсів під час зростання попиту, коли відбувся сплеск навантаження, але вчасно не змогла повернутися до попередніх обсягів. В такому випадку вона деякий час (а подекуди тривалий) фактично сплачує віртуальні ресурси, якими не користується. Тут можуть бути допоміжними різноманітні аналітичні панелі для виявлення аномалій, керування навантаженнями та навіть прогнозування майбутніх витрат на хмару. Існують сервіси, які «перекладають» хмарні витрати на мову, зрозумілу спеціалістам, що розподіляють фінанси, або ж візуалізують зміну профілю витрат конкретно під час міграції у хмару. 

Звучить парадоксально, але щоб ефективно керувати витратами на хмару та в перспективі їх оптимізувати, потрібно інвестувати у відповідні інструменти.  

Керування витратами на хмарну інфраструктуру має стати не разовою акцією, а довгостроковою стратегією та частиною культури у вашій компанії. В ідеальному світі ці задачі виконує професійна команда, що керується принципами FinOps, але зараз це може собі дозволити далеко не кожна навіть велика українська компанія. В таких умовах буде доцільно прагнути максимальної прозорості у розподіленні витрат на хмарну інфраструктуру, залучати всі можливі автоматизовані інструменти контролю, а також заручитися допомогою самого хмарного провайдера, аби вже на початковому етапі співпраці розробити та впровадити cloud-рішення, оптимальне за кількістю ресурсів, продуктивністю та TCO. 

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: